USD 40.80 41.18
  • USD 40.80 41.18
  • EUR 40.80 41.18
  • PLN 10.20 10.44
Олег Чернецький: Алхімічний аналіз: сучасний економічний стан України 5

5.     Дефляційна спіраль.
         Даючи опис нашого бачення діючої економічної системи навмисно пропущено питання дефляційної спіралі. Яка фактично повинна була б виникнути при взаємодії деяких її компонентів. Дефляційна спіраль, як правило виникає в результаті взаємодії падаючого рівня економічної активності та падаючого споживчого попиту, що ми бачили в економічній системі «Остання гривня від Lady Ю.» та маємо в реальному житті:
 
↓CV → ↓P → ↓і → ↑V
 
V – рівень економічної активності ( ↑ V – росте рівень економічної активності,  ↓ V – рівень економічної активності падає).
Р – різниця в рівнях інфляції в державі, щодо якої здійснюється аналіз та інших державах – її торгових партнерів ( ↑ Р – рівень інфляції вищий, ніж у інших державах, ↓ Р – рівень інфляції нижчий, ніж у інших державах).
і – процентні ставки ( ↑ і – процентні ставки ростуть,  ↓ і – процентні ставки падають).
С – споживчий попит ( ↑ С – росте споживчий попит, ↓ С – падає споживчий попит).
 
         Фактично на сьогоднішній день така дефляційна спіраль виникла в США, Євросоюзі та деяких інших світових державах, де рівень інфляції тяжіє до 0%.
         Природа цього економічного явища полягає у тому, що одночасне зниження споживчого попиту та рівня економічної активності досить сильно підриває попит на сировину, яку використовують при виготовленні товарів. Суттєве зниження попиту на сировину та жорстка конкуренція між продавцями цієї сировини змушує їх знижувати ціну на свій товар. Так, з липня 2008 року суттєво впали ціни на газ та нафту, які використовуються в багатьох галузях виробництва. Це дало змогу виробникам кінцевих товарів, внаслідок зниження собівартості їх товарів, знижувати ціну на власну продукцію. При цьому виробники кінцевих товарів отримують додатковий стимул для виживання їх бізнесу. Дефляційна спіраль не може діяти нескінченно. На неї, з однієї сторони, впливає собівартість виготовлення самої сировини, яку використовують при виробництві кінцевого товару. З іншої, сторони сподівання та страхи самих споживачів, які усвідомлюють, що падіння ціни на товари не може бути безкінечним. В міру все більшого падіння ціни кількість тих, хто боїться, що падіння ціни більше не буде, і що ціна на товари невдовзі почне рости постійно збільшується, і в кінці-кінців питома вага тих, хто починає купувати товари стає достатньою, щоб дефляційна спіраль зупинилася. Таким чином, падіння цін зупиняється внаслідок спрацювання одного з цих факторів або їх обох одночасно. Дефляційна спіраль в силу своєї антиінфляційної природи провокує падіння облікових ставок, що в перспективі стає підґрунтям для росту рівня економічної активності та відродження економіки загалом.
         Однак, такого явища ми не помітили ні в Росії, ні в Україні. В такому разі пропонується з’ясувати чому дефляційна спіраль не виникла в Україні. Як відомо, ціна на нафту у своїй найвищій точці в липні 2008 року досягала 147 дол. США за 1 барель, після чого протягом декількох місяців впала до 40 дол. США за 1 барель. Таким чином, падіння ціни на нафту в середньому склало 70%. За таких обставин ціна на пальне в гривневому еквіваленті повинна була впасти приблизно на 70%. Однак, майже одночасно з падінням цін на нафту почав падати курс гривні відносно долара США. Падіння курсу гривні з 5,05 грн./дол.. США до 8,5 грн./дол. США склало також приблизно 70%. Це означало здорожчання всіх імпортних товарів в гривневому еквіваленті на 70%. Таким чином, ми отримали взаємодію двох протилежним за своїми напрямками тенденцій, які майже одночасно поглинули одна одну, залишивши ціни на енергоносії приблизно на тому самому рівні.
         Таким чином, світова дефляційна спіраль, яка була викликана падінням цін на нафту та газ, як один із основних формуючих ціну товару чинників обминула українську економіку.
         В Україні взаємодія падаючого рівня економічної активності та падаючого споживчого попиту мали наступний характер.
 
↓CV → ↓C → ↓V
 
V – рівень економічної активності ( ↑ V – росте рівень економічної активності,  ↓ V – рівень економічної активності падає).
С – споживчий попит ( ↑ С – росте споживчий попит, ↓ С – падає споживчий попит).
 
         Ці два фактори виникли майже одночасно саме тоді, коли почався спад кредитного циклу України, а спад кредитного циклу в світовій економіці увійшов в активну фазу, і став невідворотнім. Дана залежність не є випадковою, оскільки і споживчий попит і рівень економічної активності досить сильно залежать від кредитного циклу. Фактично, незначний спад споживчого попиту в Україні і значний спад рівня економомічної активності в світовій економіці призвели до масових звільнень українських працівників восени 2008 року, що, в свою чергу, призвело до значного падіння споживчого попиту в Україні. Через новорічні свята Україна повністю відчула цей ефект лише в лютому 2009 року, однак до виникнення дефляційної спіралі через обумовлені вище мотиви це не призвело. Замість дефляційної спіралі Україна отримала один з найвищих в Європі рівнів інфляції. Саме ця інфляція в Україні, і наявність дефляційної спіралі в більшості світових держав дасть доступ імпортним товарам на український ринок та позбавить багатьох українських виробників останньої надії на виживання.
4-19 березня 2009 року.
 
 
6.     Висновки.
         Українська економіка в значній мірі залежить від світової, що на сьогоднішній день особливо відчувають українські експортери. Загальносвітовий та український спади кредитних циклів і повернення значних капіталів до себе на батьківщину відразу ж відкрили ряд недоліків української економіки.
         Виявляється, що за 10 років розвитку українського кредитного циклу в державі не були впровадженні енергозберігаючі технології та інновації в сфері цих технологій, а тому українська держава на сьогоднішній день є беззахисною перед російським імпортом енергоносіїв. Гривня, як валюта на сьогоднішній день стоїть над прірвою чергового падіння в безодню знецінення. Зокрема, наступі президентські вибори сприятимуть появі у вільному обігу великого об’єму готівки, що додатково вплине на рівень інфляції в державі. Державна економічна політика спрямована на підтримання ілюзорного відчуття соціальної захищеності громадян з перспективою подальшого падіння показників рівня економічної активності та росту дефіциту державного бюджету. А більшість громадян щодня заклопотана проблемами, як погасити кредити, повернути депозити чи не втратити роботу.
            Ми навмисно не описували ситуацію з падінням гривні в кінці 90-х років. Відтік капіталів з України в той період, який фактично і спровокував падіння гривні понад 100%, був викликаний регіональною кризою, і мав відносно тимчасовий характер. Сьогоднішня економічна ситуація в значній мірі зумовлена світовою кризою, яка має глобальний характер для всього людства.
         Разом з цим, такі події, як черговий транш від МВФ, чи зміна уряду і впровадження нової економічної політики цим урядом, спад в світовій економічній кризі спроможні вплинути на українську економічну систему та дати надію на покращення економічної ситуації в Україні.
6-19 березня 2009 року.
 
Чернецький Олег
Степанюк Олександр
 
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
...Стати Президентом держави, збудувати адміністративно-управлінське містечко під Києвом, куди відселити Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України і само-собою Президента й…
2. Кредитно-регуляторний цикл. Для початку аналізу варто навести цитату з «економічного щоденника».   21.05.08.             Ще рік тому я здійснив…
Приємно, що моя фантастична мрія не залишилась без уваги. Дивно лише, що ніхто не висловив ні критики, ні підтримки по…
Коментарів: 13
валентин Показати IP 29 Квітня 2009 12:31
Як отакий текст в 5! частинах можна читати:), не говорячи вже про писати.... Це ж не науковий довідник, якийсь, чесне слово..
Анонім Показати IP 29 Квітня 2009 13:02
Так і є. Люди сканують потім вам лікбез проводять. От я завжди позитивно сприймаю Олега. Він мені все більше нагадує Льоню. Правда Олег чи то бідніший чи то скупіший але БАБЦЬ в долю не взяв.
Вінстон Показати IP 29 Квітня 2009 14:19
Апять? Так можна і інцеклопедію економіки видати!
Анонім Показати IP 29 Квітня 2009 15:07
Скучні коментарі... Економ знову у відрядженні...
Не в образу Показати IP 29 Квітня 2009 20:16
Це, що випускник фізвиховання пише кандидатську з економіки
Анонім Показати IP 30 Квітня 2009 09:40
Чернецький респект, якби не чув як він говорить то навіть міг би подумати шо це він сам написав))))
Економ Показати IP 30 Квітня 2009 15:45
Новий "шедевр" від алхіміків: "...,сторони сподівання споживачів" - круто! Рекомендую взяти на озброєння тим, хто все ще косить від армії, направлення в "дурку" забезпечене. "в кінці 90-х... падіння гривні понад 100%, був викликаний регіональною кризою" - не регіональною, а світовою кризою, яка поч. в 1997р. з країн Азії. І загалом один світовий ринок нафти і газу всю "погоду" в національній економіці не робить, а є скоріше каталізатором нашої "власної" системної кризи. Глобалізаційний вплив дефляції надто переоцінений.
Анонім Показати IP 2 Травня 2009 14:48
Чернецький,кому потрібен зараз увесь цей брід?Ти хоть сам розумієшься в тому,що пишешь?Краще скажи простими доступними словами,як людям далі жити.....,якщо в тебе люди ,яки пропрацювали багато років,зараз працюють на останньому диханні,а отримують зарплатню- копійки.
ШАША Показати IP 4 Травня 2009 23:24
Это уже болезнь. Не издевайтесь,комментаторы! Что-то типа литературно-экономического тика.Одни ходят "под себя" , другие пишут "под себя". Комментаторы , блин, будьте добрее!
Анонім Показати IP 8 Травня 2009 20:04
Дефлораційна спіраль - це як?
))) Показати IP 16 Травня 2009 13:39
Олег Чернецький скажіть будь-ласка щьо Ви курите?
Пасажир Показати IP 30 Травня 2009 13:01
Олег Станіславович, дякую, що дійшли до висновків. Вже ніхто знущатись не буде. Але самі почитайте, тут роботи непочатий край. Можна з Вашими можливостями конкретно заробити. 6. Висновки. Українська економіка в значній мірі залежить від світової, що на сьогоднішній день особливо відчувають українські експортери. Загальносвітовий та український спади кредитних циклів і повернення значних капіталів до себе на батьківщину відразу ж відкрили ряд недоліків української економіки. Виявляється, що за 10 років розвитку українського кредитного циклу в державі не були впровадженні енергозберігаючі технології та інновації в сфері цих технологій, а тому українська держава на сьогоднішній день є беззахисною перед російським імпортом енергоносіїв. Гривня, як валюта на сьогоднішній день стоїть над прірвою чергового падіння в безодню знецінення. Зокрема, наступі президентські вибори сприятимуть появі у вільному обігу великого об’єму готівки, що додатково вплине на рівень інфляції в державі. Державна економічна політика спрямована на підтримання ілюзорного відчуття соціальної захищеності громадян з перспективою подальшого падіння показників рівня економічної активності та росту дефіциту державного бюджету. А більшість громадян щодня заклопотана проблемами, як погасити кредити, повернути депозити чи не втратити роботу. Ми навмисно не описували ситуацію з падінням гривні в кінці 90-х років. Відтік капіталів з України в той період, який фактично і спровокував падіння гривні понад 100%, був викликаний регіональною кризою, і мав відносно тимчасовий характер. Сьогоднішня економічна ситуація в значній мірі зумовлена світовою кризою, яка має глобальний характер для всього людства. Разом з цим, такі події, як черговий транш від МВФ, чи зміна уряду і впровадження нової економічної політики цим урядом, спад в світовій економічній кризі спроможні вплинути на українську економічну систему та дати надію на покращення економічної ситуації в Україні. 6-19 березня 2009 року. Чернецький Олег Степанюк Олександр
Анонім Показати IP 7 Серпня 2010 20:28
Чому немає далі продовження аналізу економічного стану України?МВФ нам допомагає,уряд змінився,де та надія на покращення?Немає вже великого міцного корабля,всі мусять спасатися хто як може,відірвавшись і надіячись тільки на свої сили.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus