USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 40.10
  • PLN 9.85 10.10

Створили фейкові акаунти керівників українських спецслужб: у Києві затримали проросійських хакерів

30 Квітня 2024 16:42
Служба безпеки України ліквідувала у Києві ботоферми, які проводили інформаційні диверсії на користь російської розвідки. Під час комплексних заходів затримано двох організаторів, які масово поширювали дезінформацію про війну в Україні та намагалися штучно дискредитувати Сили оборони.

Для цього створювали фейкові акаунти у соцмережах та месенджерах, зокрема від імені голови Служби безпеки та начальника ГУР МО. Про це повідомили в СБУ.

Аби створити видимість «справжніх» сторінок, на цих акаунтах перепощували офіційні дописи від СБУ та ГУР. Втім в особистих повідомленнях зловмисники виманювали у людей гроші та пропонували свою «допомогу».
Також вони реєстрували фейкові сторінки українців з різних регіонів не тільки у Facebook, Twitter, Instagram і Tik-Tok, а й в російських «Однокласниках» та «Вконтакте». Загалом потужності ботоферми дозволяли її організаторам щодня генерувати понад тисячу фейкових акаунтів.
Читати ще: ГУР: Росія скуповує та створює Телеграм-канали для розхитування ситуації в Україні

Для їхнього адміністрування фігуранти встановили у власних помешканнях спеціалізовані програмно-апаратні комплекси.
Зловмисники координували свої дії з представниками російської розвідки, від яких отримували методички для проведення підривної діяльності. У такий спосіб ворог сподівався розхитати суспільно-політичну обстановку в Україні та зашкодити іміджу нашої держави на міжнародній арені.

Під час обшуків у помешканнях організаторів ботоферм виявлено ⁠спеціалізоване обладнання для «вирощування» вигаданих інтернет-адрес; sim-карти мобільних операторів, на які реєстрували підконтрольні акаунти.
Також у зловмисників вилучено незареєстровану вогнепальну зброю з боєприпасами до неї та бойові гранати.
Наразі слідчі Служби безпеки повідомили обом затриманим про підозру за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Фігуранти перебувають під вартою. Зловмисникам загрожує до семи років тюрми.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus