USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.10

Школярі на Старовижівщині запустили відеоролик, щоб запобігти знищенню археологічної пам'ятки

7 Лютого 2024 10:53
Школярі Смолярівського ліцею запустили відеоролик, яким намагаються привернути увагу до загрози знищення зоологічного заказника «Смолярівський», який місцеві охрестили «Старовижівським Буковелем», та надати розголосу ситуації.

Такою стала реакція місцевих мешканців на новину, що новоствореній львівській фірмі за чотири з лишком мільйона гривень дісталося 160 гектарів заказника, у якому вони планують нібито видобувати пісок. Діти кажуть: лісу знищити не дадуть і закликають долучатися до відстоювання заказника всіх небайдужих. Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Семенову гору не дамо продати, не дамо ми рубать ліс і пісок копати. Семенову гору не дозволим здерти, не дамо наш «Буковель» корупції в жертву», – такими словами учні Смолярівського ліцею вирішили привернути увагу громадськості до новини, яка нещодавно сколихнула Старовижівщину й не тільки.

Майже 160 гектарів лісів краю стараннями Держслужби з геології і надр з аукціону за смішні гроші надали львівській фірмі, яка існує лише кілька місяців. Зоологічний заказник дістався їм усього за 4 мільйони 240 тисяч гривень на 20 років. Не стало на заваді й те, що ділянка перебуває під охороною Закону України «Про природно-заповідний фонд».

Читати ще: Старовижівський «Буковель»: як 160 гектарів заказника віддали за чотири мільйони

«Ця пам’ятка археології є унікальною та має виключну наукову цінність. Урочище «Семенова гора» – об’єкт культурної спадщини. Пам’ятка археології «Галина Воля-1» перебуває під охороною відповідно до положень Закону України «Про охорону культурної спадщини». Крім того, зазначене родовище розташоване на території зоологічного заказника «Смолярівський», територія якого охороняється відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» на якому розміщено 159 га лісових насаджень», – зазначає Старовижівська селищна рада.

Розщедрились так Держгеонадра для ТОВ «Сандекс», яке прописане у Львові. Директор фірми – такий собі Яриш Ігор Ярославович. Раніше в чоловіка була громадська організація «Антикорупційний рух». Він розповів журналістам, що взяв ділянку видобувати пісок. Мовляв, про те, що там знаходиться урочище «Семенова гора», і що ці землі, де він планує копати, знаходяться на території зоологічного заказника, – не знав. Втім, коли журналісти почали розпитувати детальніше за ділянку – навіть не захотів говорити.
«Ви конкретно на цю територію, чи ви просто подавали заявку? Як це було? Скажіть, бо я не розумію до кінця в цій процедурі», – запитує журналістка.

«Давайте почнемо з того, що ви телефонуєте з якогось номера, і я не знаю, хто ви, і чи насправді ви та людина, котрою представились. Тому мені з вами не цікаво розмовляти», – відповів чоловік, який представився Ігорем Яришем.

Місцеві обурені, що цей аукціон провели без їхнього відома, буквально в них за спиною. Підозрюють, що під покладами дешевих порід може бути бурштин. Нічого не знали про таку оборудку і волинські лісівники.

Читати ще: «Це рейдерство»: на Старовижівщині вимагають анулювати дозвіл на користування надрами в межах археологічної пам’ятки

«До філії Ковельське лісове господарство ніяких звернень щодо погодження меж чи надання спеціального дозволу, і також до Поліського лісового офісу нічого не надходило. Станом на сьогодні, вивчивши всі матеріали, можемо сказати одне, що межі спецдозволу накладаються на площі держлісфонду, а саме Дубечнівське лісництво площею 150 гектарів. Відноситься до природно-заповідного фонду – загальнозоологічного заказника «Смолярівський», – розповів провідний інженер Поліського лісового офісу Іван Свиридюк.

Лісівники запевнили, що зі свого боку жодних дозволів не дадуть, бо ж видобуток піску в зоологічному заказнику незаконний. Не дозволять перерити лісу й місцеві мешканці. Колектив школи, включно з учнями та батьківським колективом у цьому питанні одностайні.

Читати ще: 160 гектарів заказника за 4 млн грн: у Поліському лісовому офісі відреагували на продаж ділянки на Старовижівщині

«Виступаємо за збереження мальовничих краєвидів Старовижівщини – Семенової гори. Усі занепокоєні новиною про аукціон-продаж цього унікального урочища. Ми підтримуємо громадську думку про збереження родзинки нашого краю. Не дамо знищити перлину Старовижівської громади», – розповідає у відео місцева мешканка.

Школярі в ролику наголошують на тому, що це не просто ділянка засаджена деревами, а геологічний заказник, який має археологічну цінність. Тому подібні роботи (чи то буде видобуток піску, чи навіть золота або діамантів) – заборонені законом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ні війні Показати IP 7 Лютого 2024 11:25
землю вже давно продали, і зачищають її від людей. Як цього не бачите???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus