USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.70 9.86
Релігія

Завтра у Луцьку відбудеться Хресний хід: на кількох вулицях зупинять рух транспорту

Тимчасово призупинять рух транспорту за таким маршрутом: вулиця Данила Галицького, майдан Братський міст, вулиця Лесі Українки, вулиця Градний Узвіз.

Сьогодні 10:02

Як відбуватимуться богослужіння у храмах Луцька на Страсний тиждень та Великдень. Розклад

У неділю, 5 травня, християни східного обряду святкуватимуть Великдень. Богослужіння у греко-католицьких церквах і храмах ПЦУ будуть проводити з урахуванням обмежень, що діють під час комендантської години.

Сьогодні 09:13

СБУ прийшла з обшуками до митрополита УПЦ МП Луки

Священослужитель раніше поширив фейк про біологічну зброю в Україні та виправдовував російські удари.

1 Травня 2024 11:44

«На великий день сходить сонце»: етнографиня з Луцька розповіла про великодні традиції на Волині

Наближається Великдень, який цього року святкуватимуть 5 травня. Українці завжди ретельно готувалися до свята і дотримувалися давніх традицій. Про символізм свята і про те, яких великодніх традицій дотримувалися волиняни, розповіла етнографиня, доцентка кафедри документознавства і музейної справи Волинського національного університету імені Лесі Українки Алла Дмитренко.

1 Травня 2024 08:08

1 травня: свята, події, факти. Міжнародний день соняшника та День захисту носорога

Сьогодні світ відзначає День глобальної любові, Свято Весни, Міжнародний день праці, Міжнародний день соняшника, День захисту носорога, День Матері Гуски, День коучера, День перезавантаження таблиці стилів та Європейський день (EuroMayDay).

1 Травня 2024 00:00

Через «Устилуг» з України намагалися вивезти старовинні ікони

На посту «Устилуг» у подорожнього серед особистих речей виявили дві старовинні ікони, що можуть мати історичну чи культурну цінність. Їх громадянин України намагався вивезти за кордон, однак ця спроба була припинена пильними волинськими митниками.

30 Квітня 2024 13:57

«Маємо очиститись від нечисті»: депутат закликав міськраду на Волині розірвати договори з МП

Також депутат закликав мера Нововолинська розібратись із тим, чим володіє Низкиницький монастир, де свого часу був настоятелем скандальний Павло Мерседес.

29 Квітня 2024 17:31

«Лишилися голі стіни»: віряни ПЦУ в селі на Волині вперше зайшли до храму і провели службу

Перша служба українською. У селі Дарівка Голобської громади – свято: вперше віряни ПЦУ були на богослужінні рідною мовою. Вони намагалися увійти до Свято-Миколаївську церкву ще з жовтня минулого року.

24 Квітня 2024 19:03

Емоційне відновлення через творчість: як священник-митець у Луцьку допомагає військовим оговтатися від війни

У музейному просторі «Окольний замок» у Луцьку відбулася виставка живописних творів військових, які проходять реабілітацію. До арттерапії долучилося близько двадцяти бійців. У луцькому Медичному центрі реабілітації учасників бойових дій два місяці вони малювали під супроводом художника ієрея Дмитра Зінька.

24 Квітня 2024 07:44

24 квітня: свята, події, факти. Міжнародний день собаки-поводиря та День джинсів

Сьогодні у світі – Міжнародний день секретаря, День джинсів, Міжнародний день солідарності молоді, Всесвітній день захисту лабораторних тварин, Всесвітній тиждень імунізації, День водопровідника, День сосисок в тісті, Міжнародний день боротьби з менінгітом, Міжнародний день мультилатералізму і дипломатії за мир, Міжнародний день проти вівісекції, Міжнародний день собаки-поводиря.

24 Квітня 2024 00:00

Священник на Волинському Поліссі перейшов з громадою у ПЦУ: як батюшка став отцем

Андрій Послєдов у Черську – людина авторитетна. До його думки і слова люди прислухаються. Адже він один у двох іпостасях – священника і вчителя. Каже, що й одне, й інше – його покликання та мрія з дитинства.

23 Квітня 2024 09:00

21 квітня: свята, події, факти. Всесвітній день міграції риб та День народження Єлизавети ІІ

Сьогодні відзначають Всесвітній день творчості та інноваційної діяльності, Всесвітній день міграції риб, День «Бульдоги прекрасні». 21 квітня 1926 року народилася королева Великобританії Єлизавета ІІ.

21 Квітня 2024 00:00

У Луцьку запрошують на «Великодній вернісаж»

19 квітня о 14:00 у Музеї волинської ікони відкривається виставка «Великодній вернісаж». В експозиції – хатні ікони та декоративні пасхальні яйця з фондів музею, а також сучасні дизайнерські роботи учнів та майстрів Технічного фахового коледжу ЛНТУ. Відвідувачі матимуть змогу придбати подарунки до свята.

17 Квітня 2024 06:20

Щоб побудувати храм, волинський священник продає чорничне варення

Продаючи чорничне варення, хочуть зібрати кошти на будівництво храму у Старій Вижівці. Священник, його дружина та небайдужа громада продають консервацію за символічну суму. Нині, поки зведення храму тільки почалося, богослужіння проводять у капличці.

16 Квітня 2024 12:48

16 квітня: свята, події, факти. Всесвітній день дозвілля та День піжами на роботі

Сьогодні відзначають Всесвітній день голосу, Всесвітній день дозвілля, Всесвітній день підприємництва, День обізнаності про стрес, День піжами на роботі.

16 Квітня 2024 00:00

«Не переживав: вб’ють – то вб’ють»: історія звільненого з полону пастора з Маріуполя, який лікується у Луцьку

У перший день повномасштабного вторгнення 65-річний Анатолій Волошин з Маріуполя Донецької області, який був пастором однієї з церков, вступив у тероборону, склав присягу і взяв до рук зброю. У березні 2022 року чоловік отримав поранення, а у травні того ж року потрапив у російський полон, де пробув десять місяців.

15 Квітня 2024 22:41

«Можна вживати як ліки»: у волинській церкві мироточать п'ять ікон і хрест

У церкві села Шклинь Луцького району мироточать п'ять ікон і хрест. Крапель настільки багато, що їх збирають в окремі посудини. Три ікони та хрест із розп'яттям у цій церкві замироточили ще на початку повномасштабної війни. Відтоді, за словами священника, мироточення не припинялося. Цьогоріч краплі миро з'явилися ще на двох іконах церкви.

15 Квітня 2024 19:51

Із хрестом і дзвонами: як сільську хату на Волині перетворили на московську церкву

У селі Мишів, що на Володимирщині, прихильники УПЦ МП взялися будувати храм. Частина місцевої громади перейшла до ПЦУ ще чотири роки тому. А от інші, ті, хто лишився в лавах УПЦ МП, почали проводити богослужіння у звичайній хаті. Священник переходити в ПЦУ відмовився.

14 Квітня 2024 20:55

Система Orphus