USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

Жінки, які регулярно вживають авокадо, мають менший ризик розвитку діабету, – вчені

1 Травня 2024 00:16
Жінки, які регулярно їдять авокадо, менш схильні до розвитку діабету, ніж ті, хто його не їсть.

Про це йдеться у результатах дослідження, яке опублікували в журналі Academy of Nutrition and Dietetics. У чоловіків такого зв’язку не виявили, пише УП. Життя з посиланням на Medical News Today.

Науковці проаналізували харчові звички та наявність діабету у 25640 мексиканців віком від 20 років, які страждають на ожиріння.

Близько 59% з них були жінками, а понад 60% страждали на абдомінальне ожиріння – стан, коли надлишкова жирова тканина накопичується в ділянці черевної порожнини.

Учасників поділили на тих, хто їсть і не їсть авокадо.

Інформацію про вживання авокадо учасники також підтверджували за допомогою семиденного опитувальника частоти вживання їжі. Також у межах дослідження вчені вимірювали вагу, зріст та обхват талії учасників.

Читати ще: Кава подовжує життя м'язів. Дослідження

Зібрані дані дослідники проаналізували за допомогою описової статистики та моделей логістичної регресії, аби встановити зв'язок між споживанням авокадо та ризиком розвитку діабету.

За підсумком дослідження науковці з’ясували, що люди, які їли авокадо, мали дещо вищі показники індексу здорового харчування. Це може свідчити про більш поживний раціон.

Вони виявили, що у жінок, які полюбляють авокадо, ризик розвитку діабету на 22% і 29% нижчий у нескоригованих і скоригованих моделях відповідно.

Водночас у чоловіків схожого зв’язку не виявили.

«Є кілька потенційних способів, як споживання авокадо може знизити ризик діабету у жінок. Йдеться, зокрема, про вміст антиоксидантів, які можуть зменшити запалення та пошкодження клітин, що іноді підвищують ризик розвитку захворювань, як-от діабет.

Читати ще: Вчені припускають, що людська шкіра може вбирати хімікати з мікропластику

Авокадо, маючи високий вміст жирів і клітковини, також має низький глікемічний індекс, а отже, не сприяє стрибкам глюкози і, як наслідок, підвищенню рівня інсуліну», – розповіла докторка медичних наук і сертифікована фахівчиня з ендокринології, діабету та метаболізму, яка не брала участі в дослідженні, Авантіка Ворінг.

Вона припустила, що високий вміст клітковини й корисних жирів, які є в авокадо, може викликати у людей відчуття насичення, що згодом скорочує вживання менш поживних продуктів.

«Однак складно точно визначити, чому цей зв'язок помітний лише у жінок, а не у чоловіків», – зазначив доктор медичних наук, науковий співробітник Інституту здорового старіння Університету Раша, який не брав участі в дослідженні, Томас Холланд.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus