USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12
Олег Дмитрук: Покупки і холодильник. Як правильно зберігати продукти харчування
Часом нам доводиться викидати продукти харчування у смітник. І хоч як би не було шкода витрачених коштів, але ж зіпсовані харчі вже не їстимеш. Але нерідко ми самі винні в тому, що продукт зіпсувався, оскільки неправильно його зберігали. Ми звикли купувати харчі і ставити їх у холодильник. Ми не задумуємось над тим, чи на правильну полицю ми його поклали, і чи, можливо, місце йому – не в холодильнику, а в морозилці чи в кухонній шафі. Поміж тим, на різних полицях і в різних відділах холодильника температурний режим – різний. Для себе я з’ясував, що деякі продукти ми всі звикли зберігати неправильно! Наприклад, горіхи краще зберігати не в кухонній шафі, а в холодильнику в закритій тарі, тому що горіхові олії у кімнатній температурі прогіркнуть.

Курячі яйця, виявляється, краще зберігати на середній поличці холодильника, а не на його дверцятах. Нас багато років вводили в оману спеціальні лотки та відсіки на дверцятах більшості холодильників.

Селера краще зберігається не в пластику, а у фользі в холодильнику. Намагайтеся регулярно перевіряти стан ваших фруктів: якщо одне яблуко почало підгнивати, від нього дуже швидко «переймуть» цю гниль решта яблук в кульку.

Банани та томати виділяють етиленовий газ. Він «допомагає» огіркам швидше зав’янути. Тому огірки мають бути в компанії помідорів лише в салаті, але в холодильнику тримайте їх поодаль. Для зелені, природньо, дуже важлива волога. Тому перед тим, як покласти у холодильник, замотуйте її у паперовий рушник, або ж зберігайте просто як букет квітів – поставивши у вазочку чи банку з водою. А ще зелень можна взагалі не купувати, а вирощувати у себе на підвіконні поряд з вазонами! Так ви зекономите гроші та в будь-який час матимете свіжий запас вітамінів. Крім того, будете впевнені, що ваші петрушки, кріп чи базилік не зазнали впливу жодних добрив чи хімікатів. Зелене пір’я цибулі теж можна не купувати, а отримати вдома, поставивши кілька цибулин в пластикові склянки з невеликою кількістю води.

Головне – не забувати доливати воду. Як виробник ковбаси, розповім про правила зберіганні м'ясоковбасних виробів: М’ясні паштети бувають фасовані та консервовані. Термін їх придатності та спосіб зберігання різняться. Термін зберігання фасованих паштетів не має перевищувати 15 діб. Відкриту упаковку необхідно добре закривати або взагалі перекласти паштет у відповідну ємкість, оскільки його кремоподібна текстура швидко завітрюється через низький рівень вологості у холодильнику. У сенсі мікробіологічних вимог консервовані паштети відрізняються від решти м’ясних паштетів. Їх термін зберігання може становити до 2-ох років.

Варену ковбасу необхідно зберігати при температурі від 0 до 6° С. Ковбаси в натуральних оболонках не повинні довго контактувати з поліетиленом. Їх краще зберігати в паперовому пакеті чи фользі. Якщо ковбаса має зріз, необхідно замотати його харчовою плівкою, але тільки саме місце зрізу. Якщо замотати поліетиленом всю ковбасу, вона швидко вкриється липким нальотом і стане непридатним для вживання. До речі, деякі недобросовісні продавці, аби відновити товарний вигляд такої липкої ковбаси, протирають її олією і липкий наліт дійсно зникає. Але якість продукту таким чином точно не повернеш. Тому якщо бачите, що поверхня ковбаси має олійний блиск, просто не купуйте. Не забуваймо про вакуумні контейнери. У вакуумі варена ковбаса може зберігатись до 8 днів.

Сирокопчена ковбаса: температура зберігання її обов’язково не повинна перевищувати 15° С. При високій температурі шпик починає плавитись та забивати пори ковбасної оболонки, ковбаса більше не може «дихати» та набуває затхлого запаху. Підвищена вологість повітря викликає осолювання та пліснявіння ковбаси. Потрапляння світла також небажане: ультрафіолет прискорює розкладання жиру, він жовтіє та стає небезпечним. Дотримуючись цих рекомендацій можна зберігати сирокопчені ковбаси до 120 діб.

Сардельки та сосиски – це продукти, які необхідно зберігати в паперовому пакеті в прохолодному (від 0 до 6° С) та добре провітрюваному місці. Інакше вологість одразу вкриє липким нальотом натуральну оболонку. Вироби в штучній оболонці не такі вибагливі, вони можуть зберігатися до 20 діб. В морозильній камері сардельки та сосиски можуть пролежати 1 місяць, після відтаювання вони знову набудуть свіжий смак та не стануть зернистими. Але при довшому заморожуванні можливі зміни в молекулярному складі, тому не варто тримати ці продукти більше місяця в морозилці.

Звичайно, в моєму дописі – дуже незначна кількість продуктів, які ми вживаємо і які часто зберігаємо у невідповідних умовах. Тому запрошую читачів до конструктивного діалогу. Діліться в коментарях своїми спостереженнями щодо зберігання різних продуктів та варіантів раціонального споживання харчових продуктів. І хай жодна крихта не буде зіпсована і викинута у смітник!
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Love food, hate waste – додаток для смартфонів, що допомагає раціонально та заощадливо купувати і використовувати продукти харчування. Про цей…
Розумний спосіб не переплачувати за продукти харчування – проводити домашній тендер, тобто порівнювати ціну і якість певного продукту від різних…
Питання економії сьогодні є більш ніж актуальним для більшості українців. Парадоксально, але при цьому кількість зіпсованих і викинутих у смітник…
Коментарів: 2
Armando Показати IP 2 Квітня 2015 04:29
Free knowledge like this doesn't just help, it promote decymraco. Thank you.
Kyle Показати IP 5 Квітня 2015 15:40
Superior thinking deeotstranmd above. Thanks!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus