USD 41.05 41.47
  • USD 41.05 41.47
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Як волинський міліціонер на пенсії самотужки опанував музичні інструменти

Сьогодні 09:08
77-річний мешканець села Скірче, що в Торчинській громаді, Микола Яблончук замолоду працював дільничним інспектором у 12 селах Горохівщини. На пенсії самотужки опанував музичну грамоту.

«В основному адміністративні питання вирішувалися. Злочини теж відбувалися, переважно крадіжки з магазинів. Дуже багато було обов’язків у дільничного: по лінії ДАІ, пожежної безпеки, паспортний стіл, а сімейних скандалістів… І облік, і профілактика. Тут одним словом не розкажеш», – говорить чоловік для ТРК «Аверс».

На пенсію Микола Яблончук пішов у званні майора. І якщо правоохоронні органи – в минулому, то музика чоловіка супроводжує все життя. Першою в його руки потрапила гармошка.

Читати ще: «Щорік зменшували години», – волинська вчителька про українську мову в радянській школі

«У селі один мужчина продавав гармошку, мати мені її купила. І я з п’ятого класу в художній самодіяльності брав участь. У селі в той час було багато гармоністів. Чогось тоді тягнулися люди до музики», – пригадує Микола Яблончук.

Чоловік – самоучка. Музичної освіти не має. Спостерігав, як перебирає пальцями музичний інструмент дядько, і повторював. Відточив свої вміння так, що музику згодом навчився відтворювати на слух. Опанував ще балалайку, баритон і баян. Грав у духовому оркестрі та на весіллях.

«Навіть коли неповнолітній був, то просили в матері, щоб мене відпустили. Короваї колись робили, багато коровайниць збиралося, таких старших жіночок. І я грав до півночі, до ранку. Вони витанцьовували і короваї пекли», – розповідає пенсіонер.
Читати ще: Польський цвинтар і козацька могила. Краєзнавиця – про таємниці волинського села

Коли прийшов працювати в міліцію, то гру на весіллях довелося відкласти. Але художня самодіяльність у його житті лишилася. Тоді ж Микола Якович познайомився з автором гімну нашої області «Волинь моя» Степаном Кривеньким. Вони виступали в парі.

«Ми в дуеті співали з ним. Він у міліції в нас керував художньою самодіяльністю. Мені навіть приходилося в Києві виступати з Кривеньким у Жовтневому палаці перед генералами», – пригадує Микола Яблончук.

Читати ще: Господарів кинули в криницю: історія старої польської хати на Волині

Тепер же грає для односельців, але після початку повномасштабної війни бере в руки баян усе рідше. Востаннє грав перед публікою на благодійному концерті, де збирали кошти на ЗСУ. Обіцяє, що на перемогу зробить великий концерт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus