USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.35 41.65
  • PLN 10.40 10.60

«Суд висловлює протилежну до ТЦК позицію. Є рішення», – голова Волинського окружного адміністративного суду

Сьогодні 13:42
До Волинського окружного адміністративного суду цього року надійшло понад 90 позовних заяв, пов’язаних з оскарженням бездіяльності чи рішень ТЦК та СП щодо відмови в наданні відстрочки від мобілізації.

Про це інформував голова Волинського окружного адміністративного суду Віктор Валюх під час круглого столу «Захист прав людини в умовах воєнного стану у Волинській області: виклики та перспективи під час мобілізації».

«Щодо оскарження дій ТЦК про надання відстрочки під час мобілізації, то це юрисдикція нашого суду. Ми всі розуміємо, що діє воєнний стан, є обмеження конституційних прав, є конституційний обов’язок захисту Батьківщини, але, з іншого боку, ми говоримо про те, що навіть у таких умовах необхідно дотримувати права військовозобов’язаних і військовослужбовців. Ми отримали таку категорію нових справ, які раніше не розглядали. На початку війни було багато категорій справ, пов’язаних із захистом соціальних прав осіб, які проходять військову службу за мобілізацією, зокрема багато спорів стосувалися виплати грошового забезпечення військовим за постановою Кабміну №168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час воєнного стану». Була категорія справ, що стосувалися звільнення з військової служби під час мобілізації», – прокоментував Віктор Валюх.

Читати ще: Права людини під час мобілізації: в Луцьку – круглий стіл за участі ТЦК та СП, поліції і представництва Омбудсмана

До Волинського окружного адміністративного суду цього року надійшла чимала кількість позовів, пов’язаних з оскарженням бездіяльності чи рішень ТЦК та СП щодо відмови в наданні відстрочки від мобілізації. Станом на 10 жовтня цього року надійшло всього 93 такі позовні заяви. Розглянуто 41 з них, 11 заяв повернуто, 10 позовних заяв задоволено повністю, дев’ять задоволено частково, у задоволенні 11 відмовлено. Зараз на розгляді перебувають 52 справи.
Читати ще: «Практично щодня адвокати є в ТЦК та СП», – голова Ради адвокатів Волинської області

«Здебільшого надходження почалося з літа, коли вже запрацював цей порядок, коли ТЦК почали масово розглядати заяви на відстрочку і відмовляти. Спочатку спостерігалися такі тенденції, що ТЦК вимагав від осіб, які зверталися із заявою про відстрочку, особисто прибути в приміщення ТЦК, написати там заяву, подати документи. Однак у нас є кілька судових рішень, у яких суд висловив протилежну до ТЦК позицію. На відміну від питань взяття на військовий облік, зняття з військового обліку, подання документів щодо відстрочки не передбачає обов’язку особи особисто з’являтися до ТЦК. Вона може відправити ці документи особисто, але в тому числі й поштовим зв’язком. І ТЦК зобов’язані по суті розглянути такі заяви. У нас є кілька рішень, коли ТЦК не ухвалював жодного рішення, відправляв особі лист, в якому пропонував особисто звернутися і написати заяву. У цих категоріях справ суд визнавав протиправною бездіяльність ТЦК щодо неналежного розгляду заяви і зобов’язував повторно розглянути таку заяву з ухваленням відповідного рішення – або про надання відстрочки, або про відмову в наданні відстрочки», – розповів голова Волинського окружного адміністративного суду Віктор Валюх.

Він додав: наявна велика кількість справ про оскарження дій військово-лікарських комісій, і як відповідачів залучають ТЦК. Є позовні вимоги, пов’язані з оскарженням дій щодо вручення повістки. З’являються позовні вимоги щодо оскарження дій із затримання.

Читати ще: План мобілізації на Волині – один із найнижчих у державі, – ТЦК та СП

«І от зараз ми маємо формувати правові позиції щодо того, яким чином реагувати, тобто чи дії правомірні / неправомірні. Думаю, до кінця року перші рішення вже з’являться, – сказав голова Волинського окружного адміністративного суду Віктор Валюх. – Щодо справ, які стосуються ВЛК, то є стала позиція Верховного суду. Суди можуть лише перевіряти дотримання процедури діяльності ВЛК. Щодо незгоди з якимось діагнозом, то ми не медики і не можемо встановлювати діагноз. Тому в багатьох випадках суди відмовляють у позові».

Як додав Віктор Валюх, загальна позиція судів – потрібно йти назустріч усім військовослужбовцям: «Якщо вони бажають скористатися правом на судовий захист, їхні клопотання здебільшого задовольняють».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus