USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.50 10.70

Мережа проросійських сайтів ширила фейки, що за замахом на Трампа стоїть Обама

Сьогодні 12:14
Прокремлівські сайти, які маскуються під американські видання, поширюють фейки про те, що замах на кандидата в президенти від Республіканської партії США Дональда Трампа готували демократи, зокрема експрезидент Барак Обама.

Про це пише Бабель з посиланням на AFP.

В останні місяці зʼявилися сотні нових фальшивих медіа, їхня кількість уже перевершує кількість справжніх американських видань. Фальшиві сайти, створені здебільшого за допомогою дешевих широкодоступних інструментів штучного інтелекту, підживлюють вибух неправдивого наративу в американському суспільстві. У такий спосіб, зокрема Росія та Іран, намагаються вплинути на цьогорічні вибори президента США, які відбудуться 5 листопада.

Читати ще: Google виявив, що Іран провів кібератаки проти Трампа, Байдена і Гарріс

У «статтях», які поширювала мережа фальшивих медіа, наводилися «цитати» з підробленого аудіозапису нібито приватної розмови між Бараком Обамою та стратегом від Демократичної партії. Голос, який імітує Обаму, каже, що «позбувшись Трампа», можна буде гарантовано «перемогти будь-якого кандидата Республіканської партії».

Як стверджують фахівці американської організації з протидії дезінформації NewsGuard, аудіо створили за допомогою штучного інтелекту. Виявити це допомогло дослідження з використанням багатьох інструментів і за участю експерта із цифрової криміналістики.

Цей аудіозапис створили для статті під заголовком «Топдемократи стоять за замахом на Трампа; Обама знає про подробиці», яку розмістили на незрозумілому вебсайті DeepStateLeaks.org.

Аудіо розповсюдили через мережу Дугана, яка складається зі 171 фальшивого новинного сайту з доволі правдоподібними назвами, як-от Atlanta Beacon і Arizona Observer. Вони посилалися на DeepStateLeaks як джерело. Всі статті були версіями однієї вигаданої історії, переписаної штучним інтелектом .

Власником мережі маніпулятивних сайтів є Джон Дуган – колишній американський морський піхотинець, який втік до Росії, коли в штаті Флорида йому висунули звинувачення у здирництві та прослуховуванні телефонних розмов.

Російська мережа Дугана поширює низку інших брехливих наративів, зокрема про те, що нібито українська ботоферма намагається зірвати вибори в США та що в резиденції Трампа «Мар-а-Лаго» у Флориді знайшли «жучки».

Нагадаємо, в експрезидента США, нинішнього кандидата на посаду глави Білого дому Дональда Трампа 13 липня стріляли під час виступу в Пенсильванії. Його швидко оточила озброєна охорона, і він лежав близько хвилини. Потім він піднявся на ноги і підняв кулак у повітря, після чого його вивели зі сцени і посадили в автомобіль, а потім відвезли з місця події. Політика було поранено у вухо.

Читати ще: «Я отримав кулю за демократію», – Трамп провів перший мітинг після замаху

Згодом стало відомо, хто вчинив замах на Трампа. Це зробив 20-річний хлопець Томас Метью Крукс, який напередодні записав відеозвернення, де жорстко розкритикував республіканців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Обама Показати IP Сьогодні 12:47
Не може Клінтон чи Кеннеді

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus