USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

«Луцьк, вулиця Перейменована». Зупинка – вулиця Шістдесятників

17 Серпня 2024 14:06
Вулиця Шістдесятників розташована в районі проспекту Відродження. Забудована переважно приватними садибами. Виходить до природного байраку на місці колишньої засипаної притоки Сапалаївки. Обсаджена деревами та має гарну перспективу для огляду. Із 1960-го до 2022-го мала назву Сурикова.

Про історію назви вулиці та її перейменування йдеться в подкасті «Луцьк, вулиця Перейменована», який реалізовано за підтримки Українського культурного фонду.

Василь Суриков – російський живописець. Створював полотна, присвячені російській історії. Чимало творів зберігаються у Третьяковській галереї у Москві. Одна з його найвідоміших картин – «Підкорення Сибіру». Як ми знаємо, туди масово і примусово виселяли українців.

На місці вулиці Сурикова в Луцьку тепер вулиця Шістдесятників. Про когорту людей, які боролися за Україну в несприятливі для цього часи, розповіла історикиня Тетяна Яцечко-Блаженко.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована» зупинка – вулиця Захисників України

«Шістдесятники – це частина інтелігенції 1960-х років, яка виявила моральну опозицію до Радянського тоталітарного державного режиму. Шістдесятники виступали за захист національної мови і культури, свободи художньої творчості, – зазначає історикиня. – Основу руху шістдесятників склали письменники Іван Драч, Василь Симоненко, Ліна Костенко, а також художники Алла Горська, Віктор Зарецький, режисер Лесь Танюк, кінорежисери Сергій Параджанов, Юрій Іллєнко… Шістдесятники протиставляли себе офіційному догматизму та сповідували свободу творчого самовираження.

На Волині теж активно розвивалися шістдесятники, їхнім лідером був Дмитро Іващенко – викладач кафедри української мови та літератури Луцького педагогічного інституту. На початку 1960-х років він почав активно цікавитися творчістю молодих поетів-шістдесятників та проблемами відродження української національної ідеї.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована». Зупинка – вулиця Мирослава Скорика

Тоді він створив у Луцьку Клуб поетичного слова, який став місцем поширення поезії українських шістдесятників. У нього тоді входили студенти Анатолій Панас, Олеся Ковальчук, Мирослава Герасимович, Марія Мельничук, поет Кость Шишко. Збиралися найчастіше на квартирі Дмитра Іващенка в центрі Луцька.

З 1964 року новим лідером клубу став уродженець Горохівщини, викладач Луцького (згодом Івано-Франківського педінституту) Валентин Мороз. Саме він перетворив культурницький клуб на неформальний дисидентський гурток, а потім взяв на себе функції постачання забороненої літератури до Луцька. А Дмитро Іващенко опікувався її поширенням, розмноженням і виготовленням різних друкованих копій. Надалі вони двоє зазнали репресій і були засуджені.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована». Зупинка – вулиця Конотопської битви

Шістдесятництво активно розвинулося якраз у період відлиги, тоді його представникам вдалося провадити активну культурницьку діяльність, яка виходила за межі офіціозу. А шістдесятники влаштовували неформальні літературні читання, ставили п'єси, видавали книги, а також із появою шістдесятництва гостро постала проблема батьків і дітей у літературі – молода генерація розповідала про сталінські злочини, про деспотичний режим і про те, як здійснювали тиск на митців.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована»: історія вулиці імені сучасного Героя Сергія Климчука

Українські шістдесятники своїми творами та активною громадською діяльністю намагалися відродити національну свідомість. Також вони дуже боролися за збереження української мови та культури. У своїх творах вони говорили про реальні проблеми людей, а також про питання, які замовчували або перекручували у тогочасній літературі».

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована»: з історії вулиці Єршова/Яремчука

Наші митці-шістдесятники своїми творами й активною громадською діяльністю намагалися відроджувати національну свідомість. І це давалося їм непросто – зважаючи на час та історичний контекст, у якому вони жили й творили.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus