USD 40.95 41.25
  • USD 40.95 41.25
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.53

Кількість волинян, хворих на COVID-19, росте щодня: що говорять лікарі і чи є вакцина

Сьогодні 10:57
Коронавірус на Волині набирає обертів. За два тижні нових виявлених випадків – понад 300. На стаціонарі перебувають більше як 60 хворих, четверо – на кисні. Який штам вірусу переважає в області та чи є вакцина від інфекції?

Про це йдеться в сюжеті «12 Каналу».

4 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила про закінчення пандемії COVID-19, але це не означає, що вірус зник. Він навпаки пристосувався і мутував. Нині в Україні зафіксовали новий штам FliRT, що близький до Omicron. І хоч серед волинян його поки не виявили, це не означає, що цього штаму вірусу немає.

«Якщо в Україні вже зареєстровано випадки, ми припускаємо, що циркуляція йде не тільки в тих областях, де він був виявлений. Звичайно, він поширився вже на території всієї України», – прокоментувала заступниця генерального директора Волинського обласного центру контролю і профілактики хвороб Ірина Єнжиєвська.

Ріст хворих на COVID-19 за останні тижні виріс у 2,5 раза. Про це свідчать звернення до пунктів первинки та лабораторні дані.

«Понад 240 осіб проти 101 попереднього тижня. 41 дитина проти п’яти попереднього тижня. І ми бачимо, що збільшилася кількість госпіталізованих», – сказала Ірина Єнжиєвська.

Читати ще: На Волині кількість хворих на COVID-19 зросла утричі. Чи виявили новий штам FLiRT

«Те, що зросла захворюваність, ми фіксуємо. Десь у чотири рази порівняно з попереднім місяцем», – зазначила завідувачка відділення загальної практики – сімейної медицини №1 Людмила Пількевич.

Занесення штаму вірусу FliRT в Україну пов’язують із міграцією населення, зокрема з поверненням людей із відпочинку в країнах Європи.

У кого найчастіше фіксують COVID-19? Лікарка-інфекціоністка Ірина Капустіна зазначила, що це переважно люди середнього і старшого віку. «Нині в нас перебувають 164 особи з підтвердженим діагнозом COVID-19. Це 22 дитини, а решта – дорослі».

Серед основних симптомів у хворих – лихоманка, загальна слабкість, головний та м’язовий біль. Також можуть бути шлунково-кишкові симптоми.

«Приїжджають із високою температурою, кашлем. Приїжджають уже ті, в кого є запалення легенів, тобто пневмонії. Звертаються до нас ті, в кого вже кілька днів утримуються температура, загальна слабкість», – сказала лікарка-інфекціоністка Ірина Капустіна.

У дітей симптоми інші.

«До нас потрапляють діти, які мають і до 20 разів розріджені випорожнення. Тобто вірус вражає не тільки верхні дихальні шляхи, а й кишківник», – додала Ірина Капустіна.
Читати ще: В Україні з липня вшестеро зросла захворюваність на COVID-19

Як уберегтися від коронавірусу, який зараз має ще більшу контагіозність і швидко поширюється? Звісно, допомагають маски. Їх рекомендують носити особливо тоді, коли ви перебуваєте в закладах охорони здоров’я. Також важливо мити руки і дотримуватися особистої гігієни. І ніхто не відміняв вакцинацію. За новими правилами МОЗ, вистачає тільки однієї дози вакцини, аби мати захист від вірусу. Зараз цих доз на всю область – лише сотня. Нових поставок чекають.

«Ми чекаємо вакцину або наприкінці цього тижні, або на початку наступного. Нам обіцяють, що ми це все отримаємо», – інформує завідувачка відділення загальної практики – сімейної медицини №1 Людмила Пількевич.

Вакцина – єдиний можливий спосіб уберегтися від інфекції. Щоб вакцинуватися, можна зателефонувати в заклад охорони здоров’я. Вас запишуть, а згодом повідомлять, коли можна зробити щеплення.

Чи зможе вакцинація загасити ріст захворювання, чи сприйматимемо коронавірус як звичайний грип? За словами Ірини Єнжиєвської, вірус мутує, аби обманути нашу імунну систему, щоб антитіла в організмі не змогли з ним впоратися.

«У нас є імунний прошарок, який не дозволить цьому вірусу розповсюдитися до пандемії. Проте по виникненню нових субваріантів захворюваність буде зростати», – наголосила Ірина Єнжиєвська.

Ці нові субваріанти – мутовані штами вірусу, наприклад, FliRT. Скільки таких штамів може бути ще, не відомо нікому. Тож правила гігієни, вакцинація і вчасна діагностика зможуть вберегти вас від цієї підступної інфекційної хвороби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus