USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

«Луцьк, вулиця Перейменована»: з історії вулиці Єршова/Яремчука

17 Червня 2024 19:43
В обласному центрі запустили подкаст «Луцьк, вулиця Перейменована», присвячений історичним фактам про знакових діячів, на честь яких були перейменовані міські вулиці. Подкаст реалізовано за підтримки Українського культурного фонду.

Перший випуск подкасту, який можна прослухати за посиланням, – про Віктора Єршова, який понад 50 років мав «свою» вулицю в Луцьку, та про легенду української сцени Назарія Яремчука, на честь якого цю вулицю перейменували.

Вулиця Назарія Яремчука в Луцьку бере початок від перехрестя Північного ринку і аж до околиці міста, де під прямим кутом повертає на схід. Має переважно індустріальний характер. Відома масштабним луцьким авторинком. На планах міста вулиця з'явилася ще наприкінці 70-х, коли почалося інтенсивне промислове будівництво навколо невеличкого села Гуща. Нині це вулиця Гущанська. Тут зводилися такі промислові гіганти, як-от картонно-руберойдовий завод, завод синтетичних шкір і меланжевий комбінат. Вулиця по центру розділена живими насадженнями і складається з двох частин з одностороннім рухом у протилежних напрямках. До 2024 року носила назву Віктора Єршова.

Ось що з приводу його постаті говорить кандидатка історичних наук, співробітниця Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук: «Наприкінці 70-х років радянська влада, називаючи одну із вулиць іменем рядового червоноармійця Віктора Єршова, хотіла не лише вшанувати його подвиг у боротьбі за вигнання нацистів із Волині. Він був похований у селі Козлиничі Маневицького району. А й підкреслити його походження – він родом із Пермської області, з Росії. На жаль, таким чином радянська влада увічнила не рядового українця, яких теж дуже багато в її лавах загинуло в боротьбі з нацистами, визволяючи Волинь, а саме росіянина. І в сучасних умовах дерусифікації, коли триває російсько-українська війна, громада міста вважала за потрібне назвати цю вулицю іменем людини, яка асоціюється передусім з українською ідентичністю, з українською піснею, тобто іменем співака Назарія Яремчука, який увійшов у нашу історію і нашу культуру як один із видатних діячів мистецтва».

Читати ще: Відхід від радянщини: скільки на Волині залишилося вулиць, які треба перейменувати

Назарій Яремчук – легендарна постать української культури. З ним облетіли світ українські пісні: «Червона рута», «Водограй», «Стожари», «Гай, зелений гай», «Я піду в далекі гори». Назарій Яремчук був суперзіркою свого часу. У 80-му році випустив диск-гігант «Незрівнянний світ краси» – одну з найкращих платівок в українській дискографії того періоду. У 96-му указом Президента Назарію Яремчуку посмертно присудили Шевченківську премію, а у 2021 році – звання Героя України.

Більше про свої емоції, думки та ставлення до такого перейменування розказує донька легендарного Назарія Яремчука, українська співачка, представниця України на «Євробаченні» у 2014 році, фіналістка телепроєкту «Голос країни» Марія Яремчук.

«Це дуже крута новина, що в Луцьку буде вулиця імені Назарія Яремчука. Це дієвий спосіб підкреслити значимість його фігури і звернути увагу на цілий пласт української культури, який повинна знати молодь. Бо українська музика 70-х і 80-х років і взагалі творчість гурту «Смерічка» – це фундамент української поп-музики. І хоч я не люблю порівняння з чимось зарубіжним, але це українські Beatles по значимості, по популярності. І це наше. А своє треба знати і визнавати. І сьогодні на це є попит. Сьогодні це вкрай важливо для нас».

Читати ще: 10 фактів з життя Назарія Яремчука

Перейменування вулиць на честь видатних українських діячів, геніальних синів та доньок України – завжди на часі та доречно в будь-якому контексті. Тим паче, якщо на інших шальках терезів радянський/російський солдат. Адже Назарій Яремчук назавжди залишиться в історії як видатний митець та патріот своєї Батьківщини. Він співав українською, безмежно любив Україну та не хотів жити ніде окрім неї. А шанувати це вже є нашим прямим обов’язком. Адже кожен має пам’ятати звідки він родом, у чому ціль його життя і до чого він прагне. І йдеться не тільки про перейменування вулиць.

Загалом автори подкасту «Луцьк, вулиця Перейменована» планують випустити 15 епізодів аудіопроєкту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Макс Показати IP 17 Червня 2024 23:02
Господи, що та Бондарук меле.....
Міському голові Показати IP 18 Червня 2024 09:10
Те, що в місті зникають совєтсько-рускіє назви - це добре, але чому поряд з табличками нових назв вулиць залишаються старі таблички? Таким чином маємо топонімічну плутанину. З одного боку бачимо ставлення лучан до перейменувань, а з іншого - недороблену міською владою справу.
123 Показати IP 18 Червня 2024 20:20
Весь час думав, що назва Єршова на честь російського казкаря, також Єршова. Питання з солдатами з ерефії, які загинули в Другу світову можна вирішити дуже просто, на монументі на меморіалі зробити напис - Вічна пам'ять загиблим за волю України
лютік Показати IP 19 Червня 2024 03:53
Хто будує - той і іменує, а все інше - брехня та полоскання мозку кожною новою владою. У найкращих містах світу назви зберігаються століттями, незважаючи на політзміни, тому історія там стала і люди не манкурти.
Антилютік до лютік Показати IP 19 Червня 2024 09:54
Прикінь. Вулиця імені Лесі Українки перед цим була Радянською, перед цим - ім. сталіна. Під час німецької окупації - ім. гітлера, за Польщі - Ягеллонська. За царської ромії - Проїздна. Яку назву обираєш? Але щоб полегшити тобі хід твоїх думок, уяви, в тебе народилась дочка чи син. Вони твої, законні. Хто має обрати їм ім'я.
лютік до Антилютік Показати IP 19 Червня 2024 11:50
Обирати ту назву, за часи якої влади було збудовано більшість будівель вулиці, які зараз залишились. Все просто. Якщо нова влада збудує нові, проведе реновацію, замінить чи інше - то хай переіменовує. А то дочок та синів стількі разів перейменували, що вони не пам`ятають батьків) Звичайна математика дат побудови з архіву по будівлях. Є історикам робота та саме так звершується відповідність історичної архітектури назві, а не раз в 10 років перейменовувати під політичну кон'юнктуру. Щодо вул. Лесі Українки, то глянути в архіві дати будинків і співвіднести з владою і все: скоріше назва буде: або Головна (1915р.) або Ягелонська (1938р.) або Радянська (за 1991р.) - і це буде історична правда, а сталін тут с гітлером ні до чого) Хто будує - той і іменує
лютіку до лютік Показати IP 19 Червня 2024 13:38
значить твої претензії до совєтської влади, бо що такого вони побудували на вулиці Лесі Українки за час своєї каденції? Хіба що чимало спотворили
лютік до лютіку Показати IP 20 Червня 2024 07:33
Вам не про претензії пояснюю, а про відповідність архітектури її історичним назвам. "Хто будує - той і іменує" - це зрозуміла та історично-справедлива формула, що здатна зупинити стирання пам'яті та культурних пластів. В іншому випадку кожна нова влада буде називати все як їй до вподоби. А влада і її політичні мотиви в нас постійно (раз в 50-30 років) точно змінюються і йдуть постійні переіменування. Але саме коротка пам'ять та корона гордині не дозволяють затвердити зрозуміло-логічну та історично-справедливу формулу "Хто будує - той і іменує". Щоб бачити: хто що збудував, а хто тільки наобіцяв. Тому так і живемо: чекаємо нових переіменувань до миттєвої вподоби плєбсу або нового диктатора) Подумайте трохи далі ніж на один крок)
Вітя до лютік Показати IP 20 Червня 2024 23:12
Та якраз вони боролися в 1944 проти тих, хто був зв волю України. Хочеш, щоб у гробах переверталися?
Петро Показати IP 19 Червня 2024 14:50
В Луцьку усе має бути українськім

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus