USD 41.10 41.45
  • USD 41.10 41.45
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.43 10.58

Права людини під час мобілізації: в Луцьку – круглий стіл за участі ТЦК та СП, поліції і представництва Омбудсмана

Сьогодні 16:34
Представники поліції, суду, ТЦК та СП, обласної військової адміністрації та міської ради, юристи обговорили виклики й перспективи мобілізації в регіоні. Захід 16 жовтня організувало регіональне представництво Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області.

Круглий стіл «Захист прав людини в умовах воєнного стану у Волинській області: виклики та перспективи під час мобілізації» відбувся в приміщення наукової бібліотеки імені Олени Пчілки.

До обговорення доєдналися заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк, головний спеціаліст відділу з питань оборонної роботи управління з питань оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Волинської ОВА Ігор Підлісний, заступник керівника Волинського обласного ТЦК та СП, полковник Дмитро Маруха, заступник керівника Головного управління Національної поліції у Волинській області Віталій Ковальчук, очільник відділу протидії порушенням прав людини у правоохоронній та пенітенціарній сферах Сергій Мазурок, голова Ради адвокатів Волинської області Галина Руденко, голова Волинського окружного адміністративного суду Віктор Валюх, старша інспекторка управління дотримання прав людини Національної поліції України у Волинській області Наталія Бартошук і заступник керівника Луцького зонального відділу військової служби правопорядку у Волинській області Олег Богданов.

Модерувала зустріч представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області Юлія Спас.
«Окрім прав, кожен із нас має обов’язки. Ми всі усвідомлюємо, в який період живемо, наскільки складно і країні, і кожній громаді зокрема. Ми як орган місцевого самоврядування маємо думати наперед про те, що чекає наших мешканців завтра», – зазначила заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк.

Вона розповіла, що до міської ради часто звертаються військовозобов’язані, які мають питання щодо оновлення даних, а також сім’ї родин загиблих воїнів і родичі безвісти зниклих, тому, на її думку, вкрай потрібна співпраця структурних підрозділів міськради, комунальних установ громади і правоохоронців, ТЦК та СП, судів, юристів.
Читати ще: Захист прав людини в умовах воєнного стану на Волині: в Луцьку – форум Офісу Омбудсмана України

Представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області Юлія Спас інформувала, що до Офісу омбудсмана та регіонального представництва звертаються і військовослужбовці, і їхні родини, і сім’ї загиблих, зниклих безвісти чи полонених.

«Це найчастіші звернення. Кожне п’яте – з цієї категорії. Із січня до жовтня до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надійшло понад 90 тисяч звернень. По Волині – 2295 повідомлень про порушення прав громадян. Найчастіше звертаються члени родин військовослужбовців у їхніх інтересах, члени сімей військовополонених, зниклих безвісти. Це пріоритетний напрямок нашої роботи. Ми захищаємо права військових, підтримуємо їхні родини», – сказала Юлія Спас.
Представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини провели 833 моніторинги військово-лікарських комісій на території всієї країни.

«ВЛК не повною мірою дотримувалися вимог закону щодо призову на військову службу лише придатних для неї за станом здоров’я громадян. Приміщення на базі ТЦК та СП не були пристосовані для проведення медичних оглядів. Третій результат аналізу – корупція. Це те, що було виявлено під час моніторингових візитів», – наголосила Юлія Спас.

Заступник керівника Волинського обласного ТЦК та СП, керівник сектору мобілізаційної та оборонної роботи, полковник Дмитро Маруха повідомив: «ТЦК та СП діє тільки в межах чинного законодавства. Можна сказати, що на Волині, згідно зі статистикою, – найкращий відсоток з оновлення даних військовозобов’язаних. Хочу наголосити: військовозобов’язаний, який має право на відстрочку, який напише заяву, надасть підтверджувальні документи, служити не буде. Головне – представити всі документи».

За словами полковника Дмитра Марухи, на Волині вже надсилають повістки військовозобов’язаним чоловікам через «Укрпошту».
Читати ще: План мобілізації на Волині – один із найнижчих у державі, – ТЦК та СП

«За період повномасштабного вторгнення на території області зафіксовано 1015 кримінальних проваджень за статтею 336 ККУ «Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації», у 2024 році розпочато 455 проваджень. До суду скеровано 305 кримінальних проваджень, у поточному році – 73.

До повноважень поліції належить також адміністративне затримання та доставлення призовників, військовозобов’язаних та резервістів за статтею 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Усього з підрозділів ТЦК до органів поліції надійшло 12258 звернень. Встановлено 6830 осіб. Нині тривають заходи зі встановлення місця перебування інших осіб, які ухиляються від мобілізації і не виконують законні вимоги», – прокоментував заступник керівника Головного управління Національної поліції у Волинській області Віталій Ковальчук.
Читати ще: Цьогоріч на Волині відкрито 455 кримінальних проваджень стосовно ухилянтів

Окрім того, під час заходу йшлося про забезпечення конституційного права на отримання професійної правової допомоги, про втручання адвокатів у процес мобілізації та проходження ВЛК. Нагадаємо, що у Волинському обласному ТЦК та СП було облаштовано приміщення для надання правової допомоги військовозобов’язаним, яке працює з 9:00 до 18:00. Скарг від адвокатів щодо недопуску до клієнтів у ТЦК та СП на адресу представництва Омбудсмана не надходило.

«Щодо судової статистики, то Омбудсман заявив, що скасовують багато постанов ТЦК про притягнення військовозобов’язаних до адміністративної відповідальності. Як на мене, це показник того, що судова гілка влади є справді незалежною, неупередженою і дотримується принципів справедливості та відкритості судового розгляду.

Також ми скерували звернення до Камінь-Каширського та Ковельського ТЦК та СП щодо застосування сили працівниками поліції та ТЦК під час затримання осіб. Ці випадки не були підтверджені. Про них нам стало відомо зі ЗМІ. Ще хочу сказати, що досить часто до нас звертаються з питаннями про порушення прав і свобод під час мобілізації. Центральний офіс часто, розглядаючи ці звернення, скеровує їх до ВСП», – наголосила представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області Юлія Спас.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP Сьогодні 17:02
Права людини давно розтоптали в цій державі...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus