USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Олег Чернецький: Фантастична мрія - 8

Станом на сьогоднішній день, судячи з повідомлень у ЗМІ, більшість громадян України переймаються двома актуальними питаннями: «Відбудуться чи ні вибори до Верховної Ради?» та «Доцільність їхнього проведення». По різному аналізується ситуація в країні та її політичні перспективи. Однак, я думаю, що більшості з нас вже набридли суперечки та конфліктні ситуації політиків.
Для тих хто сьогодні засідає у владних кабінетах є важливим одне питання: «Хто буде завтра в кріслі Прем’єр-міністра: Янукович чи Тимошенко?» Жодні чергові чи позачергові вибори радикально не змінять ситуацію в Закритому акціонерному товаристві «ВРУ». Основні пакети акцій належать кільком політичним силам. Теоретично можна припустити, що не пройде якась маловпливова політична сила до Парламенту і на її місці з’явиться інша також мало впливова.
Я ж стверджую, що при нині діючому виборчому законодавстві коаліція у ВРУ може формуватись лише на базі БЮТ або ж на базі Партії Регіонів. Третього не дано.
Якщо ж Президент й інші політики прагнуть реального виходу з політичної кризи, то потрібно радикально змінювати виборчу систему й повертатись до засад змішаної виборчої системи. І, на мою думку, вплив політичних сил потрібно мінімізувати. Тобто за списками партій обирати 25%-35% від складу Верховної ради України, а решту за мажоритарним принципом. Такий підхід дозволить повернути принципи демократії в стіни Верховної Ради.
Набагато простіше буде висловити недовіру депутату-мажоритарщику й провести дострокові вибори в окрузі, а не тормосити всю державу, тим більше в період світової економічної кризи, бо два депутати вийшли з коаліції. Це своєрідні мрії –  я дуже сумніваюсь, що сьогодні наш Парламент здатен проголосувати за законопроекти, які б мінімізували політичну корупцію.
На даний час в державі є не лише політична криза. Люди шоковані ситуацією в країні, величезними чергами в банках, затримками перерахувань коштів на рахунки, ростом відсоткових ставок, відмовами у видачі кредитів тощо. А тут ще й Парламент розпустили… Знову назрівають вибори, знову мільйони гривень викинеться в «урни». Легко можна прогнозувати, що місця у Верховній Раді не знайдуть нових «власників», хіба що наші чиновники «махнуться» ними… Але що з того? Як говорить одне математичне правило «від перестановки доданків сума не зміниться» (хіба що в їхніх кишенях!).
Разом з цим, ніхто не дасть гарантії, що:
вибори відбудуться;
після виборів буде сформовано в 30-ий термін коаліцію;
коаліція в новому парламенті буде дієвою і довготривалою.
Тобто нас чекають процеси перманентних постійних виборів, виборів як безмежних витрат з бюджету. А чим думають платити зарплати, пенсії стипендії. В країні і так криза, а нам тільки в вибори погратись. Я не депутат, але в такому контексті їх роботи щодо людей вже не хочу бути народним обранцем.
Так чи доцільно проводити дострокові вибори? Доцільно, але після завершення економічної кризі і після відповідних змін до виборчого законодавства. Чи можна мінімізувати політичну корупцію? Так, але лише крізь призму законів, які максимально спростять висловлення недовіри народному депутату. Чи припиниться політична корупція в середині політичних сил при формуванні списків? Так, якщо їм залишиться 20-30% місць у ВРУ за партійними списками, а решту віддати мажоритарщикам, то місця не будуть продавати «наліво – направо». І взагалі така кількість депутатів забагато їх достатньо 200 чоловік.
Це все традиційні, певною мірою банальні думки про те, що відбувається в державі. Хочеться мріяти, що в політику підуть ті, хто готовий витрачати свої кошти і час в реалізацію обіцянок. А в нас вкладають у виборчі технології, щоб потрапити у владу, а потрапивши туди думають як собі ці кошти повернути.
Як наслідок маємо Владців з ментальністю метеликів-одноденків. В них одна логіка: «Купив місце в прохідній частині, агітував-обіцяв, потрапив у владу, продав за безцінь державне майно, отримав відкат. А завтра? А завтра інші прийдуть…» Я ще не зустрічав політиків, які готуючись до виборів звертались би до господарників, які б розробили програму дій для влади. Політтехнологи в Україні ціняться набагато більше ніж господарники. Всіх цікавить як потрапити у владу й мало кого цікавить як там залишитись завдяки власним справам для людей.
Простіше змінити закони, так, щоб можна було приватизувати не лише максимум держмайна, а й максимум крісел у ВРУ.
Тому пропоную ряд дій в даній ситуації:
не брати міжнародних запозичень, а максимально акумулювати внутрішні резерви (ми ж отримаємо позику не в гривнях, а в доларах курс якого постійно росте і віддавати будемо в декілька разів більше);
посилити систему контролю зі сторони НБУ щодо курсу основних іноземних валют, зокрема долара, і тісна співпраця з комерційними банками щодо запозичень;
припинити політичний «швондіризм» і передбачити в кримінальному кодексі відповідальність за голослівні й безвідповідальні заяви, в результаті яких нанесено збитків громадянам, юридичним особам чи державі;
Президенту України В. Ющенку, Прем’єр-міністру України Ю. Тимошенко та лідеру опозиції В. Януковичу сісти за стіл переговорів заради країни та людей, а не власних рейтингів і власної довічності в політиці.
Кожна з цих постатей має особистісний авторитет, і це безумовно. Але набагато вищим стане авторитет якщо вони створять такий собі тріумвірат. Вони можуть створити єдине ціле, а не розривати країну і народ на окремі елементи крізь призму політичних уподобань.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Нещодавно довелось переїжджати у нове помешкання. При цьому виникла реальна проблема віднайти вантажників. А ще трапляються ситуації, коли на окремий…
Днями повернувся з невеличкої мандрівки в місто-державу Сінгапур. Звісно після кожної подорожі є певні враження. Дійсно дане місто держава досить…
Під даною рубрикою пропонується читачам дещо не звичний як для блогів матеріал. Справа в тім, що на особистому блозі оприлюднюється…
Коментарів: 19
Анонім Показати IP 28 Жовтня 2008 12:09
За великим рахунком - утопія. але Михайло Щур написав якісно.
Анонім Показати IP 28 Жовтня 2008 12:14
Не підставляйте Михайла, а то Олег подумає, що то він сам і коментарі такі пише - ціну набиває
Розчарований Показати IP 28 Жовтня 2008 16:04
Ага! Так-так...нехай "створять... політичний тріумвірат", а точніше - політико-бізнесовий холдинг з тотальною монополією на всі ресурси: майнові, природні, інформаційні. Побачимо, кому тоді за розподілом, що має бути неодмінним атрибутом такого холдингу дістанеться Волинь і Луцьк і кому платитиме Чернецький "єдиний податок" зі свого бізнесу - донецьким гопникам, закарпатським вуйкам чи пацанам від Губського. Мрій-мрій та не замріюйся.
Щур Михайло Показати IP 28 Жовтня 2008 17:54
Дякую анонімам за увагу до моєї особи. Але я не можу збагнути чому? Назвіть хто з керівників сам готує матеріали до виступів, статті, публікації тощо. Керівник викладає основні тези, а готують помічники, радники, прес-секретарі і т.п. Особисто мені не зрозуміло чому в більшості коментарів до цього та попередніх повідомлень ідуть оцінки особистостей, чиїсь робочі і не лише стосунки. Приділіть більше уваги конкретним господарським справам, концепціям, програмам, пропозиціям (навіть якщо вони фантастичні)... Піддайте критиці чи підтримці думки О. Чернецького, і повірте, якщо не я то хтось інший підготує те чи інше повідомлення. Олег Станіславович прагне висловлювати свою думку публічно й відкрито, і він завжди знайде тих, хто йому в цьому допомагатиме.
Анонім Показати IP 28 Жовтня 2008 19:49
Собаки гавкають, а караван ыде. Я на минулих виборах голосував не за Шибу чи Крививицького, а за Чернецького. Ы не жалыю, бо бачу, що не помилився
Анонім Показати IP 28 Жовтня 2008 21:17
Ріжти мене на шматки, але пан Олег, навіть таких думок не може мати. Які там правила арифметики? Про які доданки мова? Він, два додати два, на калькуляторі рахує. Не знаю хто йому готує спічі, але не треба смішити народ, мі усі знаємо Олежика, хлопець він не далекий.
Анонім Показати IP 28 Жовтня 2008 21:52
Ні, він точно не вміє рахувати. А де мрія намбер сім???? Шоста - є, восьма - є, а сьомої зась. Про яку арихметику може бути мова?
Анонім Показати IP 28 Жовтня 2008 22:44
Якщо чесно, то шкода Олега. Політики кидали його на гроші - кинуть ще раз. Тим більше, що ще є люди, які пам'ятають його минуле. І жодна його благодійність йому не допоможе - краще б дав раз в потрібну кишеню і мав би все що хотів і давним-давно. Олеже, не варто економити, усі політики спочатку купляють місце, а потім продаються. Не варто робити навпаки.
Анонім Показати IP 29 Жовтня 2008 10:08
Мабуть не Чернецький, а Михайло недорахувався або привітання прийняв за фантастичну мрію.
Анонім Показати IP 29 Жовтня 2008 13:48
А, вот и аффтар появился, наконец. Уважаемый Михаил Щур, снимаю перед Вами шляпу. Вам наверное тяжко переводить эти бе-ме и малопонятное бормотание Вашего шефа на "державну мову". Надеюсь, Ваш труд хорошо вознаграждается? Хотя мало в это верю. Но, хочу Вам заметить, что "Блог" - это дневник, а не рекламный билборд. А вести дневник принято лично, не нанимаю на работу штатного борзописца. Попытайтесь сие объяснитть Вашему патрону.
Анонім Показати IP 29 Жовтня 2008 14:36
Михайло Щур - молодець:чітко, конкретно і зрозуміло для всіх.Стаття написана від першої особи, тобто це власна думка ,а не зазвичай - "народ бачить, думає,хоче, вимагає...,і відповідати за його забаганки я(діючий політик) не буду..." Утопія, мрія, фантазія... А можливо Ви , Олеже,і візьметесь, в силу своїх можливостей, за реалізацію даного фантастичного проекту.Так хочеться вірити у патріотизм, справжню любов до рідної землі, яка зветься Україною, до її людей таких різних, наївних, але хороших.
Олексій ДУДИЧ Показати IP 29 Жовтня 2008 18:16
блін... 11 відгуків, а почитати нема що... :( на цьому фоні автор не погано виглядає...
Анонім Показати IP 29 Жовтня 2008 20:41
to Олексій ДУДИЧ: Ви мали на увазі Михайла? Чи його шефа?
Анонім Показати IP 30 Жовтня 2008 09:05
Олексію Дудичу. "блін... 12 відгуків, а почитати нема що... :( на цьому фоні автор не погано виглядає..." створюй фон на якому автор (автори) виглядатиме погано. Успіхів
Lawyer-Liar Показати IP 30 Жовтня 2008 10:12
Яка різниця хто писав текст... головне що особа яка на фотографії підтримує ці позиції... Є зауваження щодо Виходів з ситуації. 1. "не брати міжнародних запозичень"... зовнішні запозичення як відомо плануються видати запозичення на 16 млрд.грн під 3% річних, цей кредит є цільовим, і має виитрачатись на підтримку бізнесу а не на споживання, крім того матиме стабілізаційний вплив, відбцудеться урівноваження попиту і пропозиції зелених, оскільки на сьогоднішній день вдтік доларів більший ніж притік, от і на фоні цього в першу чергу Долар росте :)потреба в доларах складає біля 300 млн а ревльно завозиться до 50 млн, от і спрацьовує 1 закон економіки Попиту-пропозиції. Думаю кредит під низькі відсотки не поганий варіант, хоча мінуси теж є, МВФ все таки. 2. Встановлення кримінальної відповідальності за заяви і популістські виступи політиків - купа кроків НАЗАД В МИНУЛЕ, років так на 70... от якраз це й пункт виходу і є популістичним, оскільки його нереально виконати, маю на увазі притягти до відповідальності. Не можливо буде встановити причинно наслідковий звязок між злочинною дією і негативними наслідками. Ця пропозиція м'яко кажучи АБСУРД.
Олексій ДУДИЧ Показати IP 30 Жовтня 2008 12:38
щодо виборів: чи не тому їх називають недоцільними, що останнім часом серед простого народу побутує думка "голосувати за інших"? За місяць передвиб. кампанії рейтинги партій, що зараз в ВР, можуть впасти до неможливого. Може така встряска трохи змінить ситуацію? Хто дасть прогноз? :)
Анонім Показати IP 3 Листопада 2008 22:52
To Lawyer-Liar: Є різниця, бо це - БЛОГ. А він має писатись особисто. Написання блогу спічрайтером- це профанація самої суті.
Економ Показати IP 9 Листопада 2008 19:48
Цікаво, в тезисах Чернецького слово "тріумвірат" було присутнє чи то фантазії п.Щура? А може просто треба назву блога змінити, на блог імені п.Щура?
Надія Показати IP 8 Грудня 2008 16:51
Як на мене, то більшості населення України вже всеодно будуть вибори чи ні. Головне для них - вижити в умовах кризи, коли купа людей втратило роботу. А хто займатиме таке бажане для політиків крісло - давно вже не актуальна тема.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus