USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.22 10.48

«Під покровом Святого Пантелеймона»: у Луцьку визначилися з претендентами на медичний оскар. Фото

17 Травня 2024 13:07
«Під покровом Святого Пантелеймона» – саме таку символічну назву отримав культурно-духовний захід, який 16 травня зібрав в Окольному замку Луцька еліту медичної спільноти України.

Під час урочистого дійства, на яке завітали також представники влади, духовенства, активної громадськості, підсумували результати конкурсного відбору кандидатів на нагородження Відзнакою за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона», а також відзначили грамотами й подяками низку волинських медиків.

Як розповіла координаторка Регіональної ради Відзнаки за професіоналізм і милосердя «Орден Святого Пантелеймона», очільниця Волинського об’єднання захисту дитинства і материнства, депутатка і голова медичної комісії Волиньради Ірина Горавська, цю високу відзнаку у минулі роки отримали очільник медичного центру реабілітації учасників бойових дій Луцької міської територіальної громади Ігор Гнетньов, директор комунального підприємства «Луцька центральна районна лікарня» Підгайцівської сільської ради Сергій Коновал, заступник начальника госпіталю з медичної частини військової частини А4554 Сергій Платов, а також єдиний в Україні заклад – Волинське обласне територіальне медичне об'єднання захисту материнства і дитинства.
Читати ще: «Без медиків не виграти війну»: в Луцьку – міжнародна конференція лікарів і медсестер

Захід розпочали із благословення Митрополита Луцького і Волинського Михаїла, який також входить до Регіональної ради.

«Дякую за високу довіру й можливість брати участь у ваших засіданнях, висловлювати від імені Церкви свою думку. Я впевнений, що на Волині найкращі лікарі й найкраща медицина. І хочу, щоби цю високу планку підтримували чергові здобутки», – зазначив владика й принагідно вручив церковні нагороди волинським медикам Андрію Лігуну та Вікторові Базилюку.
Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр нагадав, що ідея високої відзнаки започаткована на святій горі Афон у монастирі Святого Пантелеймона під час візиту туди Президента України Віктора Ющенка і з благословення митрополита Володимира, патріарха Філарета і патріарха Любомира Гузара.

«Цей орден – не просто якийсь значок, який ми вішаємо на груди, це велике покровительство святого великомученика Пантелеймона», – наголосив він.
Завітав до Луцька й голова Поважної ради «Ордена Святого Пантелеймона Василь Князевич – міністр охорони здоров'я України (2007-2010), доктор медичних наук, Заслужений лікар України.

«Еліта – це ви. Це ті, хто сьогодні на фронті готовий віддати життя, хто працює вдень і вночі, хто робить кожен свою справу, хто служить людям, хто лишився тут, в Україні, в імʼя майбутнього», – звернувся до колег-медиків.

Василь Князевич нагадав, що ця відзнака є офіційною державною медичною нагородою з 2009 року. У 2017 році її відновили як найвищу громадську нагороду.
«Ми створили щось унікальне, чого нема у світі. Регіональні ради пропонують кандидатури, відтак ці пропозиції розглядає національна експертна комісія, яка складається з голів регіональних рад. Є також і професійно-етична комісія. Поважна рада голосує й обирає найкращих серед найкращих, – відзначив Василь Князевич. – А цього року ми вийшли за межі України, це 13 країн Америки і Європи. З листопада, гадаю, вже буде 20 країн, бо робота триває. І це буде справжній медичний оскар світового рівня, де Україна показує світові такий гідний проєкт. І така наша світова проєкція спонукає підтримувати українство й там».

Раніше нагороду вручали 9 серпня, цьогоріч дату змінили на 27 липня, коли за новоюліанським календарем вшановують святого Пантелеймона. Крім того, медична спільнота України вирішила, що негоже святкувати День медика разом з росіянами.

«І ми внесли пропозицію, до якої дослухався Президент. Тому тепер на день Святого Пантелеймона ми будемо мати День українського медика», – зазначив Василь Князевич.
Очільник Поважної ради також розповів, що нині команда долучається до створення Книги памʼяті загиблих медиків й підтримує сімʼї загиблих, а також має «маленькі успіхи в нелегкій справі повернення медиків з полону».

За самовіддане служіння, високий професіоналізм та громадські чесноти під час війни України за свою незалежність Василь Князевич вручив почесні грамоти Дмитрові Щуру, Тетяні Ткачук, Валентині Пришко, Валентину Орлову, Олені Максименко, Марії Дацюк, Ользі Піддубній, Галині Романюк, Сергію Коту, Тарасові Морозу.
Почесні грамоти за багаторічну громадську діяльність, професіоналізм, високі духовно-моральні якості, вагомий особистий внесок у розвиток руху милосердя від Волинської ОВА вручили також Валентині Пришко й Тарасові Морозу. Від обласного управління охорони здоровʼя почесні грамоти отримали Марія Дацюк, Валентин Орлов, Галина Романюк, Ольга Піддубна.
Почесною грамотою за сумлінну і наполегливу працю, відданість справі й високий рівень професійної майстерності, гуманітаризму та милосердя, надання висококваліфікованої медичної допомоги населенню області та вагомий особистий внесок у розвиток галузі охорони здоровʼя голова Волинської обласної ради Григорій Недопад нагородив Олену Максименко й Тетяну Ткачук.
«Перемога дається дуже важкою ціною. Війна забирає найкращих. Гинуть і військові, і цивільні. Ворог не перестає обстрілювати наші прикордонні території. Є люди дуже відважні, які рятували людей і за життя інших віддали своє. Я вірю, що такі люди потрапляють у рай. Бог забирає їх до себе. І я думаю, що там вони моляться за те, щоб у нас був мир, щоби наші люди жили спокійно, щоби дітки не знали, що таке війна, а головне – болю втрати рідних, – відзначила у своєму виступі заступниця голови ОДА Мирослава Якимчук. – Нам відомо, що серед волинян наразі є троє медиків, які полягли на війні. Це Сергій Власюк, Петро Гараджук, Юрій Громик. Царство небесне і вічна памʼять...»

Читати ще: За професіоналізм і милосердя: на Волині відзначатимуть кращих медиків
Після розповіді про пантелеймонівський рух, історію медицини в Луцьку, вручення відзнак та вшанування памʼяті загиблих медиків Ірина Горавська представила двох цьогорічних номінантів від Волині, за яких Регіональна рада проголосувала одноголосно. Ними стали Іван Бобрик та Олександр Солобчук.

Іван Бобрик – нейрохірург, завідувач нейрохірургічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні. У професії – 20 років.

«Розуміння того, що ти можеш вплинути на людську долю через свою професійну діяльність, має неабиякий тягар і відповідальність. У нашому відділенні ми успішно оперуємо нейроонкологічні, цереброваскулярні захворювання, травматичні ушкодження хребта та головного мозку, дегенеративно-дистрофічні захворювання хребта. Таким чином ми забезпечили собі статус єдиного в регіоні та одного з небагатьох в Україні універсального нейрохірургічного відділення, яке володіє ендоваскулярними, малоінвазивними та відкритими мікронейрохірургічними техніками. Війна спонукала нас до інтенсивного навчання, проведення особливо складних операцій, які практикують лише в кількох українських клініках. Ніколи й гадки не мав, що в максимально стислі терміни доведеться впровадити практику нейрохірургії бойових уражень. На превеликий жаль, ми втратили лік тим осколкам, які було видалено з військових», – йшлося у відеопредставленні лікаря, який власне на події був відсутній через закордонне відрядження.

Читати ще: «Інсульту легше запобігти, ніж його лікувати», – волинський нейрохірург Іван Бобрик
Олександр Солобчук – начальник служби охорони здоров’я (начмед бойової бригади) 15-го мобільного прикордонного загону, лікар фізичної та реабілітаційної медицини луцького Медичного центру реабілітації учасників бойових дій.

«Я виріс у родині медиків. Обрав фах хірурга. У 2015 році був мобілізований. За чотири роки служби пройшов АТО, ООС, був медиком на різних ділянках. У 2019 році закінчив службу й повернувся до хірургії. Але у 2020 році змінив професію й перейшов у реабілітацію. Тоді саме відкривався новий центр реабілітації учасників бойових дій і я обрав для себе фах лікаря фізичної та реабілітаційної медицини, який мене цілком захопив. Але у 2022 році в перший день повномасштабної війни повернувся до військової служби, – розповідає Олександр. – З трепетом пригадуються перші дні. Ночами ми готували аптечки на передову, а вдень я проводив заняття з тактичної медицини. Однак від початку мені хотілося долучитися до бойового підрозділу, так і сталося. Спершу ми виконували завдання на Київщині, Житомирщині. Після деокупації цих територій прибули на Донеччину, близько року я був лікарем медичного пункту. У 2023 році формувалися підрозділи гвардії наступу і я долучився до штурмового підрозділу прикордонників. Спочатку був на напрямку з евакуації поранених, виконував завдання на Донеччині. Оскільки наш підрозділ успішно працював, досить швидко командування доручило мені бути начмедом цієї бригади. І ось уже близько десяти місяців наш підрозділ виконує завдання на Донеччині та Харківщині. Хочу відзначити, що наш стабілізаційний пункт на Харківщині прийняв 980 військових з пораненнями, вони отримали хірургічну допомогу. І тільки одну людину ми втратили на столі, всіх інших змогли відправити на наступні етапи евакуації. І це велика праця усіх лікарів на війні».

Читати ще: «Зберігайте здоровий глузд і спокій», – луцький реабілітолог

Також під час заходу з нагоди Міжнародного дня медсестри начальник управління охорони здоров’я Волинської ОВА Юрій Легкодух вручив грамоти та подяки від Міністерства здоровʼя України Валентині Марчук, Галині Фесик, подяки отримали і Катерина Бородчук, Катерина Годунок, Оксана Махнюк.
А заступниця голови Регіональної ради, в. о. ректора Волинського медичного інституту Тетяна Пастрик представила нагороду, започатковану в навчальному закладі для найкращих студентів-медиків.
«У межах днів науки і ІІ міжнародної науково-практичної конференції відзначили з минулого року найкращого студента-науковця. І це медаль імені Володимира Чопʼяка – засновника ендокринологічної служби Волині. Її удостоїлася студентка спеціальності «медсестринство» освітньо-професійної програми «екстрена медицина/парамедик» освітнього ступеня «бакалавр» Вікторія Винарська. Не так давно ми ліцензували цю освітньо-професійну програму. І ось наша студентка Вікторія поїхала в Литву, команда під її керуванням отримала перше місце на міжнародному конкурсі першої допомоги», – зауважила Тетяна Пастрик.
Завершилося дійство зворушливим виступом академічного камерного оркестру «Кантабіле» та екскурсією Окольним замком.
Історія відзнаки

У 2009 р. Міністерство охорони здоров’я запровадило в Україні заохочувальну відзнаку «Хрест Пантелеймона Цілителя», яка вручалася тим, хто має видатні особисті заслуги та сприяє розвитку галузі охорони здоров’я та медичної науки, в благодійній, гуманістичній та громадській діяльності, а також за інші здобутки на ниві охорони фізичного та духовного здоров’я населення. Відзнака була погоджена та благословенна Предстоятелями трьох найбільших християнських Церков України.

З часу заснування Відзнаки було нагороджено більше двадцяти видатних вчених, лікарів, громадських та благодійних діячів, представників духовенства, серед яких такі визначні особистості, як М.М.Амосов (посмертно), О.О.Шалімов (посмертно), О.М.Лук'янова, Ю.І.Кундієв, Л.А.Пиріг, В.Ю.Мартинюк, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир, Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Любомир (Гузар) та ін.

Дотримуючись основоположних засад заснування державної нагороди у 2009 р. та продовжуючи традицію нагородження, з метою відновлення в суспільстві засад милосердя, гуманізму, любові до ближнього та недужого, у 2017 р. започатковано громадську Відзнаку за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона».

9 серпня 2017 р. в день Святого великомученика і цілителя Пантелеймона у м. Києві, вперше в Україні, відбулися урочистості з нагоди відзначення найкращих медиків України та нагородження їх Орденом Святого Пантелеймона.

Відзнака за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона» є громадською, має професійно-фахову спрямованість і присуджується за гуманістичну й благородну діяльність у галузі охорони здоров’я, яка позитивно впливає на свідомість й духовний розвиток українського народу та держави в цілому, спрямована на збереження та зміцнення здоров’я жителів України, виховує толерантне ставлення один до одного та надихає на нові можливості.

Ірина КАЧАН

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus