USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

«Луцьк, вулиця Перейменована». Зупинка – вулиця Василя Кука

13 Липня 2024 13:30
Вулиця Василя Кука розташована в центрі Луцька. З’єднує вулицю Коперника із дитячою залізницею на березі Сапалаївки. Тупикова. Жителі вулиці мешкають у приватних будинках – одно- та двоповерхових. Виникла на початку ХХ-го століття та мала назву Торунська. А з 60-х до 2023-го називалася іменем Михайла Щепкіна.

Михайло Щепкін – російський актор і театрал. Як російський персонаж він підпадає під перейменування.

Про історію назви вулиці та її перейменування йдеться в подкасті «Луцьк, вулиця Перейменована», який реалізовано за підтримки Українського культурного фонду.

«Перш за все, коли ми говоримо про перейменування вулиць пов’язані з процесами декомунізації, деокупації нашого суспільного простору, то тут це є визначені законом, які вулиці підлягають під обов’язкове: своєрідний перелік обов’язкового перейменування вулиць. І сама ідея, як така, вона по суті продиктована чинним законодавством.

Хоча й на цьому рівні в місті Луцьку є низка дискусій. До прикладу по вулиці Конякіна, вулиця в Луцькій громаді Комка, проспект Перемоги, вулиця 8 Березня. Водночас абсолютна більшість вулиць, які вже перейменовані, вони були продиктовані саме вимогами закону.

Друга сторона медалі – це вже сам механізм. Наразі міська рада і взагалі вся міська влада до цього процесу вже немає відношення, оскільки строки відведені законодавством на вчинення цих дій органами місцевого самоврядування вичерпались. Тобто до 27 січня 2024 року відповідні дії мали вчинити сільські, селищні, міські ради. Далі Голови мали три місяці своїм розпорядженням можливість здійснити перейменування вулиць. І тепер вже ці повноваження відійшли до Голів місцевих державних адміністрацій (тепер вони військові адміністрації)», – розповідає депутат Луцької міської ради, голова комісії з впорядкування назв вулиць міста Луцька Михайло Щур.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована». Зупинка – вулиця Конотопської битви

Перейменування – справа, яка породжує безліч дискусій. Які питання викликали найбільш жваві обговорення – розповіла депутатка Луцької міської ради, членкиня комісії з впорядкування назв вулиць Луцької міської територіальної громади Алла Доманська:

«Під час роботи комісії чимало суперечок чи якихось обговорень у нас виникало стосовно того чи всі вулиці варто перейменовувати, тому що в попередній список потрапили фактично всі, хто мав якийсь стосунок до росії, до російської імперії свого часу, до комуністичних там партій, рухів. Але, тим не менше варто розуміти, що люди жили в цей період і напевно у них не було якихось інших можливостей і варіантів бути причетними до України, тобто територіально вони могли працювати в Україні.

Але зрештою ми мусили звертати увагу не лише на територіальну приналежність, чи місце народження, чи місце основної праці, але й на саму діяльність людини – як вона себе позиціонувала. І так можливо нам не вистачало якоїсь компетенції як історикам, аби такі висновки зробити об’єктивні. Тому ми користувалися нагодою і брали консультацію в Інституті національної пам’яті або місцевих істориків і історикинь, тому що важливо було зрозуміти.

Особисто я вважаю, що більшість таких назв варто було би змінити, більшість таких імен можна було би лишити для уроків історії чи можливо там літератури, чи мистецтвознавства. Бо зазвичай найбільш спірними питаннями були ті імена, які стосувалися культури».

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована»: з історії вулиці Єршова/Яремчука

Питання культурних діячів справді можуть викликати дискусії. Хоча якщо говорити мовою закону – тут все однозначно. Яких принципів варто дотримуватися, ухвалюючи такі рішення – каже краєзнавець, член комісії з перейменування, начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міськради Олександр Котис:

«Інколи під час перейменування у намаганні позбутися радянського ми захоплюємо і українських діячів. Це не завжди стосується часів війни чи людей, які боролися з нацизмом – це часто буває, що є якийсь діяч, яким названа вулиця, і хтось починає відшуковувати, а що ж в ньому було такого крамольного? Наприклад, він десь народився чи в російській імперії, чи десь в якихось структурах там перебував, хоча насправді він є українцем. І нам би в таких випадках не варто було би так сильно поспішати, бо ми справді дуже часто викидаємо частинку своєї культури. Намагаємося її викреслити тільки на тій підставі що такий-то такий-то діяч чи діячка була в таких-то партіях, або десь там числилися, або просто народилися в радянському союзі і все таке. Я думаю до цього варто було би ставитися спокійніше і набагато уважніше дивитися стосовно тих людей, яких ми намагаємося використати зі своєї культури».

Без палких дискусій – вулиця Щепкіна в Луцьку перейменована на вулицю Василя Кука, військового діяча, одного із керівників українського національно-визвольного руху.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована»: історія вулиці імені сучасного Героя Сергія Климчука

Василь Кук – один з небагатьох, хто не лише боровся за свободу України зі зброєю в руках у роки Другої світової війни та після неї, але й встиг побачити незалежну українську державу, що постала з 1991-го року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 13 Липня 2024 21:40
Дорвалися невігласи до влади, то й рвуть на собі вишиванки, показуючи, які *патріоти*.
Аноніму Показати IP 14 Липня 2024 09:02
В таку спеку не можна так нервувати. Інфаркт, інсульт, діарея.
Яна Показати IP 14 Липня 2024 15:22
Краще дороги по вулицях зробіть
123 Показати IP 14 Липня 2024 19:32
Мрію, що колись в Луцьку не смердітиме каналізацією і комуняками

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus