USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

Понад 600 страв з України та світу від Клопотенка: у Києві презентували оновлене меню для шкіл

19 Квітня 2024 21:21
У Києві презентували оновлений збірник рекомендованих рецептур страв для шкільних їдалень від українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка.

Його розробили в рамках Стратегії реформи системи шкільного харчування, повідомляє Міністерство освіти і науки України, передає УП. Життя.

Тестовий збірник, виданий у 2022 році, нараховував 160 рецептів. Тепер його вдосконалили. Зокрема додали безлактозні й безглютенові страви.

Збірник складається з 621 страви і покликаний допомогти кухарям закладів освіти урізноманітнити харчування учнів.

Він складається з 14 розділів і містить:

- 83 рецепти холодних страв,

- 53 супи,

- 41 страви з картоплі та овочів,

- 24 страви з бобових,

- 24 страви з яєць,

- 23 страви з кисломолочного сиру,

- 31 страву з риби,

- 87 страв з м’яса і м’ясних продуктів,

- 65 страв з птиці,

- 54 гарніри,

- 30 рецептів соусів та заправок,

- 21 десертну страву,

- 33 напої,

- 52 борошняні страви та вироби.
«Нашою метою було створити максимально повний збірник рецептур, щоб урізноманітнити вибір страв у шкільних їдальнях та показати, що харчуватися корисно – це смачно. Я впевнений, що сьогодні кожен зможе обрати для себе страви до душі з понад 600 варіантів», – заявив Євген Клопотенко під час презентації.

Збірник складається з покрокових рецептів, а також технологічних карток. Вони адаптовані до різних форматів приготування: і на старому обладнанні, й на сучасному. Кожна страва супроводжується прикладами подачі та оформлення.
Крім традиційних українських, збірник також налічує 80 страв світової кухні, зокрема зі шкільного меню європейських країн.

Також доступні рецепти 80 безлактозних та/або безглютенових страв (наприклад, фритата з сиром; риба, запечена з сиром у бешамелі; гуляш з вареної яловичини тощо). У кожній технологічній картці вказано алергени.

«Тепер, навіть якщо у школі лише одна дитина має особливі потреби в харчуванні, то вона, як і інші діти, матиме доступ до здорової їжі», – заявив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.
Вартість шкільних обідів нині варіюється від 30 до 200 гривень. За словами міністра освіти і науки Оксена Лісового, ціни залежать, зокрема, від рецептури, регіону та фінансування.

За його словами, наразі 8147 шкіл в Україні забезпечують учнів харчуванням, однак 941 українська школа досі не укомплектована персоналом кухарів. Скільки закладів освіти перейшли на оновлене меню – наразі достеменно невідомо.

Збірник рецептів для шкільних їдалень затвердили Держпродспоживслужба, Інститут громадського здоров'я ім. О. М. Марзєєва та комісія Інституту модернізації змісту освіти (МОН).

Друковані примірники збірника школи отримають безплатно. Онлайн-версія доступна на сайті Cult Food.

Перша леді Олена Зеленська нагадала, що оновлене меню – лише рекомендація, і кожна школа може самостійно вирішувати, чи використовувати його. Також вона натякнула на можливі зміни у підходах до харчування дітей у дитсадках.
«Не хочу вас лякати, але дитячі садочки чекають. Якщо дитина прийде у школу з уже сформованими харчовими звичками з дитсадка – все, проблему залагоджено. Якщо ми хочемо виростити покоління переможців, а не вцілілих, то маємо забезпечити своїм дітям здорові харчові звички», – сказала перша леді.
Нагадаємо, оновлене меню для учнів в українських школах запровадили з 1 січня 2022 року. Ключовою особливістю змін став перехід до більш здорового харчування: менше цукру, солі, хліба, жирів та субпродуктів.

Утім деякі батьки не оцінили такі зміни, нарікали на підвищення цін на харчування у школі, скаржилися, що діти не звикли їсти запропоновані в новому меню страви.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus