USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 40.10
  • PLN 9.85 10.10

З грудня 2023 року російські військові стратили щонайменше 15 українських бійців, – міжнародні дані

2 Травня 2024 13:22
Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) підтвердила, що з початку грудня 2023 року російські військові стратили щонайменше 15 українських бійців, які намагалися здатися в полон. Також російські загарбники ймовірно, стратили ще шістьох військових ЗСУ, які здавалися в полон або вже здалися.

Про це йдеться у звіті організації, передає Главком.

Правозахисники розслідували три випадки очевидної страти без суду і слідства щонайменше 12 українських солдатів, перевіривши та проаналізувавши записи з дронів, опубліковані в інтернеті 2 і 27 грудня 2023 року, а також 25 лютого 2024 року. У цих випадках, як зазначається, українські бійці показували чіткий намір здатися в полон.

Human Rights Watch встановила місце дії двох з трьох інцидентів на основі відеозаписів, але через відсутність географічних деталей на відео не змогла визначити точне місце третього інциденту. Також правозахисники не змогли встановити, яка сторона керувала безпілотниками, які здійснювали відеозапис інцидентів.

Читати ще: ЗСУ опублікували кадри, як росіяни страчують військовополонених на Донбасі. Відео 18+

Правозахисники також розслідували четвертий випадок, проаналізувавши ще один відеозапис, розміщений у соціальних мережах 19 лютого – на ньому двоє російських солдатів розстрілюють трьох беззбройних українських військових, які здалися в полон. Хоча в акаунті, у якому розмістили відеоролик, було вказано місце, де стався інцидент, HRW не змогла підтвердити це місце самостійно.

Що стосується п'ятого випадку, то розслідування спиралося на інтерв'ю з українським солдатом, розміщене в Telegram-каналі 18 лютого, а також на детальне висвітлення в ЗМІ, включаючи інтерв'ю з членами сім'ї одного зі загиблих. Зібрана правозахисниками інформація свідчить про те, що тоді було страчено шістьох українських солдатів, хоча обставини страти були менш зрозумілими.

Читати ще: Росіяни розстріляли полонених бійців ЗСУ на півдні. Відео 18+

«З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну її війська скоїли багато жахливих воєнних злочинів. До цієї ганебної спадщини також належать страти без суду й слідства - або вбивства українських солдатів, які здалися в полон, і поранених, яких холоднокровно розстрілювали, що прямо заборонено міжнародним гуманітарним правом», – заявила заступниця директора HRW з питань криз і конфліктів Белкіс Вілле.

22 квітня правозахисники написали листа міністру оборони Росії Сергію Шойгу з проханням надати детальну інформацію про описані вище інциденти. Утім, це звернення залишилося без відповіді.

Читати ще: Встановили імена українських полонених, яких розстріляли росіяни на Запоріжжі

В Офісі генерального прокурора підтвердили, що страта українських військовополонених сталася в районі села Степове Покровського району Донецької області. Прокуратура розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus