USD 41.70 42.00
  • USD 41.70 42.00
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.55 10.67

Закінчилася Волинь, а з нею і дорога: чи відремонтують на Рівненщині 11 км міжнародної траси

Сьогодні 19:30
Водії намагаються оминати відрізок міжнародної траси М19 на Рівненщині або маневрувати між вибоїнами та зменшувати швидкість: відремонтована в рамках «Великого будівництва» дорога тут закінчується. Трасу до повномасштабної війни ремонтували у Волинській, Тернопільській і Чернівецькій областях. До Рівненщини роботи не дійшли.

На перетині Волинської та Рівненської областей чітко видно, де відремонтована дорога закінчується. Згодом подорожні бачать заклик до президента – врятувати трасу. Водіям, які щодня проїжджають 11 кілометрів біля села Новоукраїнка, допекло, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Передайте нашому керівництву: нехай її не ремонтують. Її не треба ремонтувати, хай вони ще більше багатіють, хай їм буде добре і нехай їхні дітки навчаються за наші гроші. А ми будемо платити податки з пального. Нехай приїде наше керівництво, і я їхньою машиною провезу їх по цій дорозі. І тоді вони зрозуміють: робити чи не робити. П’ять чи сім років усе пишеться, а руху немає жодного», – нарікає водій Сергій.

Болить такий стан дороги військовослужбовцю Артему з Новоукраїнки. Він звернувся до Служби відновлення і розвитку інфраструктури у Рівненській області. Отримав відповідь: мовляв, ремонт буде лише тоді, коли надійде фінансування. Поки що ями періодично засипають щебенем.

«Просто з причепу лопатами розсипають щебінь, цемент. Надали офіційну відповідь: нині в країні триває війна, коштів немає, що можемо, те і забезпечуємо. Я звільнився зі служби через бойову травму. Будучи в Донецькій області, бачив, що в кожному населеному пункті за 30 кілометрів до зони бойових дій роблять дороги. Там кладуть абсолютно нові дороги. Тобто є на що звернути увагу, не потрібно все звертати на бойові дії», – наголошує Артем.

Читати ще: Підлатали 5 км: на дорозі між Рожищем і Копачівкою зробили ямковий ремонт

Обурені й інші мешканці Новоукраїнки. Якщо їх не почує влада, кажуть, готові перекривати міжнародну трасу.

«Напевно, будемо перекривати дорогу. Потрібно щось робити, тому що це неможливо. На шматку дороги в кілька кілометрів не можуть навіть зробити ями. Ніхто ж не говорить, що потрібно відразу все робити. Можна поступово або хоча б ямковий ремонт зробити. Тут їздять вантажні автомобілі, які швидко розбивають ями. Навіть будинки трусяться від цього. Напевно, старі хати почнуть валитися скоро», – говорить Володимир.

Жителі Новоукраїнки підозрюють, що на ремонті відрізку дороги, який не відбувся, міг хтось нажитися.

«Рівненський автодор ніколи не має грошей. Куди ті гроші пішли? Коли тендер вигравався, волинський автодор мав тут робити дорогу. Він зробив би ідеальну дорогу. Рівненський тільки забирає всі гроші собі. Хіба це справедливо. Волинь має, Рівне – ні. Хіба на Волині немає війни, а тут є війна? Хай менше крадуть», – звертає увагу мешканець Новоукраїнки Віталій.

Він показує тріщини на стінах свого будинку. Це старовинна польська хата, яку звели в 1934 році. «Вона була нормальна. Як почалися ці ями, то подивіться, як вона луснула. Війну пережила й не луснула. От це вам і результат дороги», – вважає Віталій.

Місцевий Василь розповідає: через погану дорогу, якою проїжджають вантажівки, його будинок теж труситься.

«Навпроти мого подвір’я дві-три великі вибоїни. Як засиплять, вони моментально розсипаються. Як їде порожня вантажівка, то все дрижить, усі хати дрижать. Шалений звук. І вони їдуть на такій швидкості. Щоб ви розуміли: їдуть дві величезні машини і одна одну обганяють. Куди в селі таке годиться? Днями тут була аварія. Дорога дуже погана. Приїжджають зі східних областей і питають, чи тут бомбили, чи тут танки проходили», – каже Василь.
Читати ще: У селі на Волині ремонтують два мости

Староста села вже колекціонує відповіді щодо ремонту 11-кілометрового відрізку дороги міжнародного значення на Рівненщині.

«Люди збирали підписи й направляли звернення у відповідні служби, зокрема в Рівненську обласну військову адміністрацію, у Дубенську районну. Ми в лютому отримали відповідь від Служби автомобільних доріг, що нині, у воєнний час, немає коштів, будемо виконувати підсипання, будемо робити іншими шляхами, які можливі і на які можна виділити фінансування. Розуміючи, що результату не буде, ми вирішили звернутися з підписами, які збирали наші депутати. Відповідь так само була переадресована на рівненську Службу автомобільних доріг, яка відповіла, що ця дорога зношена на 60%. Нині у зв’язку з російською військовою агресією роботи будуть проводитися якимись підсипаннями. Це підсипання в суху погоду ще тримається тиждень-два, а в дощ буквально за пів дня все розноситься, а ями залишаються», – коментує староста села Новоукраїнка Анатолій Фомін.

У Службі відновлення і розвитку інфраструктури Рівненщини нагадують: цей відрізок дороги готували до ремонту в лютому 2022 року, але повномасштабна війна внесла корективи. Станом на 8 лютого 2022-го цей об’єкт був у переліку. Оголошувати тендер планували в березні-квітні, щоб у травні стартував капітальний ремонт у рамках «Великого будівництва».

Як зазначають у Службі відновлення і розвитку інфраструктури Рівненщини, ця ділянка протяжністю в 11 кілометрів проєктувалася ще у 2020-2021 роках. Наприкінці 2021-го проєктно-кошторисна документація проходила державну експертизу, після якої мали оголосити тендер для визначення виконавця робіт.

Загалом трасу М19 мали доробити до 2023-го. Її ділянки визначали за маршрутним принципом, щоб на фіналі вони стикувалися між собою, забезпечуючи нормальний транзитний потік. Але встигли доробити не все, зокрема лишився цей відрізок на Рівненщині.

Читати ще: Ремонтувати прибудинкові території у Луцьку будуть, але обмеженим коштом

«Упродовж останніх двох років ми робимо все можливе, щоб підтримувати мінімальні технічні та споживчі властивості цієї автомобільної дороги, тобто зробити проїзд максимально комфортним і безпечним. Однак наприкінці 2023 року на рівні уряду та Верховної Ради було прийнято рішення перенаправити кошти дорожнього фонду на потреби Сил оборони. Тому інструментів і можливостей у нашому арсеналі стало значно менше. Якщо говорити про тимчасові роботи з використанням гарячих асфальтобетонних сумішей, то мінімальна потреба для закриття всіх ям на вказаній ділянці в грошах – це 65 мільйонів гривень, що значно більше за весь бюджет експлуатаційного утримання всіх державних доріг у межах Рівненської області. Тому те, що зараз відбувається, – це тимчасові заходи в межах наявного фінансування, щоб забезпечити мінімальний рівень безпеки учасників дорожнього руху», – інформує заступник керівника Служби відновлення і розвитку інфраструктури в Рівненській області Дмитро Леонтіюк.

Він додає: на Волині до капітального ремонту підготувалися швидше і встигли його зробити. Мовляв, це через меншу кількість доріг в області і тому, що на Волинь у попередні роки надходило більше коштів від так званого митного експерименту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus