USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.60 10.75

«Луцьк, вулиця Перейменована». Зупинка – вулиця Вальдемара Пясецького

Сьогодні 12:03
Вулиця Вальдемара Пясецького розташована в центрі Луцька – між вулицями Богдана Хмельницького та Шевченка, неподалік школи №1. Внутрішню невеличку вулицю було запроєктовано ще на початку ХХ століття. А сформовано вже у міжвоєнний час. Тоді вона називалася іменем єзуїтського проповідника та публіциста Петра Скарги. Із 1941 року мала назву Тобілевича, а із 1944-го до 2024-го – Чайковського.

Про історію назви вулиці та її перейменування йдеться в подкасті «Луцьк, вулиця Перейменована», який реалізовано за підтримки Українського культурного фонду.

Петро Чайковський – російський композитор. Більшу частину життя прожив у російській імперії. Всі його опери, кантати, більшість камерно-вокальної музики складено саме на російські тексти. За життя він стверджував, що неймовірно любить російський елемент у всіх його виявах, що він росіянин у цілковитому розумінні цього слова.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована». Вулиця Марії Примаченко

Чайковський є чи не найвідомішим у світі російським композитором, символом російської культури та культурним маркером «русского міра». Найбільш відомий балет Чайковського «Лебедине озеро» і досі чітко асоціюється з політичними кризами Радянського Союзу та сучасної Росії.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована». Зупинка – вулиця Шістдесятників

Тож Луцьк вирішив позбутися вулиці Чайковського. Натомість її перейменовують іменем відомого волинського краєзнавця, дослідника історії міста Вальдемара Пясецького. Про нього детальніше розповість краєзнавець, член комісії з перейменування, начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міськради Олександр Котис.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована». Вулиця Леся Танюка

«Вальдемар Пясецький дуже багато зробив для Луцька і для луцького краєзнавства, тому що він фактично був одним із перших, або взагалі першим, хто дуже масово і дуже активно, дуже різноманітно почав поширювати краєзнавчі відомості про Луцьк, популяризувати його історію. Це досить сильно вплинуло на наступних краєзнавців, адже стало базою, від якої вони відштовхувалися, в тому числі і я.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована». Зупинка – вулиця Мирослава Скорика

Він написав дуже багато статей, кілька книжок, в яких містяться дуже унікальні відомості про Луцьк, про його історію, про його людей, про випадки, які тут траплялися. І фактично, його можна назвати першопрохідцем у цій галузі. А ще, крім того, він свого часу викладав у художній школі, і багато людей, які там навчалися, мають таку теплу ностальгію, теплий спогад про нього як про викладача, про дуже добру людину.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована»: історія вулиці імені сучасного Героя Сергія Климчука

З іншого боку, це людина-краєзнавець, і тому для Луцька ця постать має велике значення. І той факт, що в Луцьку є його вулиця, однозначно треба вітати, і це дуже позитивна для нас історія», – зазначив Олександр Котис.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована». Зупинка – вулиця князя Романа

Перейменування вулиць – це символічний жест, який має глибоке значення для збереження та розвитку місцевої історії і культури. Те, що у нас з'явилася вулиця Вальдемара Пясецького, підкреслює значущість локальної історії та культури. Це дозволяє підтримувати зв'язок між поколіннями і зберігати пам'ять про видатних особистостей, які зробили внесок у розвиток Луцької громади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Богдан Показати IP Сьогодні 13:06
Це катастрофа. Спочатку хай Польща здує бульку Волинської різні і компенсує попорчений імідж України, а потім будете називати зупинки польськими діячами.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus