USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Як захистити свої платіжні дані та кошти від шахраїв?

22 Квітня 2024 11:12
Діджиталізація – процес, який змінив і змінює життя мільйонів людей на краще. Завдяки зацифровуванню інформації ми отримали змогу миттєво обмінюватися повідомленнями, надсилати термінові грошові перекази та працювати, не виходячи з дому.

З іншого боку, діджиталізація має й недоліки, а саме – ризик крадіжки інформації третіми особами: в наш час пограбувати будинок – більш ризикова та складніша справа, ніж обманути людину в мережі та заволодіти її коштами дистанційно.

1. Обирайте надійний банк

Так, важливо зберігати свої гроші саме у банку. По-перше, банк має ліцензію на діяльність, а тому навіть у випадку його банкрутства гроші вкладників відшкодовує Фонд гарантування вкладів. По-друге, банки оперують великою кількістю коштів, завдяки чому мають змогу інвестувати прибуток в покращення якості своїх послуг. І по-третє, банки працюють за міжнародними стандартами, а тому мають найвищий рівень захисту даних користувачів.

На що звертати увагу під час вибору банку? З огляду на параметр захищеності, обирати варто установи, які максимально дбають про безпеку своїх клієнтів. Наприклад, АТ «УКРСИББАНК» працює за міжнародним протоколом PCIDSS (стандарт безпеки Visa, MasterCardта інших систем), надсилає одноразові паролі 3DSecure, автоматично завершує сесії тривалістю понад 20 хвилин, якщо користувач не виконував ніяких дій, блокує спробу входу в акаунт при неправильному введенні пароля кілька разів поспіль тощо. Що більше сучасних технологій використовує банк, то краще.

2. Нікому не повідомляйте дані картки

У мережі почастішали випадки шахрайств під назвою «соціальна інженерія», коли зловмисники обманом дізнаються дані платіжних карток людей. Приклад – відома схема, де покупці речей на OLX нібито оформлюють Безпечну доставку та надсилають продавцю сайт-підробку, куди той має ввести дані своєї картки для зарахування коштів. Таким чином шахраї отримують дані рахунку та перераховують усі гроші з нього собі.

Уникнути цього просто: НІКОМУ не повідомляйте свій PIN-код, CVV2-код (три цифри на звороті картки), термін дії картки, кодові слова, а також пароль та логін від акаунту в банківському застосунку.
3. Регулярно змінюйте паролі та коди

Серед таких – пароль від особистого акаунту та PIN-код самої картки. Змінювати ці дані варто раз на 2-6 місяців. Важливо й генерувати складні паролі, де міститимуться літери, малі та великі, а також числа й символи.

Радимо знати всі коди та паролі напам’ять і не записувати ці дані в нотатках смартфона, на папері чи на самій картці.

*реклама
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus