USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

«Я не чудовисько!» Воїн вийшов у центр Луцька з промовистим плакатом

4 Травня 2024 15:06
«Не відвертай обличчя. Я не чудовисько!» Чоловіка з таким промовистим плакатом днями можна було зустріти в центрі Луцька. Хтось минав його без зайвих питань, хтось зупинявся, щоб дати милостиню, а хтось відразу кидався обіймати і дякувати незнайомцю.

Хто він, чому відчуває себе прокаженим і для чого вийшов на головну пішохідну вулицю Луцька з таким плакатом – у сюжеті «12 Каналу».

Євген Сивопляс – військовий із Чернігова, штурмовик. Приїхав у Луцьк на лікування. Під час одного з боїв в Авдіївці чоловік втратив ногу.

«Хочу змінити ставлення суспільства, допомогти зрозуміти, як взаємодіяти з нами, з військовими, які втратили кінцівки», – сказав Євген.

За його словами, він відчув себе чудовиськом два тижні тому, коли вийшов із госпіталя в місто і побачив, як перехожі буквально відвертали від нього голови. Через небажання, страх бачити людину без ноги вони просто ховали очі.

Читати ще: Відомий волонтер із Херсона дядя Гриша приїхав на тиждень до Луцька

«Наче я якийсь прокажений, ніби зі мною щось не так. Ще я хотів підійти до жіночки з дитиною, щоб запитати, де можна знайти перукарню, а коли почав підходити, то побачив, що вона лякається. Можливо, подумала, що я буду просити в неї милостиню», – пригадав Євген Сивопляс.

У лікарнях – чимало військових, які втратили на війні кінцівки. Водночас на вулиці їх можна побачити вкрай рідко. Причина – несприйняття або неправильне сприйняття їх іншими, вважає воїн.

«Гарний приклад мого побратима, який поїхав у кінотеатр і чекав свого друга, який був у туалеті. Він мав корзинку з попкорном. Жіночка подумала, що він збирає милостиню, і намагалася кинути гроші», – сказав Євген.

Після таких ситуацій, упевнений він, більшість військових просто уникатимуть виходити в люди, тому, поки чекає протезування, поки не повернувся на фронт, бо саме таке рішення прийняв, хоче пояснити людям, як поводити себе поруч із військовими з ампутаціями.

«Подивитися в очі і прикласти руку до серця. Це найкраще виражатиме пошану та увагу. Здалеку, з 10-15 метрів це можна легко зробити. Або просто подивитися в очі й кивнути головою на знак вітання. Цього буде достатньо», – наголосив Євген.
Читати ще: Поклади руку на серце, або Чому цивільні опускають очі, коли бачать військових

У центрі Луцька з промовистою табличкою він стояв годину. Перехожим він пильно дивився у вічі. Щоправда, побачити погляди-відгуки всіх так і не вдалося. Хтось байдуже минав його, хтось відвертав очі, найгірше – деякі дійсно намагалися дати чоловікові грошей. На щастя, були й ті, хто розумів, чому й про що Євген стоїть із такою табличкою.

«Обійми – це прояв людяності як мінімум, вдячності. Це те, що я відчувала, коли це робила. Мабуть, треба себе максимально природньо поводити з такими людьми і тоді вони не почуватимуться іншими», – наголосила Ольга.

Люди, які відреагували на акцію Євгена обіймами, погоджуються, що суспільство ще не вміє, не знає, як правильно взаємодіяти, а головне – дякувати захисникам.

«Потрібно людям проводити бесіди, пояснювати, що це наше майбутнє. Нам потрібно ставити їх на рівні з собою», – наголосила Таїсія.

Після цієї акції в Євгена ще одна хвилююча подія – зустріч із донькою. За його словами, після ампутації вони досі не бачилися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Користувач Показати IP 4 Травня 2024 16:57
Я наприклад не хотів би щоб на мене пялились перехожі, але кожному своє
До до Користувач Показати IP 5 Травня 2024 11:19
А ти наприклад хто?
Александр - 1 Показати IP 4 Травня 2024 17:21
В кожного свої причини.. Комусь можливо соромно, що бігає від ТЦК.. Більшість - абстрагуються від війни.. Людина без ноги мабуть псує святковий настрій. Весна, гарна погода , а він стоїть на милицях і дивиться тобі в очі. Цікаво скільки людей за цей час підійшло , потисло руку , підтримало?
123 до Александр - 1 Показати IP 4 Травня 2024 19:28
а якшо всі стануть свідомими поголовно, і тисячі людей почнуть потискати руку та заглядувати в очі
Александр - 1 до 123 Показати IP 5 Травня 2024 12:40
Кожен має право на власну думку. Ігноруючи проблему , роблячи вигляд що все добре нічого не змінити.
Анонім Показати IP 5 Травня 2024 01:38
Можливо я трохи проясню ситуацію. Знаю, що у багатьох теж таке саме. Люди ховають очі і відвертаються не тому, що вважають когось чудовиськом або не хочуть бачити. Часто, коли іду в натовпі, ненароком око кидається на когось незвичайного (яскравий одяг/незвична поведінка/фізична вада тощо). Це трапляється несвідомо, просто так влаштований мозок: звернути увагу на щось неординарне. В наступну секунду мені стає соромно, бо ж люлина може подумати, що я на неї витріщаюсь, особливо якщо мова іде про фізичну особливість (а цій особі і так нелегко). Тому стараюсь відразу відвести погляд, ніби нічого незвичайного не бачив. Чисто з поваги до людини, бо їй може бути банально неприємна і образлива підвищена увага соціуму.
Біг дік Показати IP 5 Травня 2024 15:50
Діло в тому що в нас не прийнято впринципі пялитись.А тим більше на військових,ще й без ніг.Не всі там адекватні вертаються і не хочеться того смороду лишній раз-чого палиш і тд. Всім нормальним Вітання і Мир!
Петро Показати IP 6 Травня 2024 09:05
Є погляд на життя з боку військового, який зазнав поранення і є погляд на життя цивільного, який шанує своє мирне життя. Це різні погляди, але треба встати на сторону військового, бо він або вона взяли на себе найважче.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus