USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.20 10.44

«Вона свідомо провокувала мене», – вчителька з Іваничів, яка висипала чипси на голову учениці

16 Травня 2024 13:10
Відео, де вчителька в Іваничівському ліцеї №1 висипає чипси на голову учениці, схвилювало соцмережі. Одні називають цей конфлікт булінгом у школі, інші пишуть про неприпустиму поведінку дітей в навчальних закладах.

Журналісти «12 Каналу» поїхали в Іваничі, аби з'ясувати всі обставини.

Інцидент трапився ще 19 березня в Іваничівському ліцеї №1 на уроці фізики в 9-Б класі. На кадрах – дев’ятикласниця і вчителька Валентина Рибка, яка працює в школі понад 20 років. Що трапилося цього дня, можемо зрозуміти з офіційного пояснення педагога.

«На моє прохання, яке я повторила двічі, – вийти з класу і їсти за дверима – учениця повернулась до мене й демонстративно почала їх їсти. А коли я попросила віддати пачку чипсів мені, перекинула їх іншій учениці. Дівчина свідомо провокувала мене протягом попередніх уроків... Розуміючи, що я повелась на її провокацію, наступного дня я попросила вибачення у неї», – йдеться в пояснювальній записці.

На той час, у березні, конфлікт ніби втих, однак днями однокласники дівчинки виклали відео в мережу. Про ситуацію директорка дізналася від відділу освіти.
«Я вже стільки працюю в цій школі, тому це був шок для мене», – каже директорка Іваничівського ліцею №1 Марія Шевчик.

Навіщо і хто виклав у мережу відео через два місяці після інциденту – невідомо.

«Дитяча безвідповідальність. От похизуватися. Але ніхто не знає, хто це зробив», – переконана практична психологиня ліцею Оксана Савицька.

Вона каже: спілкувалася з ученицею 9 класу, яка демонстративно їла на уроці, а ще раніше робила анкетування і психологічний аналіз поведінки дітей класу. За її висновками, клас, у якому трапився інцидент, не з простих, а діти вкрай емоційні.

«Тут, звісно, неправа вчителька й неправі діти. Це кричущий факт, ми не могли повірити, що саме ця вчителька так могла вчинити, бо відгуки про неї лише хороші», – наголосила Оксана Савицька.

Читати ще: «Не треба мовчати»: скільки випадків булінгу зафіксували на Волині та як діяти батькам

А що ж каже вчителька фізики? З журналістами говорити не хоче. Каже, що не хоче тріпати нерви ще раз.

Натомість вчителька показує свій коментар у телефоні: «За свій максимально імпульсивний вчинок вибачилася перед ученицею на наступний день. Провокативні вчинки з її боку припинились. Претензій до мене ніхто не пред’являє. Конфлікт давно вичерпано».

Чи був це булінг стосовно учениці? Пані Валентина це відкидає: «Я розумію, булінг – коли з дитини знущаються, а це було один раз. Дитина мене довела, а я не втримала емоції».
Фахівці з питань освіти у Володимирській райдержадміністрації поведінку вчительки засуджують, але емоційний стан учнів та вчителів пояснюють стресом через війну.

«Під час навчального процесу буває тричі повітряна тривога. Звичайно, усі в стресі, в емоціях. Але, беззаперечно, вчителька мала б витримати всі межі своєї поведінки, не застосовуючи такі заходи», – прокоментувала заступниця голови Володимирської РДА Ірина Ліщук.

До правоохоронців батьки дівчинки, яка їла чипси, не зверталися. Про подію поліцейські дізналися, коли моніторили соціальні мережі. Факт інциденту зареєстрували.

«Поведінка вчителя принизлива. Розумію, що бувають різні учні. Але це не дозволяє так цинічно ставитися до дітей, принижувати честь і гідність дитини. Звичайно, учні теж мають зрозуміти про свою відповідальність, про обов’язок навчатися», – зазначила керівниця сектору ювенальної превенції ГУНП в області Інна Остапович.

Читати ще: Бив по обличчю: на Волині засудили батька учня за булінг однокласника

За словами поліцейської, з кожним навчальним закладом ювенальна поліція співпрацює, і про такі факти найперше мають повідомляти фахівців, щоби провели правове виховання дітей.

«На сьогодні наша ювенальна поліцейська, яка закріплена за цим закладом, буде працювати на місці. Відомо, що там такого булінгу немає, бо для цього мала б бути системність. Але адміністративна відповідальність за такі дії буде, бо це є цинічно, з приниженням честі й гідності самої дитини», – додала Інна Остапович.

До речі, в Іваничівському ліцеї тему булінгу обговорюють не вперше. Торік директорка оскаржила в суді штраф за неповідомлення поліції теж про випадок булінгу. Тепер оцінюють березневий конфлікт.

Директорка Іваничівського ліцею №1 запевняє: вчительку попередила, наступного такого випадку бути не може.

«Не дай Боже щось ще повториться, то ти будеш звільнена з роботи. Бо ти не вчитель, так вчителі не вчиняють із дітьми», – висловилася Марія Шевчик.

Якщо факт булінгу встановлять, за статтею 173–4 КУпАП це передбачає штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів. Тобто 960 гривень або понад 40 годин громадських робіт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Анонім Показати IP 16 Травня 2024 13:20
Всіх вчителів у всіх школах так спровокувати, позвільняти і хай учні самі і школах вчаться. Розумні ж.
Світлана Показати IP 16 Травня 2024 13:58
Інна як там вас Остапович - ви відірвана від життя теорекиня. Якщо з цієї малої зроблять мученицю, вона цим почне й надалі неодмінно коритсуватися й маніпулювати, і це буде на вашій совісті та совісті усіх модних захисників, що понадивлялися європейських тренінгів.
Корiнний лучанин до Світлана Показати IP 16 Травня 2024 15:29
А що таке "теорекиня"
111 Показати IP 16 Травня 2024 14:05
Батьки скидаються на штори, телевізори, фонди класів і тд і тп, то мабуть пора централізовано скинутися на відеонагляд в школах (класах, коридорах) і тоді не буде запиьань чи "фахові" вчителі чи "провокатори" діти!
лучани Показати IP 16 Травня 2024 14:12
Тут повна бездіяльність директора та завучів. Вчителів лишили сам на сам з недорозвинутими дітьми та їх невихованими батьками. Це функція директора, а не вчителя, наводити порядок у школі.
Тома Показати IP 16 Травня 2024 14:16
Зарплату вчителям платять , броні від війни. Чоловікам а от з учнями теперішніми не справляються вчителі. Нерви не залізні. Треба систему в школі міняти , учні які порушують поведінку і не хочуть навчатись хай йдуть в платні школи.
Александр-1 Показати IP 16 Травня 2024 14:56
Для початку вчительці треба визнати , що вона поступила неправильно. А вже потім виясняти хто кого спровокував. Але стара школа , немає поваги до людини в принципі.Таким людям тяжко сказати слово - Вибачте , воно їм стоїть поперек горла. Що тут поробиш..
Феміда Показати IP 16 Травня 2024 15:06
А шо і мама, і тато не вважають за необхідне займатися вихованням своїх дітей, підвищувати їх рівень культури, вчити норм поведінки і в сім'ї, і в громадських місцях, і в церкві, і в гостях. В даній ситуації, якщо вчителька залишиться зі штрафом, то ото невиховане має залишитися з синяками на с&аці від батькового паска ! Бо тоді, як у приказці : яка хата - такий тин ...
Анонім Показати IP 16 Травня 2024 16:06
якщо школи матимуть право як раніше виганяти дітей з проблемною поведінкою , то накінець-то у школах настане дисципліна. Зазвичай у таких неадекватних школярів такі ж і батьки, які зовсім не вчать своїх діток поважати дорослих, бо вважають це зайвим, непотрібним для 'успішного життя'. Через відсутність дисципліни у школах страждають насамперед не вчителі, а діти, які прийшли в школу вчитися, а не протирати штани.До речі, я не вчителька, мої діти вже закінчили школу, але доводилося їм змінювати класи через неадекватних саме діток, яким ніхто не міг дати раду, такі 'діточки' зазвичай верховодять усім класом, на уроках заважають, та й у класі через них створюється не здорова атмосфера.
янеробот Показати IP 16 Травня 2024 16:52
ну і що? малолітня довб....бка на уроці довидєлувалась.
янеробот Показати IP 16 Травня 2024 16:53
а в класі судячи по звуку - мавпи
Анонім до янеробот Показати IP 17 Травня 2024 07:44
Не просто мавпи, а кончене невиховане бидло. Батьки в них такі ж самі.
Олександр Показати IP 16 Травня 2024 17:33
Знаєте - діти зараз страшні і провокативні але причина в нас - батьків. Ми дозволяємо забагато і думаємо що вони в нас найкращі,а часом і в їхню свідому брехню віримо не задумуючись про наслідки.
Миколай Показати IP 16 Травня 2024 20:01
У статті названі прізвища усіх, окрім самої учениці та її батьків ! Озвучте на весь район - нехай люди знають, нехай свою думку висловлять ! Рідня тої школярки, односельці на вулиці, в церкві, на базарі поділяться думками з батьками, з мамою хресною і татом хресним, з сусідами про результат виховання любительки чіпсів. Нехай якщо не їй, то батькам буде соромно !
Dana Показати IP 16 Травня 2024 22:05
Психологиня вбачає проблему в тому хто і чому виклав відео? А не вчинок дорослої свідомої людини з 20-ти річним стажем. Можливо там не дітей потрібно перевіряти а деяких вчителів і психологиню? Дітей, які виклали відео цілком можна зрозуміти так як такі випадки завжди заминаються.
Анонім до Dana Показати IP 17 Травня 2024 07:48
Психолохиня боїться розголосу тої ситуації, що склалася ,та за свою дупу. Перелякана.
Істина Показати IP 16 Травня 2024 22:56
Задовбали!! Зарплати.. :вчителям і лікарям, що бл#дь, інших професій не існує??? Відпустка 2 місяці на рік, бронь від армії, додаткові бонуси(гроші на штори, ремонт класу, парти, медійну дошку і тд і тп). Вчитель має звертатися на "Ви" до учня, починаючи з першого класу, але і учнів за поведінку накладати штрафи матеріальні на батьків, от тоді і вони сприятимуть вихованню своїх дітей.
123 Показати IP 17 Травня 2024 03:31
То не педагоги, це якесь бидло сільське
Наталя Показати IP 17 Травня 2024 07:52
Шкода теперішніх вчителів. Батьки-бидляки виховують таке саме бидло, яке немає поваги ні до вчителів, ні до віку людини, ні до кого. Воно витворяє на уроках, що в дурну голову взбреде, а вчитель ще має потім вибачатися, бо нерви здали від того бидцяцтва. Колись діти боялися одного слова «вчитель». І якщо щось, то «відгрібали» діти за поведінку, а не вчителі. Приниження честі і гідності дитини… плюнути хочеться в очі тій, що таке говорить. А про приниження вчителя малолітніми недоносками ніхто не чув?????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus