USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.35 41.65
  • PLN 10.40 10.56

«Практично щодня адвокати є в ТЦК та СП», – голова Ради адвокатів Волинської області

Сьогодні 12:36
У будь-який час затриманий має право на правничу допомогу – відразу з моменту затримання, наголосила голова Ради адвокатів Волинської області Галина Руденко.

Про це йшлося під час круглого столу «Захист прав людини в умовах воєнного стану у Волинській області: виклики та перспективи під час мобілізації».

Насамперед Галина Руденко пригадала, що її колега Василь Нагорний опублікував книгу «Крізь пекло війни та судів. Шлях нескорених». Її написано на основі реальних подій 2014-2015 років.

«Вона стосується військовозобов’язаних 51-ї ОМБР. Герої книжки – реальні люди. Одна з оповідей називається «Дика мобілізація». Практично нічого не змінилося з 2014 року. Троє товаришів потрапляють у військкомат, двоє з них швиденько пройшли ВЛК і кажуть третьому: не переживай, усе відбувається дуже швидко; прийшов, придатний, через годину – вже у військовій частині, на полігоні. Нічого не нагадує? Потім командири, які стикаються з такими мобілізованими, запитують: а кого ви мобілізували? І чують у відповідь: ми і так ще план не виконали. Цьогоріч під час зустрічі з керівництвом Волинського обласного ТЦК та СП я стикнулася з тим, що теж доведено план, його не виконано, але треба виконати будь-якими методами», – сказала Галина Руденко.

Читати ще: План мобілізації на Волині – один із найнижчих у державі, – ТЦК та СП

Вона наголосила: основних прав і свобод людини має бути дотримано, незалежно від того, чи йдеться про режимний об’єкт. Доступ до правничної допомоги має бути в кожної людини.

«Адвокати працюють у будь-який час. У будь-який час затриманий має право на правничу допомогу відразу з моменту затримання. Кажуть: повідомили пізніше, і вже скаржника не виявилося. А як з’ясувалося, скаржник на полігоні в цей момент. Тому що не в робочий час адвоката не допустили, він не міг повідомити, тому що не зміг з’ясувати всіх обставин такого затримання», – зазначила голова Ради адвокатів Волинської області.

Читати ще: Права людини під час мобілізації: в Луцьку – круглий стіл за участі ТЦК та СП, поліції і представництва Омбудсмана

Нагадаємо, у Волинському обласному ТЦК та СП було облаштовано приміщення для надання правової допомоги військовозобов’язаним, яке працює з 9:00 до 18:00.

За словами Галини Руденко, практично щодня адвокати є в ТЦК та СП, практично щодня вони викликають поліцію. Як наголосила, у Волинському ТЦК та СП спеціальне місце для зустрічей адвоката і військовозобов’язаного працює лише в робочі дні та робочі години, а от, наприклад, до місць позбавлення волі адвокатів допускають у будь-який час. Тобто, якщо військовозобов’язаного доставлено у ТЦК на вихідних, він може і не дочекатися зустрічі зі своїм адвокатом.

«Може скластися така ситуація: порушення є, затримання є, але права на надання правничої допомоги громадянин не має, – сказала Галина Руденко. – Якщо у Луцьку в ТЦК якісь зрушення є, то в інших – немає: там кімнати для зустрічі з адвокатами не виділяють. У Ківерцях – дуже багато скарг. Там практично не допускають адвокатів. Там щоразу якісь проблеми, про які мені повідомляють адвокати, зокрема про завдання тілесних ушкоджень… Потрібно щось змінювати і, напевно, необхідно починати зі змін у законодавстві».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus