USD 41.25 41.65
  • USD 41.25 41.65
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.35 10.50

Вчені відновили зовнішність жінки, яка жила понад 4000 років тому

27 Вересня 2023 00:49
Вчені відновили вигляд «Жінки Верхнього Ларгі», останки якої були виявлені в кар’єрі в Шотландії. Вона жила на Землі близько 4000 років тому, повідомляє Live Science, передає ZN.UA.

Після смерті жінки її поховали в кам’яній гробниці, поклавши її тіло у скрюченому вигляді. Вона залишалася похованою протягом тисяч років, доки 1997 року її не виявив екскаватор, який працював у кам’яному кар’єрі.

Про жінку відомо небагато, але тепер ученим вдалося показати, як вона виглядала у ранню бронзову добу. На зображенні можна побачити молоду жінку з темним волоссям, зібраним у коси, яка носить одяг із оленячої шкіри.

Аналіз скелета жінки показав, що вона померла невдовзі після свого 20-річчя, її зуби зберегли сліди перенесених хвороб чи неправильного харчування. Радіовуглецеве датування показало, що вона жила між 1500-2200 роками до нашої ери. Ізотопний аналіз кісток жінки показав, що вона народилася в Шотландії, але вченим не вдалося провести ДНК-аналіз, тому вони не змогли встановити колір її шкіри, волосся та очей.

Читати ще: Триоке викопне чудовисько: вчені «воскресили» істоту, яка жила 520 мільйонів років тому

Водночас археологи виявили у гробниці черепки, які вказали на те, що жінка належала до культури кубків, названої на честь куполоподібних кубків, якими користувалися її представники.

Ця культура зародилася у Європі серед людей, предки яких вийшли з Євразійської степу. Приблизно 2400 року до нашої ери ця культура досягла Британії, надалі представники цієї культури замінили більшість неолітичних громад, які збудували такі пам’ятники як Стоунхендж.

Вчені вважають, що жінка може бути нащадком перших представників цієї культури.

Щоб реконструювати її зовнішність, вчені провели КТ-сканування її черепа, а потім створили його 3D-копію. Водночас у черепа жінки була відсутня нижня щелепа, а його ліва частина була у фрагментованому стані. Відсутні частини довелося відновлювати.

Як повідомлялося, команді дослідників з Австралії, Італії та Бразилії вдалося відтворити обличчя давньоєгипетського фараона Тутанхамона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus