USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Урочисте шикування та вручення нагород: у Волинському прикордонному загоні вперше за два роки демобілізували строковиків

2 Травня 2024 20:50
Перші 88 прикордонників-строковиків Волинського прикордонного загону демобілізувалися після початку повномасштабного вторгнення. До цього часу вони залишалися на службі через воєнний стан.

Про це Суспільному розповів командир загону Сергій Лозінський. Він зазначив, що відповідно до указу президента України, звільняють у запас усіх строковиків, які служать в різних підрозділах Сил оборони.

На урочисте шикування 2 травня на плацу зібрали 88 прикордонників, аби вручити нагороди: подяки, грамоти та відзнаки.
24-річний Володимир Юськів із Тернопільщини відслужив два з половиною роки замість півтора. Повномасштабне вторгнення РФ в Україну зустрів на одній із прикордонних застав у Львівській області. Він розповів, що строкова служба була насиченою.
«Після повномасштабного вторгнення зрозумів, що треба брати руки в ноги та й пробувати відбивати навалу. З нашими товаришами зі львівського зведеного загону «Львів-2» тримали оборону на Бахмутському напрямку», – сказав прикордонник.

Читати ще: «Захотілося жити – взяв РПГ й почав стріляти», – волинський прикордонник про знищення ворожої БМП на Донеччині

Володимир Юськів зазначив, що був одним із тих строковиків, які самі попросилися до зони бойових дій, щоб захищати країну зі зброєю в руках. Хоча, додає, строкова служба до цього не зобов’язує.

«Це була власна ініціатива. Я вважав то непоганою авантюрою – так воно і вийшло, здобув багато досвіду. На сході я був гранатометником. Поміняв дуже багато відділів, служив на Чопській ділянці, на Львівській, на Волинській. У майбутньому планую продовжувати службу після відпочинку», – додав строковик.
22-річний Андрій Чигринов із Павлограда Дніпропетровської області пішов на службу через рік після школи. Він також доброволець, який доєднався до сил оборони на фронті. З його слів, після кількох місяців боїв за Бахмут був у відпустці, тоді встиг одружитися.
«Чекали мене, звісно, до рідних, до батьків, до всіх хочеться, до жінки хочеться. Ну, війна є війна, вона нікого не шкодує. Всі розуміли, що колись це закінчиться і ми повернемося до рідних», – сказав прикордонник.
Хлопець згадує побратимів: дехто з них отримав серйозні поранення, хтось поліг у бою.

«Було багато жахіття. Коли перша куля пролетіла повз мене, тоді я вже відчув, що таке життя, перший літак, мінометні обстріли – що це таке, на власній шкурі відчув. Буквально два тижні – й ти звикаєш до цього», – додав строковик.

Читати ще: «Захищаючи Україну, забуваєш про страх», – волинський прикордонник на псевдо Лис

Це – перша хвиля демобілізації строковиків у Волинському прикордонному загоні, розповів його командир Сергій Лозінський. Кількості чоловіків, яких ще буде звільнено у запас, не називає. Лише каже: усі вони себе показали як професійні військові.
Строковики-прикордонники з моменту демобілізації отримують відстрочку від призову за мобілізацією на 12 місяців: на цей період виклик для подальшого виконання бойових завдань відтерміновується, розповів Сергій Лозінський.
«Це молоді чоловіки, мотивовані, якісно виконували завдання. Їх перед початком служби відібрали наші офіцери, тому вони одні з найкращих військовослужбовців не тільки в Держприкордонслужбі, а й серед Збройних сил України», – упевнений командир загону.

Серед строковиків Волинського прикордонного загону семеро бійців побували у зоні бойових дій. Двоє з них, додав Сергій Лозінський, загинули.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus