USD 41.20 41.52
  • USD 41.20 41.52
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.80 10.95

Церква в костелі та козацький храм: у волинському селі – три православні святині

30 Вересня 2024 22:27
У селі Сокіл Луцького району – три православні церкви, кожна з яких унікальна. Це 300-річна дерев’яна церква в центрі села, одна з найстаріших мурованих церков України на краю населеного пункту і храм у колишньому римо-католицькому костелі.

Загалом у Соколі є протестантська церква та три православні храми, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

У центрі – дерев’яний Свято-Троїцький храм, споруджений 1853 року. Саме сюди в основному сходиться на службу все село. Дещо далі є ще один. Щоправда, з дороги його не видно. Він заховався в руїнах колишнього римо-католицького костелу, який було збудовано у 1907 році. В музеї села зберігаються зображення, яким він був спочатку. Згодом споруда зазнала пошкоджень унаслідок війни. З її стін досі стирчать фрагменти снарядів тих часів. Після війни костел добила радянська влада, яка облаштувала там зерносховище. І попри те, що від будівлі лишився один скелет у вигляді кількох стін без даху, навіть нині можна роздивитися її масштаби.

«У будь-якому римо-католицькому храмі зверху є кафедра, куди вони піднімаються і звідки проповідують», – каже архімандрит Яків.

Він – наставник Сокільського Свято-Успенського монастиря, який ділить територію з колишнім костелом. Ці приміщення віддали у 2011 році католики. В частині колишнього костелу облаштовано невеличку православну церкву, де відбуваються служби.

Читати ще: Найбільший собор на Волині: чому варто відвідати храм у Берестечку

«Щосереди від початку повномасштабного вторгнення ми служимо молебень за військових. То людей тут повно. В кожного хтось воює. У мене – рідний брат під Херсоном», – каже архімандрит Яків.

Перед великою війною з’явився інвестор, який хотів допомогти з відновленням цієї будівлі. Було вже зібрано відповідну документацію, однак події 24 лютого все призупинили.

«Ми виробили необхідні документи: проєктну документацію, кошторис. З’явилася людина, яка хотіла допомогти. Знайшла кошти і вже мали робити все на початку березня. Але наприкінці лютого почалася війна, і ця людина виїхала в Польщу. Усе призупинилося на невідомий термін», – зазначає намісник монастиря.
Читати ще: Колись був «найбагатший по убранству», а тепер руйнується: про костел у Берестечку

Цікаво, що в кожному храмі села відбуваються служби. У дерев’яній церкві – щодня, в храмі, що міститься в костелі, – по середах на шосту годину вечора і щонеділі – служба у церкві, змурованій за доби козацтва, понад 500 років тому.

Успенська церква вважається одним із найстаріших мурованих православних храмів України. Тут у 90-х в стіні вівтарної частини знайшли дерев’яну скриньку із залишками грамоти, скріпленої восковою печаткою з гербом Великого князівства Литовського. Оскільки ця церква розташована на околиці села, служби тут відбуваються рідше.

«Але служимо. Це типовий храм. Він має в собі іконостас та вівтарну частину», – додає архімандрит Яків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus