USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

1 травня: свята, події, факти. Міжнародний день соняшника та День захисту носорога

1 Травня 2024 00:00
Сьогодні світ відзначає День глобальної любові, Свято Весни, Міжнародний день праці, Міжнародний день соняшника, День захисту носорога, День Матері Гуски, День коучера, День перезавантаження таблиці стилів та Європейський день (EuroMayDay).

На Маршаллових островах, в Аргентині та Латвії – День Конституції, у Польщі – весняний фестиваль Majówka, у Казахстані – День єдності народів, на Гаваях – День Леї, в Ізраїлі – День батька, у Норвегії та Ботсвані – День праці, у США – День власників нових будинків, День директорів шкіл, День дитячої охорони здоров’я, День лояльності, День права, Національний день парфе з шоколадом, Національний день чистокровних собак, у Франції – День конвалії, у Південній Кореї – День народження Будди, на Віргінських островах – дитячий фестиваль, в Німеччині – Міжнародний травневий фестиваль у Вісбадені, в Австралії – Національний день банана, у Швейцарії – Офіційний весняний фестиваль, у Саарбрюккені – Придворний фестиваль, у Фінляндії – Свято весни «Ваппу», у Чехії – Свято кохання.

1 травня в церковному календарі – день пам’яті пророка Єремії.

Іменини святкують Акакій, Єремій, Юхим, Гнат, Макар, Ніна, Тамара.

Народилися

1 травня народилися англійський письменник Джозеф Еддісон, українська акторка театру й кіно Нонна Копержинська, американський письменник Джозеф Геллер, український композитор, педагог, музично-громадський діяч Левко Колодуб, український філолог Анатолій Алексєєв, народний артист України Василь Зінкевич, український хокеїст Андрій Овчинников, хорватський футболіст Даріо Срна, український хокеїст Дмитро Німенко.

Події

305 – римський імператор Діоклетіан (~245-316), що почав службу звичайним солдатом і правив імперією двадцять років, добровільно відмовився від влади. Решту життя він провів на острові Спліт.

381 – східноримський імператор Феодосій І Великий скликав Другий Вселенський (Перший Константинопольський) собор, який фактично завершив формування державної християнської церкви. Учасники собору – ієрархи лише східної частини імперії.

408 – Феодосій II став імператором Візантійської імперії.

1006 – спалах наднової SN 1006.

1328 – за мирним договором 1328 року Королівство Англія визнало незалежність Шотландського королівства.

1497 – мученицькою смертю від татар загинув митрополит Київський Макарій. Нетлінні мощі святого покояться у Володимирському соборі.

1682 – Людовик XIV урочисто відкрив Паризьку Обсерваторію.

1699 – П’єр ле Мойн заснував першу колонію європейців у долині річки Міссісіпі.

1707 – Королівство Англія, Уельс та Королівство Шотландія об'єднано в одну державу – Королівство Великої Британії.

1776 – Адам Вайсгаупт заснував у Баварії таємне товариство Ілюмінатів.

1840 – у Великій Британії з'явилася в продажу перша у світі поштова марка – «Чорний пенні».

1886 – анархічні організації США і Канади влаштували низку мітингів і демонстрацій. У пам’ять про це і страчених монархістів Паризький конгрес II Інтернаціоналу оголосив 1 травня Днем солідарності робітників усього світу і запропонував щорічно відзначати його демонстраціями із соціальними вимогами.

1919 – у Фінляндії затверджено національний прапор.

1931 – у Нью-Йорку відбулася офіційна церемонія відкриття найвищої у світі будівлі – 102-поверхового «Емпайр-Стейт-Білдінг», збудованого за проєктом архітектора Вільяма Лема всього за один рік. Зведена на розі 34-ї вулиці і 5-ї авеню будівля вартістю 40 мільйонів доларів залишалась найвищою у світі до 1972 року, коли в Мангеттені було збудовано башти Міжнародного торгового центру.

1937 – президент США Франклін Делано Рузвельт підписав акт про нейтралітет, що не дозволяв США втручатись у військові події в Європі.

1943 – німецькі нацисти вчинили масове вбивство 9000 євреїв з гетто в Бродах на Львівщині.

1944 – відбувся перший політ реактивного літака «Мессершмітт Me 262».

1966 – студент Георгій Москаленко і робітник Віктор Кукса вночі встановили на даху головного корпусу Київського інституту народного господарства український національний прапор.

1994 – під час змагань «Гран-прі Сан-Марино» на трасі в Імолі загинув 34-річний бразильський автогонщик, трикратний чемпіон світу в класі машин «Формула-1» Айртон Сенна.

1998 – колишнього руандійського прем'єра Жана Камбанду суд визнав винним у геноциді проти народності тутсі, що відбувся в 1994 році і призвів до загибелі більш як пів мільйона людей.

1999 – тіло британського альпініста Джорджа Меллорі знайдено на горі Еверест через 75 років після його зникнення в 1924 році.

2009 – у Швеції легалізовано одностатеві шлюби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus