USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10

«Старі схеми ламають і наводять лад». Роботу Луцької стоматполіклініки вивчають під мікроскопом

30 Квітня 2024 18:08
До кінця тижня депутати Луцької міської ради мають змогу ознайомитися з діяльністю Луцької міської клінічної стоматологічної поліклініки зсередини: вивчити фінансові показники, оцінити якість надання послуг і дослідити кадрову роботу. Керівництво стоматполіклініки гарантує обранцям громади відкритий доступ до закладу та надає всі необхідні документи для перевірки. Опісля заплановано зустріч із колективом закладу охорони здоров’я та підсумкове засідання.

Роботу організовано в рамках виїзного засідання комісії міськради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови, яке стартувало 30 квітня.

«Триває виїзне засідання комісії щодо діяльності комунального підприємства «Луцька міська клінічна стоматологічна поліклініка». Основні блоки, на які будемо звертати увагу, – установчі документи, які регламентують діяльність закладу, показники фінансово-економічної діяльності, надання стоматологічної допомоги в розрізі маршруту пацієнта, забезпечення стоматологічними матеріалами, засобами лікарського призначення, оновлення матеріально-технічної бази підприємства та робота відділу кадрів. Також розглянемо дані про кількість звернень громадян, вивчимо реакцію керівництва на ці звернення. Обов’язково розглянемо протоколи профспілкових зборів», – інформувала голова комісії Оксана Лєщинська.
Вона додала, що робота з вивчення діяльності стоматполіклініки скерована насамперед на вирішення тих чи тих проблем комунального підприємства, якщо такі буде виявлено.

«Будемо об’єктивними та працюватимемо відповідно до законодавчих норм. Зауважу, що ми нікого ні в чому не звинувачуємо. Директорка стоматполіклініки створила належні умови для роботи комісії, надала всі необхідні документи», – наголосила Оксана Лєщинська.
Читати ще: Частина колективу Луцької стоматполіклінки хоче й надалі працювати за старими корупційними правилами. Спробували провести збори

Оскільки йдеться про ґрунтовний аналіз діяльності закладу охорони здоров’я, було вирішено, що до кінця тижня кожен депутат Луцької міської ради, незалежно від того, чи є він членом профільної комісії, зможе ознайомитися з роботою стоматполіклініки на місці, повідомила заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк.

«Наприклад, якщо хтось із депутатів сьогодні опрацьовує кадрові документи, то завтра зможе прийти та ознайомитися з фінансовою звітністю стоматологічної поліклініки. Медична установа надає всі дані. Згодом ми організуємо підсумкове засідання за участі депутатів, очільниці закладу та ЗМІ», – сказала вона.

Ірина Чебелюк додала, що зі свого боку зауваг до роботи стоматологічної поліклініки, зокрема до її очільниці Любові Яковчук, не має та позитивно оцінює зміни в діяльності комунального підприємства.
Читати ще: 30 років у Луцькій стоматполіклініці працювала людина з «липовим» дипломом

Депутат міськради, директор департаменту освіти, юрист за освітою Віталій Бондар уже ознайомився з кадровою роботою підприємства.

«Я фахівець у цій сфері. До того ж як директор департаменту освіти маю безпосереднє відношення до організації кадрової роботи в закладах освіти нашої громади. Чи маю якісь зауваження? Поки що ні. Технічно все правильно. Звісно, як і кожна установа, стоматполіклініка може допускати певні недоліки. Не можна виключати людський фактор. Загалом же хочу відзначити, що робота будь-якого комунального підприємства різнопланова. І будь-яка державна чи комунальна структура періодично обов’язково проходить перевірки, наприклад, фінансового чи кадрового характеру. Це звичайна робота і до цього потрібно ставитися з розумінням. Через постійний контроль, постійний моніторинг діяльності закладу порушень допустити практично неможливо», – прокоментував Віталій Бондар.
Читати ще: Окремі лікарі не хочуть полишати корупційні схеми, – мер Луцька про стоматполіклініку

Своєю чергою депутатка Алла Жупанюк акцентувала, що такі ознайомчі візити насамперед сприяють інтересам пацієнтів.

«Я тут як представниця пересічного громадянина, який користується послугами стоматологічної поліклініки. Я вважаю, що якість надання стоматологічних послуг не погіршилася, а навпаки покращилася. Нарешті в міській стоматполіклініці наводять лад. Кошти ідуть не поза касою, а безпосередньо в бюджет комунального підприємства, все правильно обліковується. І за ці кошти закуповуються матеріали, інструменти, тобто оновлюється матеріально-технічна база, виплачується заробітна плата персоналу. Одне з найважливіших питань – забезпечення стоматологічними послугами пільгових категорій населення. Вони тут обслуговуються і на це передбачено кошти», – сказала Алла Жупанюк.
На її думку, посилена увага до діяльності міської стоматполіклініки, яка спостерігається останнім часом, пов’язана зі спротивом тих працівників, які звикли працювати по-старому.

«Систему зламано. Як я бачу ситуацію? Був певний механізм роботи колективу, а прийшов новий керівник і вирішив його повністю переробити – відповідно до норм Закону. І люди, які працювали за старою схемою, – проти. Тобто старі схеми ламаються, робота налагоджується згідно з чинними нормами і йде поодинокий спротив. Хтось працює за новими правилами, а комусь це не подобається. Тому вважаю, що персонал повинен працювати на нових умовах, так як потрібно працювати в комунальному закладі охорони здоров’я. Як ні, то охочі можуть йти у свої приватні кабінети», – резюмувала Алла Жупанюк.
Читати ще: «Хочемо зламати систему, напрацьовану роками», – директорка Луцької стоматполіклініки. Інтерв’ю

Насамкінець директорка Луцької міської клінічної стоматологічної поліклініки Любов Яковчук висловили сподівання, що обранці громади в оцінці діяльності комунального підприємства будуть неупередженими.

«Ми відкриті до співпраці з депутатами. До кінця тижня вони можуть прийти в стоматполіклініку та ознайомитися з її роботою, за потреби вивчити всі документи. Ми зі свого боку надаватимемо їм усю потрібну інформацію. Їх цікавить, зокрема, фінансовий звіт підприємства, закупівлі. Ще депутати хочуть зібрати збори трудового колективу, щоб оцінити якість надання стоматологічних послуг. Думаю, що колектив охоче розповість про те, що було, що є, що потрібно скоригувати. Вважаю, що серед депутатів – багато компетентних фахівців, які можуть дати об’єктивну оцінку діяльності стоматологічної поліклініки. Наприклад, Оксана Лєщинська та Ігор Гнетньов теж працюють у галузі охорони здоров’я. Звичайно, хочемо, щоб депутати зробили справедливий висновок і за потреби вказали на наші недоліки», – зазначила Любов Яковчук.
Вона інформувала, що за час, відколи очолює стоматполіклініку, тобто з вересня 2023 року, було суттєво покращено матеріально-технічну базу комунального підприємства. Закуплено стоматологічні установки, ноутбуки для лікарів, рентгенапарат, компресори, облаштовано відеоспостереження тощо. Ще було реорганізовано ортопедичні відділення, оптимізовано роботу зуботехнічної лабораторії, запущено сайт і сторінки в соцмережах. І це все – в умовах відсутності фінансування від НСЗУ, скорочення надходжень від інтернів у зв’язку зі зменшенням їх числа та обмеження коштів, виділених із бюджету громади на енергоносії.
Читати ще: Рік роботи Луцької стоматполіклініки: скільки пацієнтів пролікували та скільки коштів витратили

На жаль, частина колективу не зацікавлена в модернізації стоматполіклініки і підтримує залишення старих корупційних правил, як-от оплата послуг у кишеню лікарю, а не в касу, переманювання пацієнтів у власні приватні кабінети, тому й чинить спротив потрібним реформам.

Любов Яковчук нагадала, що наприкінці березня відбулися збори трудового колективу, на яких їй як директорці нібито висловили недовіру. Ці збори не мають жодної юридичної сили, адже не вдалося зібрати кворуму. До того ж на багатьох працівників тиснули, що згодом вони засвідчили у відповідних заявах.
Як вказують, багато хто підписувався на чистому аркуші, думаючи, що ставить підпис, щоб підтвердити присутність на зборах.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Патрiот Показати IP 30 Квітня 2024 21:55
Вже державу "полагали" ,а що сотворили? Господи, де ми так нагрiшили ,що Ти розум забрав в украiнцiв.
Пацієнт Показати IP 30 Квітня 2024 23:52
Усіх, які пишуть каракулями, - повиганяти! Вони як пишуть - так, очевидно, і лікують тяп-ляп!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus