USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.35 10.48

«Луцьк, вулиця Перейменована». Зупинка – вулиця Захисників України

Сьогодні 12:57
Вулиця Захисників України, що починається у Луцьку від великого Ківерцівського мосту до кільця на стику проспектів Соборності та Відродження, – загалом протяжністю майже півтора кілометра. Вулиця забудована у 70-х-80-х роках здебільшого дев’ятиповерхівками. У них поселялися робітники нових підприємств, споруджених поблизу. До 2023 року вона мала назву Гордіюк.

Про історію назви вулиці та її перейменування йдеться в подкасті «Луцьк, вулиця Перейменована», який реалізовано за підтримки Українського культурного фонду.

Як розповіла кандидатка історичних наук, співробітниця Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук, нову вулицю в робітничому кварталі Луцька, де був шовковий комбінат, картонно-рубероїдний завод, радянська влада назвала іменем 17-річної комсомолки Домни Гордіюк.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована». Зупинка – вулиця князя Романа

«Комсомолка загинула у 1935 році в містечку Колки, беручи участь у комуністичному мітингу в часи польської влади. З іменем Домни Гордіюк радянська влада хотіла увічнити ім’я своєї героїні. Однак з часом мешканці міста так і не вивчили, хто ж така Домна Гордіюк, взагалі навіть не знали імені і часто просто думали, що це ім’я якогось Гордіюка, а прізвище це дуже поширене. Нині, коли проводиться дерусифікація, деколонізація, виникла потреба перейменувати вулиці іменами героїв, які борються сьогодні за незалежність України. І, власне, саме тому і була перейменована вулиця Домни Гордіюк на вулицю Захисників України. Бо, направду, ця назва більше сьогодні відповідає українському контексту маркування топонімів у місті Луцьку», – каже Леся Бондарук..

Звісно, нова назва не стала вмить загальновживаною. Багато мешканців Луцька, за звичкою, називають вулицю Захисників України вулицею Гордіюк. Ось що з цього приводу каже депутатка Луцької міської ради, членкиня комісії з впорядкування назв вулиць Луцької міської територіальної громади Алла Доманська.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована». Зупинка – вулиця Конотопської битви

«Це логічно, тому що сила звички є великою. Зрештою, навіть коли тобі треба дуже швидко зорієнтуватися, куди поїхати, ти найперше згадуєш ту назву, яку знаєш усе життя. Проте, вже я бачу, що люди звикають і до нових назв, і починають їх використовувати активно. І чималу роль в цьому мала би відіграти від самого початку інформаційна кампанія, яку би варто проводити Луцький міській раді. Одна з моїх ініціатив, яку я озвучила на сесії, зрештою була реалізована – на сайті Луцької міської ради є розділ «Перейменовані вулиці», де кожен може ознайомитися з тим, які були назви вулиць, які тепер є нові. Тому, напевно, це зараз найоптимальніший варіант, якщо є потреба дізнатися назву вулиці.

Загалом я бачу навіть по управліннях, департаментах Луцької міської ради активно нові назви використовує відділ транспорту, тому що вони, відповідно до перейменованих вулиць, часом мусять змінити назву зупинок, назви маршрутів. Тому вони активно це впроваджують і в свою роботу, і, відповідно, вже й використовують в житті.

Департамент ЖКГ, який найбільше, мабуть, працює з вулицями міста, ще дотримуються старих назв, бо, знову ж таки, так швидше і легше зорієнтуватися, про яку саме вулицю йдеться. Але, як би там не було, думаю, що з часом всі звикнуть до нових назв і будуть називати вулиці так, як вони тепер називаються. Зрештою, ми й досі часом зустрічаємо людей, які чомусь на вулицю Лесі Українки говорять Радянська. Мені це дивно, бо коли я в Луцьк приїхала, я не розуміла, що таке вулиця Радянська, бо тоді вже була вулиця Лесі Українки. Але є досі такі люди. Я думаю, що з новими назвами буде щось подібне, але згодом ми будемо говорити тільки ті назви, які тепер ці вулиці отримали», – каже Алла Доманська.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована». Зупинка – вулиця Мирослава Скорика

Луцьк отримав нове, більш свіже і сучасне обличчя, після того, як вдалося позбутися старих неактуальних назв і замінити їх на імена діячів, які справді заслуговують бути на мапі українського міста. А нова назва вулиці Гордіюк – Захисників України – підкреслює нашу вдячність тим людям, які виборюють незалежність нашої країни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus