USD 40.80 41.18
  • USD 40.80 41.18
  • EUR 40.80 41.18
  • PLN 10.22 10.48

Щоб врятованих життів було більше: у Луцьку відкрили медичний центр симуляцій «НоваМед». Фото

16 Травня 2024 17:34
На базі Волинського медичного інституту відкрили навчально-науковий центр медичних симуляцій «НоваМед». Він діє в приміщенні третього корпусу інституту, що на вулиці Січовій, 22 у Луцьку. Тут студенти напрацьовуватимуть навички надання невідкладної допомоги пацієнтам, а медичні працівники відшліфовуватимуть свої вміння.

Нововідкритий центр медичних симуляцій оглянули народний депутат Вячеслав Рубльов, голова Волинської обласної ради Григорій Недопад та очільник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Юрій Легкодух.
Задум облаштувати в корпусі Волинського медичного інституту симуляційний центр для навчання медиків екстрених служб виник давно, поділилася ректорка Волинського медичного інституту Тетяна Пастрик.

«Якісна підготовка медичних працівників без такого центру симуляцій неможлива. Сьогодні це не розкіш, а необхідність. Якісна підготовка фахівців базується на співпраці з потенційними роботодавцями. А наша співпраця з Волинським обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф двостороння», – наголосила Тетяна Пастрик.
У навчально-науковому центрі медичних симуляцій «НоваМед» є можливість відпрацювати надання медичної допомоги при раптовій зупинці кровообігу в дорослих і дітей, надання допомоги травмованому пацієнту, розіграти сценарій масового ураження тощо.

Тут студенти та медичні працівники освоюватимуть нові знання, щоб бути готовими до будь-яких викликів у сфері охорони здоров’я.
Читати ще: «Без медиків не виграти війну»: в Луцьку – міжнародна конференція лікарів і медсестер

«Ще півтора місяця тому тут були голі стіни; навіть не було підлоги. Я дуже втішений, що відтепер ми маємо такі можливості для наших студентів», – сказав викладач Волинського медичного інституту Віктор Базилюк.
Для надання невідкладної допомоги медичний працівник має пройти високоякісну підготовку та повинен постійно вдосконалювати власні практичні навички.

«Саме такі симуляційні центри сприяють постійному вдосконаленню медичних працівників. Симуляційне навчання ґрунтується на кількох основах. Найперше, це безпека. Центр симуляцій допомагає нашим студентам відпрацьовувати практичні навички без шкоди пацієнту. Це повторюваність. Наші студенти відпрацьовуватимуть тут свої навички до автоматизму. Це реалістичність. За допомогою фантомних тренажерів і симуляційного обладнання ми можемо відтворити реальні умови надання невідкладної допомоги. Це командна робота. При виїзді на виклики чи при роботі в лікувальному закладі комунікація в команді грає важливу роль для надання якісної медичної допомоги», – наголосила викладачка Волинського медичного інституту Ольга Васюхник.
Відкриття такого центру – це крок уперед не тільки медінституту, а й медицини області загалом, звернув увагу медичний директор Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, за сумісництвом викладач Волинського медичного інституту Анатолій Каленюк.

«Ми зацікавлені в тому, щоб студенти, які будуть працевлаштовуватися в наш центр, мали навики надання екстреної медичної допомоги. На мою думку, майбутнє розвитку медицини – це лише симуляція. Це важливо. Зі свого боку ми допомагатимемо медінституту. Ми зацікавлені, щоб до нас приходили працівники, які з перших днів включатимуться в роботу. Ми дуже раді, що, крім нашого навчально-тренувального відділу, такий центр з’явився в медінституті. Ми будемо працювати разом. Наша кінцева мета – це врятовані людські життя. Повірте, що кількість таких у нас із кожним роком зростатиме», – прокоментував Анатолій Каленюк.
Читати ще: «Люди збігалися до швидкої». Як на звільненій Херсонщині працювали волинські медики-добровольці. Розмова

Очільник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Юрій Легкодух додав, що відповідно до аналізу роботи екстреної медичної допомоги в Україні, проведеного Міністерством охорони здоров’я, волинська екстренка за наданням невідкладної медичної допомоги – на першому місці в країні.
Студенти та викладачі Волинського медичного інституту продемонстрували присутнім, як працюватимуть у центрі медичних симуляцій «НоваМед». Вони відпрацювали в симуляції сценарій, наближений до реальних умов, – надання невідкладної медичної допомоги пацієнту з гострим коронарним синдромом, у якого була раптова зупинка кровообігу.
Також студенти відпрацювали непрямий масаж серця на манекенах, і за допомогою спеціальної програми було визначено переможця за ефективністю проведення цього заходу.
Насамкінець ректорка Тетяна Пастрик повідомила, що днями стартує новий проєкт навчального закладу, який буде реалізований за підтримки ЮНІСЕФ, «Тренінгово-ресурсний центр патронажної медичної сестри». Це універсально-прогресивна модель домашніх візитів до родин із дітьми від нуля до трьох років. Інститут виграв грант у розмірі 50 тисяч доларів на впровадження цієї ініціативи в життя.

Окрім того, Волинський медінститут реалізовуватиме проєкт «Медсестра громади».

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Білявка Показати IP 17 Травня 2024 06:59
Я думала, що Каденюка вже посадили? Чи мінімум зняли з посади за хабарі...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus