USD 41.15 41.47
  • USD 41.15 41.47
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.55 10.70

Із «Волиньгазом» судяться через мільйонні борги

23 Вересня 2024 20:39
У Господарському суді Волині слухають чергову справу про заборгованість Оператора газорозподільної системи «Волиньгаз» перед Газопостачальною компанією «Нафтогаз України».

Акціонерне товариство «Волиньгаз» просто потопає в борговій ямі. Відомо про багатомільйонну заборгованість. Майже 77 мільйонів гривень товариство має сплатити Оператору газотранспортної системи України. І виконавче провадження вже розпочато, арештовані рахунки, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Cтаном на вересень 2024 року у відкритих джерелах міститься інформація про шість виконавчих проваджень щодо АТ «Волиньгаз». Новий позов надійшов від Газопостачальної компанії «Нафтогаз України», яка вимагає 42 мільйони. Ще влітку 2022 року було укладено контракт на постачання газу між підприємствами.

«Природний газ на загальну суму 223,385 мільйона гривень, що підтверджується відповідним актом приймання-передачі. Відповідно до п. 4.3. договору відповідач мав розрахуватися за поставлений природний газ не пізніше 30 календарних днів після закінчення періоду постачання. Оплату відповідач здійснив лише частково», – зазначив представник Газопостачальної компанії «Нафтогаз України» Дмитро Пясецький.

Читати ще: Боргує понад сотню мільйонів: «Волиньгазу» заблокували рахунки

Майже 190 мільйонів «Волиньгаз» сплатив, але через негаразди і заборгованість перед іншими партнерами утворився саме цей борг.

«У зв’язку з низкою обставин, зокрема введенням воєнного стану, зупиненням дії ліцензії товариства, зменшенням надходження коштів від споживачів за розподіл природного газу, товариство, на жаль, не могло здійснити остаточні розрахунки вчасно за поставлений природний газ саме за період жовтень-листопад 2023 року», – прокоментувала представниця АТ «Оператор газорозподільної системи «Волиньгаз» Раїса Козлюк.
Читати ще: «Волиньгаз» влаштовує цирк: лучанка судиться через борг за доставку газу

«У зв’язку з неналежним виконанням АТ договору позивач нарахував відповідачу пеню, а також у зв’язку з затриманням розрахунку більш як на п’ять робочих днів – в розмірі 10% від суми простроченого платежу», – сказав Дмитро Пясецький

Окрім несплачених коштів та пені, позивач ще хоче стягнути гроші за непідписання одного з комерційних актів.

Читати ще: «Волиньгаз» перейшов під контроль держави, але судиться з «Газтек». Чи чекати змін у платіжках

«Не підписано комерційний акт за квітень 2023 року в строки, передбачені умовами договору, протягом п’яти календарних днів із моменту його отримання. Відповідно до п. 6.4. договору позивач нарахував відповідачу в штраф у розмірі 10% договірної вартості, що визначено вказаним актом приймання-передачі», – зазначив Дмитро Пясецький.

А ще 3% річних. У підсумку «Нафтогаз України» додав ще штрафних санкцій майже на 10 мільйонів гривень. Хоч загальну критичну ситуацію це, ймовірно, не врятує, в суді представниця «Вониньгазу» намагалася довести, що акт був підписаний електронним підписом.

У справі поки оголошено перерву.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus