USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Без «обмежено придатних»: українців ділитимуть на чотири категорії за станом здоровʼя

26 Квітня 2024 23:04
В Україні більше не буде людей зі статусом «обмежено придатний». Українців за станом здоров’я ділитимуть на чотири категорії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на директорку департаменту охорони здоров’я Міністерства оборони Оксану Сухорукову в інтервʼю ZN.UA.

За її словами, після скасування статусу «обмежено придатний» в Україні сформуються чіткі правила щодо «придатних» та «непридатних». Громадян за станом здоров’я ділитимуть на чотири категорії:

- придатні (повністю);

- придатні до служби у вищому військовому навчальному закладі (ВВНЗ), у ТЦК та СП, частинах забезпечення, установах, організаціях, але непридатні до служби в ДШВ, морській піхоті, ССО, підрозділах спецпризначення, плаваючому складі тощо;

- придатні за окремими спеціальностями (наприклад, кандидати на вступ до ВВНЗ);

- придатні для виконання специфічних завдань.

Як пояснила Сухорукова, відповідні зміни запустили два тижні тому. Над ними працювали Міноборони спільно з Командуванням медичних сил, а також уряд, Міністерство охорони здоров’я, експерти з охорони здоровʼя і громадськість.

Читати ще: Призовний вік в Україні знизили до 25 років

Вона додала, що оновлені критерії містять кілька тисяч діагнозів, у кожній групі захворювань можуть бути як повністю придатні, так і непридатні.

«Наприклад, якщо в людини виразка була в анамнезі й залишився тільки рубець – придатний. А якщо виразка була ускладнена, проводили оперативне втручання з видаленням значної частини шлунку, то людина є непридатною. Ідеться про відповідність критеріям військовослужбовця або військовозобовʼязаного їхній можливості виконувати ті чи ті функції», – пояснила вона.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав закон № 3621-IX, який, зокрема, передбачає скасування статусу «обмежено придатний».

Згідно з документом, громадяни, які визнані «обмежено придатними», мають повторно пройти ВЛК протягом дев’яти місяців після набрання чинності законом. Закон набуває чинності через місяць після опублікування, тобто 4 травня 2024 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
ЗСУ Показати IP 27 Квітня 2024 05:28
Кароч всіх в топку!
Анонім Показати IP 27 Квітня 2024 17:32
Але для цирку бронь!!
Макс Показати IP 28 Квітня 2024 14:08
Так це ті ж самі обмежено придатні виходять, тільки назви поміняли.
Анонім до Макс Показати IP 29 Квітня 2024 15:06
Раніше неможна було обмежено придатних в піхоту тепер можна якщо це не дшв, ссо ітд то можна і вперед на штурм.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus