USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

«Це розвал підприємства»: через ініціативу «Свідомих» луцькі учні ризикують залишитися без харчування в школах

21 Червня 2024 15:21
Депутат від фракції Громадянський рух «Свідомі» Андрій Лучик запропонував, щоб Луцький комбінат шкільного та студентського харчування проводив публічні закупівлі продукції. Для цього він порекомендував передбачити зміни в статуті комунального підприємства, що стосуються отримання ним прибутку. В разі прийняття такого рішення діяльність комбінату шкільного та студентського харчування може опинитися під загрозою. Адже тоді всі витрати підприємства повинен буде покривати місцевий бюджет.

Про це йшлося 21 червня на засіданні постійної комісії Луцької міської ради. Депутати розглянули питання про затвердження статуту комунального підприємства «Луцький комбінат шкільного та студентського харчування» в новій редакції.

Нагадаємо, наприкінці травня депутат від фракції Громадянський рух «Свідомі», головний редактор видання «Конкурент» Андрій Лучик заявив, що Луцький комбінат шкільного і студентського харчування нібито закуповує продукти втридорога. Цю інформацію комунальне підприємство відразу спростувало. Також депутатська комісія з етики розгляне скаргу на колегу з фракції «Свідомі». Крім того, на депутата готують позов до суду.

Читати ще: Чому «Свідомий» депутат збрехав? За якими цінами годують луцьких школярів насправді. Документи

Зауважимо, що Луцький комбінат шкільного та студентського харчування охоплює гарячим харчуванням 25 шкіл Луцька та чотири школи громади, розташовані в селах Жидичин, Кульчин, Княгининок і Прилуцьке. Комбінат надає послуги із забезпечення дітей гарячим харчуванням, а не продає продукти чи товари. Фіксована вартість однієї порції, яка діє з 1 січня до 31 грудня 2024 року, становить 50 гривень. До складу порції входять салат, гарнір, м’ясна страва, хлібобулочні вироби, компот і фрукти. Щодня комбінат харчує від восьми до десяти тисяч учнів.

На комісії міськради депутат Андрій Лучик запропонував, щоб комбінат шкільного та студентського харчування закуповував продукти не напряму в підрядників, а через оголошення тендерних закупівель на платформі Prozorro. Таке положення, на його думку, варто прописати в статусі комунального підприємства, зокрема в пунктах про отримання прибутку.

Читати ще: Як «свідомий» депутат Лучик «давав задню» у брехні щодо харчування у луцьких школах

«Комбінат не є отримувачем бюджетних коштів. Яким ви вбачаєте розвиток підприємства? Воно має бути конкурентоздатним. Якщо це все ляже на бюджет громади, то потрібно буде знаходити інші джерела фінансування, що досить непросто в цей час», – зауважила голова комісії, депутатка Оксана Лєщинська.
«Якщо є запитання, чому комунальне підприємство не проводить публічні закупівлі, то це окрема тема. Це точно не статутом має аргументуватися. Давайте проаналізуємо: якщо ми вносимо зміни в статут, то забираємо одержання відповідного прибутку. Це означає, що підприємство стає некомерційним і не може бути конкурентоздатним на ринку. Тож має бути прописана бюджетна програма, яка передбачатиме фінансування цього підприємства, тому що воно втратить можливість самостійно заробляти кошти. І, відповідно, розвиток підприємства, закупівля обладнання повністю ляже на плечі бюджету. Ми це усвідомлюємо як депутати?» – прокоментувала заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк.

Як додала, проведення публічних закупівель регулюється саме законом про закупівлі: «У статуті передбачено, як комунальне підприємство має працювати. У такому разі ми повністю посадимо комбінат на утримання з місцевого бюджету. І тоді нам усіх дітей без виключення доведеться харчувати безкоштовно з місцевого бюджету. Де в такому разі з вересня ми будемо брати гроші на харчування дітей? Хтось дасть відповідь на це запитання?»
Ірина Чебелюк зазначила: нині порушено відповідне кримінальне провадження, правоохоронні органи проводитимуть розслідування та нададуть свої висновки, на основі яких буде зрозуміло, як працює комбінат. Також можна звернутися з запитом до ще одного контрольного органу – до Антимонопольного комітету.

Луцький комбінат шкільного та студентського харчування забезпечує гарячим харчуванням дітей відповідно до виграних тендерів, які оголошують заклади освіти, а також обслуговує пільгову категорію дітей за цінами, які визначає виконком міської ради. Останніх у закладах освіти громади – 10-15%.

«Як комбінат, не отримуючи прибутку, зможе харчувати дітей? Як зможе продати порції? Як я потім повинен буду це пояснювати керівникам закладів освіти?» – звернув увагу депутат, директор департаменту освіти міськради Віталій Бондар.

Він зауважив, що за тендерами виграє учасник, який запропонував найнижчу ціну, а найнижча ціна не завжди означає якісну продукцію. «Якщо говорити про якість надання послуг харчування в закладах освіти, то нарікань від керівників, що головне, немає. Так само і в батьківської громадськості», – акцентував Віталій Бондар.
Як розповіла директорка Луцького комбінату шкільного і студентського харчування Світлана Шмід, комунальне підприємство за 2023 рік не є неприбутковим. За власні кошти комбінат виплачує заробітні плати, сплачує за електроенергію, водопостачання та водовідведення, вивезення сміття тощо, а також орендну плату за приміщення шкільних їдалень, оновлює обладнання, закуповує продукти, техніку, інвентар. За місяць тільки за оренду та комунальні послуги комунальне підприємство сплачує близько мільйона гривень.

Торік комбінат зумів відкрити кафе у Волинській дитячій лікарні та придбав автомобіль для перевезення бакалійної групи.

«Ми будемо працювати відповідно до тих рішень, які прийме міськради. Ми не говоримо, що не будемо працювати за Prozorro. Але це буде складно, це буде впливати на заробітну плату. Сьогодні кухар отримує 15-20 тисяч гривень зарплати. І якщо ми не зможемо забезпечувати такі зарплати, то доведеться просити, щоб ці кошти покривала міська рада. Також на місцевий бюджет ляже закупівля обладнання», – сказала Світлана Шмід.
Вона додала, що оголошення публічних закупівель на продукти затягуватиме виробничий процес. Також у штат доведеться ввести нових спеціалістів.

«Зараз діє воєнний стан, сьогодні відключають електроенергію, лунають тривоги. Ми не можемо передбачити, скільки діток будемо харчувати і на який обсяг продукції потрібно буде оголошувати тендер», – зазначила директорка Луцького комбінату шкільного і студентського харчування Світлана Шмід.

Загальний оборот коштів підприємства за 2023 рік склав 71 мільйон гривень, а чистий прибуток – близько 33,7 тис. гривень, інформувала головний бухгалтер комбінату шкільного і студентського харчування Людмила Козак.

«Витрати великі. 761 тисяча гривень – на мийні засоби, запасні частини, канцтовари; 395 тисяч – пальне; майже п’ять мільйонів – електроенергія, її розподіл; 400 тисяч – вода, водовідведення; близько шести мільйонів – газ, тепло, вивіз сміття, оренда, земельний податок… Самих податків за 2023 рік сплачено до 10 мільйонів гривень. За ці півтора року закуплено обладнання на 4,5 мільйона гривень. Обладнання у школах досить зношене й постійно потребує ремонтів, поліпшень. Видатки на заробітну плату – 21 мільйон гривень. Нарахування на заробітну плату – 4,5 мільйона», – повідомила головний бухгалтер Людмила Козак.
Вона наголосила, що підприємство має отримувати прибуток і що у випадку запровадження публічних закупівель на продукти може настати збій у діяльності комбінату. «Потрібні підготовлені кадри, бо ми цим не займалися. Це просто розвал підприємства».

Урешті комісія не підтримала пропозицію депутата Андрія Лучика внести зміни до статуту Луцького комбінату шкільного і студентського харчування. Натомість обранець громади оголосив, що підготує проєкт рішення про зобов’язання комунального підприємства проводити публічні закупівлі продуктів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Світлана Вікторівна Показати IP 21 Червня 2024 15:54
А я щось не зрозуміла, що поганого в ініціативі Лучика? Комунальне підприємство- власник майна територіальна громада. Чому вона не має права слідкувати за закупівлями??????
олександр Показати IP 21 Червня 2024 16:24
не слабо на дитячому харчуванні школярів заробили - цитата( чистий прибуток за 2023 рік близько 30 млн. грн) тобто 800 тисяч долларів. кому війна та дистанційна освіта а кому чистий прибуток
Лучанин до олександр Показати IP 21 Червня 2024 16:54
Так це ж прекрасно, що такий прибуток - це означає, що керівник працює, люди отримують зарплати, бюджет поповнюється. Харчування досить непогано і якісне, ціни помірні.
Я знаю до олександр Показати IP 24 Червня 2024 20:10
Там описка. Чистий прибуток 33,7 тис. грн.
Питання Показати IP 21 Червня 2024 18:09
Для фінансування різних міських заходів, будь то дні міста, прийом делегацій і т. п. постійно залучався якраз комбінат ! Чим то обумовлено і звідки?
Фінагент Показати IP 21 Червня 2024 18:36
Дивна аргументація! Якраз на Прозоро і є можливість контролювати і таку купівлю і витрати.
Сиротки Показати IP 21 Червня 2024 21:26
Знову Юлдашев через Свідомих мутить воду. То з поліклінікою гвалту напустили, що б тільки дружину знов директором поставити, та хвала вищим силам так нічого і не вийшло. Пукнули в бочку з водою, однак крім смороду більше нічого. Тепера хоче Юлдашев дітей кормити , а як красти на продуктах добре навчився в будинку дитини разом з своїм кодлом (головбух,економіст,фахівець з оп та публічних закупівель). Дуже йому не подобається керувати навчально курсовим комбінатом- вкрасти нічого і рабів немає як було в ЖЕК 3. А продукти та в таких об'ємах то для прапорщика радянської армії найзаповітніша мрія. Свідомі в перед.
Петро Показати IP 22 Червня 2024 08:29
А чому тільки одна установа займається шкільним харчуванням. Дати право школам, за участі батьків учнів обирати будь-яке харчове підприємство годувати їхніх дітей. З боку держави тільки санітарний контроль.
Я знаю до Петро Показати IP 24 Червня 2024 20:14
Тому, що на вікриті закупівлі, які проводили ліцеї та гімназії, у грудні 2023 року ніхто більше не подав своїх пропозицій. Напевне приватний бізнес вважає, що 50,00 грн. за разове комплексне гаряче харчування не є комерційно привабливим. Також не особливо приватний бізнес прагне харчувати дітей у Жидичині, Кульчині та Прилуцькому.
Гном Показати IP 22 Червня 2024 23:20
А чому б не дати можливість займатись організацією харчування самим закладам освіти? Така практика є у багатьох громадах Волинської області. Тоді коден директор буде сам визначати постачальника продуктів харчування, укладати з ними угоди. І як наслідок, - директор нестиме відповідальність за харчування у своїй школі!
Я знаю до Гном Показати IP 24 Червня 2024 20:16
А чому ви виішили, що їм не дають? І чому ви вирішили, що так буде дешевше? Всі, хто дотичний до сфери послуг, розуміють, що такі та подібні послуги краще віддавати на аутсорсинг.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus