USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.10

США розповіли, яку хімічну зброю Росія застосовує в Україні

2 Травня 2024 11:42
Російська армія в Україні порушує міжнародну заборону використання хімічної зброї.

Про це оголосив держдепартамент США, передає Главком.

Як стверджує Держдеп, на полі бою окупанти застосовують проти українських солдатів хлорпікрин – задушливу та сльозогінну речовину, щодо якої діє заборона Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХВ).

Вперше застосований Німеччиною під час Першої світової війни хлорпікрин є рідиною, пари якої вражають шкіру та слизові оболонки, а у високих концентраціях викликають неконтрольовані конвульсії м'язів діафрагми.

Читати ще: Росіяни застосовують фосфорні бомби: Третя штурмова – про складність боїв в Авдіївці

Використання таких хімікатів російською армією не є «поодиноким епізодом» і, ймовірно, пов'язане з бажанням «вибити українські сили з укріплених позицій та досягти тактичних успіхів на полі бою», йдеться у заяві держдепартаменту.

У зв'язку з цим США запровадили санкції проти трьох російських держструктур, які, за американськими даними, пов'язані з програмами виробництва хімічної та біологічної зброї, оголосив держдепартамент. Це війська радіаційного, хімічного та біологічного захисту (РХБЗ) Міноборони РФ, ФГУП «Науково-дослідний інститут прикладної акустики» (НДІПА) та 48-й Центральний науково-дослідний інститут Міноборони.

Читати ще: Росіяни вдарили ракетами по Одесі: є загиблі та поранені. Фото 18+

Крім того, під санкції потрапили чотири компанії, які, за американськими даними, залучені до хімічного військового виробництва: московське НВО «Транском», ТОВ «Системи біологічного синтезу», ТОВ «ЛабСервіс», ТОВ «Технологічні системи та сервіс».

На фронті зростає тенденція застосування з боку окупантів небезпечних хімічних речовин. Про це повідомляє Командування Сил підтримки Збройних сил України. Росіяни використовують безпілотні літальні апарати переважно зі скидом К-51 та РГ-ВО для доставки. ЗСУ за період з лютого 2023 року по березень 2024 року зафіксували 1412 випадків застосувань РФ боєприпасів, споряджених небезпечними хімічними речовинами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus