USD 41.10 41.50
  • USD 41.10 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.55 10.75

«Луцьк, вулиця Перейменована». Вулиця Леся Танюка

Сьогодні 17:20
Вулиця Леся Танюка розташована у районі Дубнівської. Із 1961-го року до 2022-го мала назву Нікішева.

Про історію назви вулиці та її перейменування йдеться в подкасті «Луцьк, вулиця Перейменована», який реалізовано за підтримки Українського культурного фонду.

Михайло Нікішев – це російський армійський комісар. Детальніше про нього розповість кандидатка історичних наук, співробітниця Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук.

«Михайло Нікішев встановлював радянську владу на території Заходу України, зокрема і на Волині, як тільки Волинь була окупована радянською владою у 1939 році. Саме Нікішев був відповідальний також за чистки у рядах Червоної армії і відзначався особливою жорстокістю до солдатів. Декомунізації його імені вулиці в Луцьку довгий час заважало те, що за останні роки територія вулиці Нікішева розросталася новими будинками і Міська рада не робила нічого для того, щоб впорядкувати нумерацію цих будинків відповідно до вулиці. І тому це затягнуло перейменування. Внаслідок декомунізації сьогодні вулиця названа іменем драматурга шістдесятника Леся Танюка. І цей дуже добре, тому що Лесь Танюк свого часу навчався і творив у Луцьку. І ми маємо тепер гідний приклад його пошанування в одній із назв вулиць міста», – каже історикиня.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована». Зупинка – вулиця Шістдесятників

Лесь Танюк – український режисер театру та кіно, літератор, дисидент, політичний діяч, мистецтвознавець, перекладач. Свого часу працював актором у Волинському облдрамтеатрі. Танюк викладав режисуру в Київському університеті театру, кіно й телебачення ім. Карпенка-Карого. Був режисером понад 50 вистав. Він режисер фільму «Десята симфонія», автор серії телефільмів про Розстріляне Відродження.

Вулиця Леся Танюка зайняла почесне місце на карті Луцька. Це трапилося завдяки закону, що передбачав очищення міст від назв, що пов’язані із тоталітарним режимом.

Скільки ще вулиць вдалося привести до ладу – розповідає депутатка Луцької міської ради, членкиня комісії з впорядкування назв вулиць Луцької міської територіальної громади .

Читати ще: Були які завгодно назви, але не українські. Історик Тарас Літковець – про перейменування вулиць на Волині

«Загалом, коли я стала членкинею Комісії з впорядкування назв вулиць Луцької територіальної громади, у списку на перейменування в Луцьку зокрема було понад 100 вулиць. Тобто ми так і орієнтувалися: сто вулиць нам потрібно перейменувати. За весь цей час від 2022 року активно працювали власне над цим переліком. Також був ще додатковий список, набагато менший – вулиць, які потрібно перейменувати у селах громади. І це було теж за цей час здійснено. Тобто станом на зараз в Луцьку можливо залишилося одна чи дві вулиці не перейменовані.

Але це знову ж таки йдеться про перелік вулиць, які потрібно перейменувати відповідно до закону про декомунізацію, дерусифікацію, тому що загалом орган місцевого самоврядування має повноваження змінювати назви вулиць не лише в рамках цього закону, але й загалом. Ну можливо є сенс якісь назви змінити, бо вони вже втратили свою цінність історичну з плином часу, можливо якісь втратили свою актуальність.

Я не кажу що цей процес має відбуватися постійно, але він можливий. І це логічно, тому що змінюється місто, змінюються його вулиці, змінюються люди. І тому є ймовірність, що це має відображатися і в топоніміці міста, і в топоніміці інших населених пунктів громади. зокрема один з останніх прикладів: у нас в селі Шепель була перейменована вулиця Нова. Вона не підпадає під закон про декомунізацію, але тим не менше мешканці висловили бажання і виступили з такою ініціативою, аби назву цієї вулиці змінити на ім’я загиблого героя. І це зрозуміло в контексті того, що зараз ми перебуваємо у стані війни і втрачаємо дуже багато достойних людей, іменами яких варто теж називати вулиці міст», – каже депутатка.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована». Зупинка – вулиця Захисників України

На щастя, ми активно рухаємося в напрямку, коли наш простір очищається від назв пов’язаних з росією. І вулиці – це лише частинка цього процесу.

Усі випуски за посиланням: https://linktr.ee/lutskstreets
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus