USD 41.40 41.70
  • USD 41.40 41.70
  • EUR 41.40 41.70
  • PLN 10.40 10.65

«Волиньгаз» перейшов під контроль держави, але судиться з «Газтек». Чи чекати змін у платіжках

25 Листопада 2023 12:49
Компанія «Газтек», яку пов’язують із бізнесменом Дмитром Фірташем, схоже, віддавати контроль над «Волиньгазом» державі не збирається. Фірма вже подала судовий позов. Експерти вважають, що таким чином група Фірташа хоче повернути облгази в приватні руки.

Після того як «Волиньгаз» перейшов під контроль держави, «Газтек» хоче визнати збори акціонерів незаконними. Чи є шанси, що облгаз знову стане приватним? І чи побачать волиняни зміни у своїх платіжках після того, як контроль над «Волиньгазом» став державним, з’ясовували журналісти ТРК «Аверс».

«Всі ці позови якраз і є протидією групи Фірташа, щоби повернути контроль РГК над облгазами. Як ми бачимо в матеріалах справи, вони вказують деякі юридичні тонкощі, які, думаю, також можуть бути при таких швидкісних переходах. Усе ж таки 19 облгазів перейшли під контроль держави за короткий проміжок часу. Там можливі юридичні помилки», – наголосив голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

У Господарському суді Волині вже відбуваються перші засідання в газовій справі. Щоправда, поки лише підготовчі. Після того як волинські газовики стали підконтрольні НАК «Нафтогаз України», уже змінилося керівництво облгазу. Як повідомляють журналісти, нові обличчя в керівних кабінетах вже місяць.

«У товаристві відбулися суттєві зміни стосовно керівництва підприємства. На цей момент узгоджено правову позицію, керівник підприємства, який приступив до виконання обов’язків лише 20 жовтня 2023 року, підписав такий відзив. До того на підприємстві був відсутній керівний склад», – розповіла представниця АТ «Волиньгаз» Зінаїда Кослюк.

Читати ще: «Волиньгаз» та ще 15 облгазів викрили на розкраданні блакитного палива на мільярди гривень

Голова Спілки споживачів комунальних послуг каже, що перехід облгазів під контроль держави – це правильне і здорове рішення. Але чи змінить це ситуацію на газовому ринку або бодай тарифи для населення? Експерт вважає, що кардинальними змінами не варто себе тішити.

«Головне, щоб менеджери, які будуть очолювати ті облгази, що вже входять в структуру НАК «Нафтогаз України», не повторювали помилок колишніх менеджерів РГК, які очолювали облгази. Щоб ми не вийшли на ці незаконні нарахування, на всі ці незаконні платіжки, які отримували мільйони українців, – зазначив Олег Попенко. – Поміняють керівників, але 97% робітників підприємства залишаться, законодавча база залишиться. А в законодавчій базі записано: якщо ви не маєте обліку газу у власній квартирі – вам будуть нараховувати за середнім або ринковим тарифом в регіоні. І ви отримуєте платіжку за газ утричі більшу. Це ж ніхто не поміняв. Поміняється керівник – можливо, менше буде красти, можливо, трошки збільшить заробітну плату працівникам. Хоча я в цьому не впевнений».
Прогноз Олега Попенка песимістичний. Експерт вважає, що наразі провести кардинальні зміни в облгазах неможливо. Переконаний: аби змінити ситуацію, треба провести заново навчання, внести зміни до законодавчої бази, підзаконних актів. Це величезний пласт роботи. Каже: для початку нові керівники мали б з'ясувати, де є балансова межа утримання газових мереж.

Читати ще: Справа на майже мільярд: із «Волиньгаз збуту» Фірташа хочуть стягнути борг через суд

«Я вам скажу на прикладі «Полтавагазу». 70% газових мереж, які «Полтавагаз» обслуговувала, їй не належать, балансове розмежування не проведено. Це означає, що та ж Полтава не може користуватися цими мережами й не може нараховувати нормально платіжки. Думаю, подібна ситуація і на Волині. Тому там потрібно перевіряти балансове розмежування, перевірити нарахування платіжок, нарахування цих усіх тарифів у НКРЕКП. Це важливо. Але це робота на місяці», – закцентував Попенко.

А щодо того, чи вдасться приватній фірмі повернути контроль над «Волиньгазом», то експерт прогнозує, що судова тяганина триватиме довго.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Клава Показати IP 26 Листопада 2023 04:23
здавалось, Фірташ обслуговує газом австрійців..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus