USD 41.00 41.35
  • USD 41.00 41.35
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.30 10.53

«Луцьк, вулиця Перейменована». Зупинка – вулиця Мирослава Скорика

Сьогодні 16:26
Вулиця Мирослава Скорика розташована у мікрорайоні Вишків. Як адміністративна одиниця з'явилася в Луцьку 1959-го після приєднання Вишкова до Луцька. Вулиця з одного боку забудована приватним житлом, з іншого – промислові приміщення та склади. До 2023 року мала ім'я Вахтангова.

Про історію назви вулиці та її перейменування йдеться в подкасті «Луцьк, вулиця Перейменована», який реалізовано за підтримки Українського культурного фонду.

Євген Вахтангов – російський режисер, актор, педагог. Засновник і керівник Московської драматичної студії. Взагалі дивно, що так довго у Луцьку була вулиця на його честь. На щастя, тепер вулиця носить ім’я Мирослава Скорика – чи не найвідомішого у світі сучасного українського композитора.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована». Зупинка – вулиця Князя Романа

Скорик – автор музики до вже культових українських фільмів, приміром – «Тіні забутих предків». Автор опери «Мойсей» за поемою Івана Франка, прем’єру якої у Львові підтримав Папа Іоанн II. Твори Скорика грають оркестри від Відня до Нью-Йорка. А найвідоміший його твір – «Мелодію ля-мінор» – можна назвати неофіційним гімном України. «Мелодію» часто можна почути у виконанні оркестру в державні дні пам’яті.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована»: історія вулиці імені сучасного Героя Сергія Климчука

Чи важливо, щоб у Луцьку була вулиця імені видатного Мирослава Скорика? Так. Чи принесе це клопіт з документами? Відповідає депутат Луцької міської ради, голова комісії з впорядкування назв вулиць міста Луцька Михайло Щур:

«Чи є потреба змінювати відмітку в паспорті про місце реєстрації? Ні! Відповідно до чинного законодавства, після перейменування вулиць ніхто не мусить бігти робити відповідну відмітку у своєму документі, вносити якусь там інформацію тощо. У нас в паспорті (якщо ми говоримо про паспорт книжечкою) це буде змінено автоматично після його заміни чи, скажімо, коли виповнюється 45 чи 25 років, коли вклеюють фотокартку. Чи, скажімо, коли там міняють прізвище. Особливо це актуально для дівчат, коли виходять заміж, то тоді при зміні прізвища також буде внесено відповідну зміну до паспорта про перейменування вулиці.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована»: з історії вулиці Єршова/Яремчука

Також виникає питання щодо документів, які підтверджують право власності: чи потрібно їх міняти? Ні, їх також не потрібно міняти, тому що фактично законодавство не передбачає внесення змін до правовстановлювальних документів у зв'язку з перейменуванням вулиці, на якій розташований об'єкт нерухомого майна.

За бажанням людина, звісно, має право звернутися і внести відповідні зміни до документів, наприклад, у випадку, якщо відбувається купівля-продаж, успадкування і треба якесь офіційне підтвердження для нотаріуса чи для якихось інших дій, пов'язаних з реєстрацією. То тоді за потреби можна звернутися в департамент архітектури, містобудування, земельних ресурсів та реклами Луцької міської ради й отримати офіційно підтвердження перейменування вулиці».

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована». Зупинка – вулиця Конотопської битви

Єдиний нюанс із паперами у зв’язку з перейменуванням чекає лише бізнес. Пояснює депутатка Луцької міської ради, членкиня комісії з впорядкування назв вулиць Луцької міської територіальної громади Алла Доманська:

«Єдині, для кого є наслідком перейменування, тобто потрібно щось робити, – це юридичні особи. Зокрема це фірми, які розміщені на вулицях, що їх перейменували. Це стосується ОСББ, бо вони є юридичними особами. Також інших організацій. Вони повинні будуть (чи вже навіть мали зробити) перереєструвати свою юридичну адресу.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована»: історія вулиці Скоропадського

Так, це деяка незручність, але мені здається, це не кардинально складно в контексті того, про що насправді важливо говорити під час перейменування вулиць, – це про те, що ми маємо очистити свої міста від всього російського. Тобто ці імена, ці назви, ці події впивалися в наш мозок як такі, які нам належать, які асоціюються з нами. Їх треба прибрати, і тому це важливо, особливо під час війни, – перейменовувати вулиці».

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована». Зупинка – вулиця Василя Кука

Утім в контексті перейменувань документи – це дрібниці. Адже Україна ніколи не збудує заможного та спокійного майбутнього без подолання спадщини тоталітарного минулого. Бо тоталітаризм і добробут – несумісні. Тож зміни назв вулиць, пов’язаних із комуністичним режимом, – обов’язкова умова того, щоб у нашій державі відбулися позитивні суспільні перетворення. Подібний шлях декомунізації пройшли більшість посткомуністичних країн Центральної і Східної Європи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Просто Показати IP Сьогодні 16:35
Потужно!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus