USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.30 10.55

«Не відповідає вимогам закону». Юрист розкритикував ініціативу «Свідомого» депутата Луцькради

25 Червня 2024 13:07
Адвокат, юридичний радник Луцького комбінату шкільного і студентського харчування Вадим Матвіїв розкритикував проєкт рішення, підготовлений депутатом від фракції Громадянський рух «Свідомі» Андрієм Лучиком, що стосується закупівель цього комунального підприємства.

Про це йшлося 25 червня на засіданні постійної комісії законності Луцької міської ради.

Як інформував депутат Луцької міської ради Андрій Лучик, він підготував проєкт рішення про обов’язковість проведення публічних закупівель в системі електронних закупівель щодо Луцького комбінату шкільного і студентського харчування.

«Проєкт рішення складається з трьох пунктів. По-перше, вважати КП «Луцький комбінат шкільного і студентського харчування» замовником відповідно до ст. 2 ЗУ «Про публічні закупівлі». По-друге, зобов’язати КП «Луцький комбінат шкільного і студентського харчування» здійснювати свої закупівлі шляхом використання електронної системи закупівель відповідно до ЗУ «Про публічні закупівлі» з 1 вересня 2024 року. По-третє, покласти контроль», – сказав Андрій Лучик.
Читати ще: «Це розвал підприємства»: через ініціативу «Свідомих» луцькі учні ризикують залишитися без харчування в школах

Представник КП «Луцький комбінат шкільного і студентського харчування», адвокат Вадим Матвіїв прокоментував запропонований проєкт рішення. Він наголосив, що не висловлює позицію комбінату шкільного і студентського харчування щодо того, чи потрібні/не потрібні закупівлі через Prozorro, а лише надає оцінку ініціативі депутата Андрія Лучика.

«На моє переконання як юриста, цей проєкт рішення неналежно підготовлений. Він не узгоджується з положеннями ЗУ «Про публічні закупівлі», оскільки зміст і суть цього проєкту рішення передбачають, що комунальне підприємство зобов’язане всі закупівлі проводити через Prozorro. Водночас ЗУ «Про публічні закупівлі», а також наявні особливості закупівель на період воєнного стану визначають деякі виключення, зокрема які види товарів, послуг, на які суми можуть закуповуватися шляхом укладання прямих договорів. Натомість запропонований проєкт рішення передбачає, що всі закупівлі мають здійснюватися тільки через Prozorro. Тобто підприємство таким рішенням завідомо ставиться в гірше становище, ніж інші суб’єкти, які проводять публічні закупівлі», – зазначив адвокат Вадим Матвіїв.

КП «Луцький комбінат шкільного і студентського харчування» категорично не приймає самої мотивації, прописаної депутатом Андрієм Лучиком у пояснювальній записці, як-от «для забезпечення прозорості». Адже комунальне підприємство всі свої договори на понад 100 тисяч гривень укладає за попереднім погодженням з відповідними підрозділами Луцької міської ради. Також є ценз у 600 тисяч – такі договори погоджує профільний заступник Луцького міського голови. Окрім того, підприємство у відповідні підрозділи постійно подає касові, фінансові звіти, звіти про ціни та інше.

«Якщо стоїть питання про контроль за закупівлями, то потрібно ще враховувати гнучкість ринку і конкурентоспроможність комунального підприємства на ринку послуг. У той час, коли ФОПи, які надають послуги аналогічного плану, можуть працювати за мінімалками, мінімізацією, у них ставка оподаткування – 2-5%, то комунальне підприємство такого собі дозволити не може. Підприємці можуть закуповувати дуже динамічно і вільно необхідні продукти. Комунальне підприємство навіть зараз не може собі цього дозволити. Якщо запровадити публічні закупівлі, то ситуація з закупівлями буде ще більш заформалізована та ускладнена. Звичайно, до цього потрібно готуватися, але не можна рубати з плеча», – наголосив адвокат Вадим Матвіїв.
Він звернув увагу, що КП працює на сезонних умовах і зараз у зв’язку з призупиненням навчального процесу працівники фактично перебувають у відпустках. Якщо підприємство зобов’язувати працювати через систему публічних закупівель із 1 вересня, то вже в липні – на початку серпня потрібно вживати заходів для того, щоб підготувати план закупівель, зокрема знайти працівників, підготувати робочі місця, придбати оргтехніку, ліцензоване програмне забезпечення тощо.

«Звісно, я не керівник підприємства, але я керуюся законом і здоровим глуздом. Щодо забезпечення так званої прозорості, про яку говорить Андрій Лучик. А чому не розглянути можливість зобов’язати підприємство кожного місяця чи кожного кварталу подавати у відповідний підрозділ міської ради інформацію про закупівельні ціни? Чим це не буде прозорість і контроль? Я вважаю, що запропонований проєкт рішення не відповідає вимогам закону, не достатньо пропрацьований і в такий редакції підтримувати його немає правових підстав», – резюмував Вадим Матвіїв.

Урешті комісія запропонувала, щоб КП «Луцький комбінат шкільного і студентського харчування» підготувало свої аргументи щодо запропонованого депутатом Андрієм Лучиком проєкту рішення, щоб усі обранці громади змогли з ними ознайомитися до сесії міськради.

Читати ще: Як «свідомий» депутат Лучик «давав задню» у брехні щодо харчування у луцьких школах

Нагадаємо, наприкінці травня депутат від фракції Громадянський рух «Свідомі», головний редактор видання «Конкурент» Андрій Лучик заявив, що Луцький комбінат шкільного і студентського харчування нібито закуповує продукти втридорога. Цю інформацію комунальне підприємство відразу спростувало. Також депутатська комісія з етики розгляне скаргу на колегу з фракції «Свідомі». Крім того, на депутата готують позов до суду.

Читати ще: Чому «Свідомий» депутат збрехав? За якими цінами годують луцьких школярів насправді. Документи

Зауважимо, що Луцький комбінат шкільного та студентського харчування охоплює гарячим харчуванням 25 шкіл Луцька та чотири школи громади, розташовані в селах Жидичин, Кульчин, Княгининок і Прилуцьке. Фіксована вартість однієї порції, яка діє з 1 січня до 31 грудня 2024 року, становить 50 гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
луч Показати IP 25 Червня 2024 13:56
та ці неСВІДОМІ просто популісти, і як показує час недолугі!!!
До луч Показати IP 25 Червня 2024 22:21
Недолугим тут є ти. А я підтримую позицію Андрія Лучика.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus