USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Трансплантація органів: скільки волинян чекають на пересадку та скільки зголосилися бути донорами

17 Січня 2024 09:30
Станом на січень 2024 року майже 60 волинян перебувають в листі очікування на трансплантацію донорських нирки, печінки чи серця.

Про це Суспільному розповіла трансплант-координаторка Волинської обласної клінічної лікарні Тетяна Мигалега. Торік у медзакладі зробили 31 трансплантацію. Пересадили 28 нирок, печінку та два серця. У 2022-му була 21 така операція.

За рік в лікарні отримали сім згод на донорство від родичів померлих.

«З кожним роком люди все більше дають згод, і це насправді дуже тішить, тому що для пацієнтів з листа очікування це єдиний шанс – трупна трансплантація органів», – каже координаторка.
Читати ще: Вперше на Волині від посмертного донора пересадили печінку

Як розповіла Тетяна Мигалега, торік тридцять волинян написали офіційну згоду на посмертне донорство.

Написати таку згоду можна в присутності трансплант-координаторів. Перелік адрес, де їх знайти, є на сайті Українського центру трансплант-координації.

Зі слів Тетяни Мегалеги, якщо людина за життя не залишила згоди на донорство, то право надати її мають родичі. Тому координаторка радить обговорити це питання у колі родини, щоб усі члени сім'ї знали ставлення одне одного до трансплантації.

Читати ще: У Луцьку жінці пересадили серце

Три тижні живе з пересадженою ниркою 45-річний Василь Матейчик із Седлища Камінь-Каширського району. Діагноз хронічний гломерулонефрит йому встановили п'ять років тому, із 2022-го чоловік перебував на діалізі.

Дізнавшись про операцію, каже волинянин, дуже зрадів. Донором для Василя Матейчика став 50-річний чоловік. Після констатації смерті мозку родичі дали згоду на забір органів для проведення трансплантації.
«Ввечері десь о восьмій лягав спати, лікар дзвонить і каже: для вас є різдвяний подарунок, донор, приїжджайте. Ще трохи болить після операції, ще немає сили такої, як була, але я думаю, що з часом воно налагодиться. Хочу подякувати донору і його рідні, що вони погодилися на такий складний для них крок», – каже пацієнт.

Читати ще: За кілька днів вісім волинян підписали згоду на посмертне донорство

Нині чоловік готується до виписки. Його стан – задовільний, трансплантована нирка працює нормально, каже лікар Ерік Свіржевський.

«Перебуває під спостереженням, він буде приїжджати до нас, має контролювати чіткий прийом препаратів. Мінімум інфекційних осередків. Ще певний час зберігається дієта діалізна, з часом можна від неї відходити», – зазначив лікар.

Крім Василя Матейчика, ще трьом пацієнтам трансплантували органи від 50-річного донора, якому констатували смерть мозку. Як розповів завідувач відділення трансплантології Богдан Степан, в обласній лікарні виконали пересадку двох нирок, серця і печінки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus