USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Олег Чернецький: Алхімічний аналіз: сучасний економічний стан України 2

2. Кредитно-регуляторний цикл.
Для початку аналізу варто навести цитату з «економічного щоденника».
 
21.05.08.
            Ще рік тому я здійснив аналіз ринку нерухомості і прийшов до висновку, що ціни на ринку житлової нерухомості в Україні завищені приблизно на 50%. На сьогоднішній день вважаю, що  настав переломний момент на ринку, і ринок вступив в ведмежий тренд з наступних підстав.
            Ситуація в світовій економіці така, що долар падає. Це пов’язано з кризовими явищами в економіці держави та від’ємним торговим балансом США. Тому кредити, які видаються в світовій валюті (тобто доларі), на сьогоднішній день майже не видаються, а якщо і видаються то лише під високі відсотки, оскільки особи, що їх видають намагаються захистити себе від втрат пов’язаних з падінням курсу долара. З цієї причини українським банкам на даний момент стало майже неможливо отримувати кредити в іноземних банків.
            Ситуація з кредитуванням погіршилася також через  нову державну політику в сфері кредитування, яка почала впроваджуватися майже одночасно з зупинкою кредитування на світових ринках. Очевидно, державні аналітики також прийшли до висновку, що ціни на ринку нерухомості зайшли надто далеко, і якщо їх не зупинити в даний момент, то в майбутньому це може призвести до набагато жахливіших наслідків в економіці держави.
            Висновок по економіці.  Загалом зазначені процеси призведуть до падіння економіки держави, що в першу чергу вдарить по наступним галузям: банківська сфера, автомобілебудування та автомобільний ринок, ринок нерухомості – тобто галузям, які були найбільше пов’язані з ростом ринку кредитування. Також це частково вплине на інші галузі економіки. Є імовірність зростання рівня безробіття, що зробить додаткове навантаження на державний бюджет.
            Частка імпорту в економіці держави зменшиться об’єктивно, оскільки, у зв’язку з падінням економіки, впаде і закупівельна спроможність громадян. На даний момент вже зменшився притік іноземного капіталу в Україну у формі кредитів, що вже зменшило купівельні можливості громадян. Це зобов’яже вітчизняних виробників шукати ринки збуту за кордоном, тобто переорієнтуватися на експорт. Щодо експорту, то на сьогоднішній день в Україні він є від’ємний. Тому, для того, щоб покращити показники експорту, держава змушена буде піти на падіння курсу гривні.
 
         Перш за все слід зауважити, що кредитна система в її міжнародному розумінні складається із елементів. Кредитний цикл України, на рівні з кредитними циклами інших держав, є складовими елементами світової кредитної системи. Кожен із цих циклів може самостійно розвивати та згортати свою активність. В основному їх розвиток залежить від міжнародного руху капіталу, який в силу своє природи перебуває в постійному пошуку максимальних прибутків. Відповідно є фактори, які можуть стимулювати отримання максимальних прибутків та стимулювати притік в державу значних капіталів. Разом з цим, кредитний цикл окремої держави чи групи держав взаємодіє та не рідко залежить від світового кредитного циклу.
         Кредитно-регуляторний цикл в Україні розпочав свій активний розвиток коли державі за допомогою політики монетаризму вдалося вгамувати гіперінфляцію та ввести в дію нову грошову одиницю – гривню. Рівень інфляції в Україні в 1996-1997 роки становив приблизно 10%,  а кредитні відсоткові ставки по гривні та валюті – понад 10%.
Відсоткові ставки при цьому в США та країнах Євросоюзу були значно нижчі – до 5%. Відносна політична стабільність в державі спонукала іноземних інвесторів вкладати в Україну кошти. Після того в Україну зросли надходження спекулятивного та не спекулятивного капіталів.
 
Pі України › Рі Європи
 
Р – різниця в рівнях інфляції в державі, щодо якої здійснюється аналіз та інших державах – її торгових партнерів.
і – процентні ставки.
 
Не зважаючи на те, що рівень інфляції в Україні залишався все ще досить високим в порівнянні з рівнем в Європі та США, ставки по гривневим кредитам становили від 15% до 18%, що могло дати в середньому не менше 5% чистого прибутку по кредитам в той час, як в Європі та США розмір прибутків міг становити 1% - 2%. Слід врахувати, що кошти в Україну повинні були йти в іноземній валюті, і повертатися їх власникам також в іноземній валюті. За таких обставин в кінцевому випадку бралися до уваги лише показники по реальним процентним ставкам та очікувані прибутки по ним. Це все і вирішило.
 
і України › і Європи
 
і – процентні ставки.
 
Саме цей потік збалансовував негативний торгівельний баланс України, та не давав гривні падати. Цьому також сприяла політика НБУ.
 
↑Р → ↓Т ≈ ↓SN → ↑↓е
 
Р – різниця в рівнях інфляції в державі, щодо якої здійснюється аналіз та інших державах – її торгових партнерів ( ↑ Р – рівень інфляції вищий, ніж у інших державах, ↓ Р – рівень інфляції нижчий, ніж у інших державах).
N – рух не спекулятивного капіталу ( ↓ N – притік не спекулятивного капіталу,  ↑ N – витік не спекулятивного капіталу).
S – рух спекулятивного капіталу ( ↓ S – притік спекулятивного капіталу, ↑ S – витік спекулятивного капіталу).
Т – торговий баланс ( ↑ Т – ріст торгового балансу, ↓ Т – падіння торгового балансу).
е – курс валюти   ( ↑ е – ріст курсу валюти, ↓ е – падіння курсу валюти).
 
         Варто зазначити, що завдяки такому руху капіталів, який не потребував негайного виправлення ситуації з торговим балансом в Україні станом на 2008 рік значно погіршилися показники торгового балансу. Таким чином, зазначена вище формула показує яким чином був утворений та накопичувався дисбаланс між реальним та об’єктивним курсом гривні. У 2007 році почалася серйозна світова криза, високий рівень інфляції в Україні, США та Євросоюзі. Світовий кредитний цикл остаточно пішов на спад. Дана обставина на початок 2008 року повністю розвернула потік капіталу у зворотному напрямку: при від’ємному торговому балансі та досить високому рівні інфляції почався відтік з України спекулятивного та не спекулятивного капіталів.
 
↓Т↑SN → ↓↓е
 
N – рух не спекулятивного капіталу ( ↓ N – притік не спекулятивного капіталу,  ↑ N – витік не спекулятивного капіталу).
S – рух спекулятивного капіталу ( ↓ S – притік спекулятивного капіталу, ↑ S – витік спекулятивного капіталу).
Т – торговий баланс ( ↑ Т – ріст торгового балансу, ↓ Т – падіння торгового балансу).
е – курс валюти   ( ↑ е – ріст курсу валюти, ↓ е – падіння курсу валюти).
 
         Саме в цей період відбувся короткостроковий рефлексивний процес із гривнею, який буде описаний в наступній статі. Даний набір компонентів звалив гривню приблизно на 70%. НБУ не вистачило своїх мізерних ресурсів, а головне – рішучості, щоб протистояти цьому процесу.
         Весь період росту кредитного циклу, який розпочався приблизно з 1996 року разом із ним росла Українська економіка, а особливо ті її галузі, на які кредитний цикл найбільше впливав. Так, за всі роки росту кредитного циклу значно виросли ціни на автомобілі, нерухомість, і товари широкого вжитку (враховуючи продукти харчування). Рівень споживчого попиту залишався на високому рівні, і давав можливість заробити на зростанні кредитного циклу всім бажаючим, що вони і робили. Верхня точка росту кредитування була досягнута у 2007 році. Цього ж року банки могли видавати споживчі кредити без забезпечення, лише на підставі фактично 3 документів: паспорта, ідентифікаційного коду і довідки про доходи. Дана обставина відкривала можливість людям отримувати одночасно в різних банках десятки тисяч гривень в кредит без жодного забезпечення.
         Згортання кредиту в часі відбувається значно швидше ніж його розвиток, що видно з діаграми. В Україні період розвитку кредитного циклу тривав близько 10 років, а згортання відбулося менше ніж за 1 рік.
         2008 рік розпочався з того, що ряд українських банків підняли свої ставки по кредитам, ще одна частина взагалі перестала видавати кредити. Це був сигнал – в державі буде відбуватися щось не добре. Пізніше це вилилося в падіння цін на автомобілі. Ринку нерухомості завдяки посиленій рекламі зі сторони крупних продавців нерухомості вдалося протриматися довше. На той період нам стало зрозуміло, що ринок нерухомості є під ударом, але ми розуміли й те, що падіння ринку нерухомості, його інтенсивність та «дно», якого він досягне, значною мірою буде залежати від процесів, які відбуватимуться в банківській сфері, як банки будуть реагувати на кризу ринку нерухомості та зменшення доходів у їхніх боржників. Реакція банківської сфери для нас стала несподіванкою. Пояснемо чому. Перш за все при падаючому кредитному ринку падають одночасно і ринки, ріст, яких був стимульований ростом кредитного циклу. Відповідно ціна на товари на цих ринках падає також, майно, яке є заставою в банках обезцінюється так само, як і інше. І за певних умов існує висока ймовірність того, що ціна на це майно може впасти до рівня, при якому банк має право зажадати від боржника додаткових гарантій по кредиту, оскільки сума боргу по кредиту може перевищити вартість самого заставного майна. З іншої сторони різко впали доходи у переважної більшості банківських боржників. Ті з них, що не витримали кредитного навантаження змушені були відмовитися від кредиту, і повернути заставлене майно банкам. Банки, в свою чергу з метою повернення їм кредитних коштів змушені продавати забране у боржників майно, тим самим додатково здійснюючи тиск на ринок товару, який вони намагаються реалізувати. Це вводить в зону цінового ризику заставне майно інших боржників банку. При цьому, деякі банки в односторонньому порядку вирішили підняти ставки по кредитам. Дана обставина перевела частину добросовісних боржників банків до категорії неплатоспроможних. За таких обставин виникає суттєвий ризик не лише повального падіння ринків, які найбільше залежні від кредитного циклу, але й краху самої системи кредитування.
         Таким чином, банки фактично почали впроваджувати заходи, які самі підштовхували банки до прірви. Пізніше банки (принаймні їх значна частина) усвідомили всю помилковість власних дій, і вступили в переговори з державою для того, щоб держава втрутилася в ситуацію і не допустила знищення банківської системи України. На сьогоднішній день НБУ здійснює продаж валюти банкам на аукціонах за пільговим курсом нижче 8 грн./дол. США. Ці кошти йдуть на погашення банківських кредитів. Ситуація в банківській сфері все ще залишається досить важкою, оскільки чимало банків дискредитували себе перед своїми клієнтами. Кредитний цикл перебуває майже на нулі, оскільки на сьогоднішній день чимало банків не видають кредитів взагалі.
         Збереження банківської системи, та повернення до неї довіри в майбутньому повинно стати запорукою відродження української економіки. В майбутньому банкам очевидно ще доведеться спільно вирішувати проблему кредитів без застави та порядок спільного контролю за їх видачею, оскільки дана проблема залишається не вирішеною.
         Щодо регулювання, то на нашу думку, саме його послаблення НБУ в кінці дев’яностих років дозволило розвиватися кредитному циклу, а в слід за ним і українській економіці. Однак, державний регулятор банківської діяльності не зміг оперативно зреагувати на спад кредитного циклу, оскільки вчасно не взяв на себе відповідальність за різкий стрибок долара, і не почав раніше продавати банкам валюту за пільговим курсом для погашення кредитів. Також, НБУ ніяк не реагував на самовільні підняття деякими банками України ставок по кредитам. Зміни до ст. 55 Закону України „Про банки та банківську діяльність” про заборону банкам в односторонньому порядку піднімати ставки по кредитам були внесені Верховною Радою України, лише тоді, коли ті банки, які хотіли підняти ставки по кредитам вже це зробили. Тому, діяльність державного регулятора в сфері кредитування була досить запізнілою та малоефективною (дане твердження відображене на діаграмі).
         На сьогоднішній день все ж таки рівень регулювання в сфері кредитування та банківській сфері загалом перебуває на високому рівні.
         Слід зазначити, що діаграма має на меті лише відобразити динаміку руху кредитно-регуляторного циклу, але вона не претендує на відображення критеріїв крайніх точок свободи кредитування чи максимального регулювання цього циклу.
3-16 березня 2009 року.
 
Далі буде
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Днями повернувся з невеличкої мандрівки в місто-державу Сінгапур. Звісно після кожної подорожі є певні враження. Дійсно дане місто держава досить…
Нещодавно довелось переїжджати у нове помешкання. При цьому виникла реальна проблема віднайти вантажників. А ще трапляються ситуації, коли на окремий…
Продовження Алхімічний аналіз: сучасний економічний стан України 3   3. Рефлексивний процес із гривнею.          Рефлексивним процесом цей дивний процес…
Коментарів: 31
Анонім Показати IP 31 Березня 2009 09:38
о, вже й графіки понамальовував, клоун та й годі
Анонім Показати IP 31 Березня 2009 09:53
Ну, начинайте изгаляться, ироды
Vlad Показати IP 31 Березня 2009 10:53
Є у нас один Космос в Києві. Тепер є і в Луцьку. Космічна стаття на космічну тему. Суто стаття для спеціалістів. А так діагноз БУДЕ ЖИТИ.
Економ Показати IP 31 Березня 2009 11:08
Ваууууу...Який глибокий і головне "професійний" аналіз. Шкода не вказаний який саме:кореляційно-регресійний, порівняльний, кластерний. Певно таки простенький логічний. Авторе, відкрийте Excel і хоча б подивіться візуально чим діаграма відрізняється від графіка! Коректно вживайте термінологію, якщо це вже схоже на намагання написати науковий опус. Щодо самого рисунку. Відкрийте велику таємницю: яку функцію апроксимації використали? Та ще й не одну, а поєднання кількох. Програма Матлаб, маткат, чи від руки намалювали? Щодо ринку житла. Це ж треба, після того як з'явилась публікація про падіння цін на цьому сайті, написати: а я ж казав! Прям нострадамус. Щодо терміну "ведмежий тренд". Автор певно колись на біржі балувався (досить активно використовується поняття "спекуляція"), тільки житло у нас не є біржовим товаром (за рідким виключенням). Про різницю між поняттями "тренд" і тенденція...Втомився "розгрібати" помилки. Одним словом варто ще раз сідати за підручники.
Марсіанин Показати IP 31 Березня 2009 11:56
Хвацько взгнуздано!!!
Степанюк Показати IP 31 Березня 2009 12:26
Шановний економ. В особистому блозі, а не в науковому виданні залишаємо право звертатися до власних нотаток. На Ваш закид: «Щодо ринку житла. Це ж треба, після того як з'явилась публікація про падіння цін на цьому сайті, написати: а я ж казав! Прям нострадамус.» - можу сказати, що судите самі по собі. Слово «тренд» може бути використане до будь-яких ринків. І предметом спекуляцій може бути будь-який товар. На нашу думку, нерухомість останні роки в Україні була одним із основних спекулятивних об’єктів. Якщо втомилися після написання одного абзацу то не залишайте відкритих питань щодо понять «тренд» та «тенденції».
Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne Показати IP 31 Березня 2009 12:40
Нобелевская премия по экономике, официально Премия Шведского государственного банка по экономическим наукам памяти Альфреда Нобеля (швед. Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne) — премия, учрежденная Банком Швеции в память Альфреда Нобеля и вручаемая за достижения в экономических науках. Является самой престижной премией в области экономики. В отличие от остальных премий, вручаемых на церемонии награждения нобелевских лауреатов, данная премия не является наследием Альфреда Нобеля. Процесс выбора лауреата очередной премии включат следующие этапы: Нобелевский комитет высылает около 3000 форм установленного образца для заполнения известным ученым, которых Нобелевский фонд счел достойными для участия в выборах лауреата премии (сентябрь года, предшествующего вручению премии) Нобелевский комитет обрабатывает полученные уже заполненные формы (последний срок получения — 31 января) и отбирает кандидатов, упомянутых хотя бы несколько раз (обычно 250—350 ученых) (февраль) Нобелевский комитет предлагает специально отобранным экспертам оценить работы кандидатов на премию (март-май) Нобелевский комитет составляет сообщение Шведской королевской академии наук на основании полученных от экспертов отзывов. Сообщение подписывается всеми членами комитета (июнь-август) Нобелевский комитет подает свое сообщение в академию; сообщение обсуждается на 2 заседаниях экономической секции академии (сентябрь) Королевская Шведская академия наук выбирает лауреата большинством голосов; выбор считается окончательным и не подлежащим обсуждению; объявляется лауреат премии (октябрь) Лауреат получает премию на торжественной церемонии в Стокгольме вместе с лауреатами по другим наукам (10 декабря)
Анонім Показати IP 31 Березня 2009 12:57
Економ. Людині, яка вважає, що в Україні останні роки не було спекулятивних операцій з нерухомістю навіть книги не допоможуть.
Економ Показати IP 31 Березня 2009 13:22
До Степанюка/ Судячи по тому, що зауваження стосуються тільки понять "тренд-тенденція", з усім решта ви згідні (або просто не володієте проблематикою). 1)Термін «тренд» може бути використане до будь-яких ринків" - абсолютно точно. Тільки поняття саме "тренд" вживається щодо довготривалої тенденції; тому кількамісячне цінове зниження - це ще не тренд, а саме тенденція.2)"ВЕДМЕЖИЙ" тренд - абсолютно недоречно вживати в даному контексті, оскільки це біржова термінологія. 3)"предметом спекуляцій може бути будь-який товар" - абсолютно точно; я лише константував можливе здійснення таких операцій самим автором (уважно читайте контекст, а не виривайте фрази з нього). Якщо це аналіз, то він має бути обгрунтованим, навіть якщо це блог. А так виходить одна "АЛХІМІЯ", а не аналіз. Всі решта бездарні "ляпи" (на кшалт "від'ємного експорту" і т.д.)за браком часу обгрунтую пізніше. P.S. Далі буде.
Економ Показати IP 31 Березня 2009 13:26
До Степанюка/ Судячи по тому, що зауваження стосуються тільки понять "тренд-тенденція", з усім решта ви згідні (або просто не володієте проблематикою). 1)Термін «тренд» може бути використане до будь-яких ринків" - абсолютно точно. Тільки поняття саме "тренд" вживається щодо довготривалої тенденції; тому кількамісячне цінове зниження - це ще не тренд, а саме тенденція.2)"ВЕДМЕЖИЙ" тренд - абсолютно недоречно вживати в даному контексті, оскільки це біржова термінологія. 3)"предметом спекуляцій може бути будь-який товар" - абсолютно точно; я лише константував можливе здійснення таких операцій самим автором (уважно читайте контекст, а не виривайте фрази з нього). Якщо це аналіз, то він має бути обгрунтованим, навіть якщо це блог. А так виходить одна "АЛХІМІЯ", а не аналіз. Всі решта бездарні "ляпи" (на кшалт "від'ємного експорту" і т.д.)за браком часу обгрунтую пізніше. P.S. Далі буде.
Анонім Показати IP 31 Березня 2009 14:14
Шановний економ. По-перше, коли Ви щось критикуєте зробіть ласку – посилайтеся на об’єкт критики. Ви багато написали, але мало посилалися на сам текст, який критикували. Це до Вашого першого зауваження. Тепер здогадуйся, що саме Ви намагалися розкритикувати. По-друге, напевно Ви надто засиділися на Форексі. Терміни «ведмежий» чи «бичий» тренд застосовуються загалом до ринків, а не тільки до бірж зокрема. Щодо Вашого третього зауваження, то саме Ви намагаєтесь уникнути відповідальності, оскільки зі змісту Вашого першого коментаря випливає, що нерухомість не може бути об’єктом спекуляцій. В іншому випадку, якщо Ви допускаєте застосування до ринку нерухомості терміну «спекуляції», то чому не допускаєте застосування до нього терміну «ведмежий тренд»? До речі, в своєму першому зауваженні особисто Ви визнали, що термін «тренд» застосовується до ринків. НЕ ЛУКАВТЕ. Щодо Вашого зауваження про обґрунтування аналізу, то прошу Вас дати власні критичні зауваження до змісту статті, а не чіплятися до окремих її термінів, а то наша дискусія переходить в площину обговорення форми і при цьому відсутній аналіз самого змісту.
Степанюк Показати IP 31 Березня 2009 14:17
Економу. P.S. Вибачте, що щойно забув підписатися під власним записом.
Анонім Показати IP 31 Березня 2009 15:05
Пацани! На багатьох торгових ті біржових майданчиках є форуми. Ви би туди якось перемістились і не морочили голову добропорядним лучанам. Чернецького знаю як благодійника і успішного підприємця. Хай би він у блозі про це писав.
Анонім Показати IP 31 Березня 2009 16:54
Если мы такие умные, то почему же мы не богатые? :)))
Sid Vicious Показати IP 31 Березня 2009 19:48
2Степанюк А "закупівельна спроможність населення" - це також з особистих нотаток? Гггг... P.S. Я питання давав у минулому блозі. Ви казали, що на них відповіді у наступній частині напишуть. І де вони?
Василь Показати IP 31 Березня 2009 21:07
Для кого, це? Для чого, це? Олежик хочете довести, що він повний бовдур? Так це неодноразово доведено. Навіщо зайві підтвердження?
Економ Показати IP 31 Березня 2009 22:17
До Степанюка /Пояснюю особисто Вам(чорним по білому):"...житло у нас не є біржовим товаром". Де я писав, що нерухомість не може бути об'єктом спекуляції? Що за маячня? Не вводьте в ОМАНУ читачів форуму. Ви дійсно "плаваєте" у суті дискусії, тому і вимушені "здогадуватись". Вживання "ведмежий"-"бичий" використовується до бірж зокрема, які є склаовою частиною ринку. Тому не коректно "вузькі" терміни застосовувати для загальних випадків. (До речі, на форексі ніколи "не сидів".)Вживання "тренд" стосується ДОВГОТРИВАЛИХ (мінімум річних) тенденцій!(третій раз пояснювати не буду, відкрийте енциклопедію, якщо не володієте професійно термінологією дискусії). То хто з нас лукавить? Об'єкт критики вказаний цілком конкретно: абсолютно бездарне і неграмотне вживання економічних понять і термінів, які спотворюють зміст (а не форму) написаного. Чи вам треба обов'язково пальцем тикнути (процитувати в якому місці це написане)? Якщо автор амбіційно претендує на глибокий макроаналіз, то необхідно вказувати інструменти, методи і методологію цього аналізу! (Про види аналізу і програмні інструменти,які я вказав ви хоча б чули?) Інакше це розраховано на те, що "піпл" і так "схаває". А успішний підприємець і наукові речі - це не одне і теж саме. P.S. п. Степанюк, ви часом не безпосередній автор написаного? Автор блогу цього 100% не писав сам.
Економ Показати IP 1 Квітня 2009 00:34
"Вторая часть марнизонского балета". ПЕРЕДМОВА. Останнє питання про авторство знімаю, оскільки після ознайомлення з першою частиною відразу стало все зрозуміло. Таки писав це все п.Степанюк, навіть вказано звідки "передерли" – в успішного біржового валютного спекулянта п.Сороса. От звідки ноги ростуть у "ведмежо-бичачих трендів" і форексів. Поки не забув: у науковому світі цитування чужих думок прийнято брати у кавички, вказувати номера сторінок, рік видання і т.д. по повній програмі. Інакше це називається ПЛАГІАТ!!! Тобто банальна КРАДІЖКА чужих думок. Особисті авторські перли видно неозброєним оком.
Економ Показати IP 1 Квітня 2009 00:45
ОСНОВНА ЧАСТИНА. "Щодо експорту, то на сьогоднішній день в Україні він є від’ємний." Не експорт від'ємний (це ж треба до такого додуматись), а торгове сальдо (вивчіть цей термін, або бухгалтери ваші хай вам на пальцях покажуть, може й зрозумієте) експортно-імпортних операцій. "...державні аналітики також прийшли до висновку, що ціни на ринку нерухомості зайшли надто далеко, і якщо їх не зупинити в даний момент..." – ото дають! Держава безпосередньо не зупиняє зростання ціноутворення на ринку нерухомості, а лише опосередковано створює умови для його функціонування через законодавчу базу, оподаткування... Ви на очі бачили той "державний аналіз" ціноутворення ринку нерухомості??? Ціна регулюється в першу чергу рівнем попиту і пропозиції, собівартістю (трудова теорія вартості), граничною цінністю житла для окремих суб'єктів (теорія маржиналізму), синтезом цих положень (з "ножницями" Маршалла ознайомлені?). "...кредитна система в її міжнародному розумінні складається із елементів" – яка глибоке фундаментальне твердження! Будь-яка система, в т.ч. і кредитна, в будь-якому розумінні, а не тільки міжнародному, складається з трьох базових речей (а не 1): елементи, їхня структура, взаємозв'язки.
Економ Показати IP 1 Квітня 2009 00:51
ВИСНОВКИ. "Дружня" порада: не публікуйте продовження даного "алхімічного" (навіть назва, і та в Сороса скопійована) аналізу, не ганьбіться. Опонування обіцяю жорстке. Якщо ви очікували "блеснуть эрудицией", з розрахунку на відсутність розуміння базових макроекономічних положень в основної маси читачів даного форуму, то ви глибоко помилились п.Степанюк. P.S. Перед публікацією третьої частини (якщо наважитесь таки на продовження) обов'язково дайте інформацію на вичитку літкоректору.
Степанюк Показати IP 1 Квітня 2009 08:26
Sid Vicious. Не "у наступній частині напишуть", а "з наступних стей". Уважніше читайте відповіді. Тоді дурних питань не будете задавати, і дурних реплік не будете кидати.
Степанюк Показати IP 1 Квітня 2009 08:42
Економу. Виховані люди не дають порад коли у них про це не просять. Ви це робили неодноразово. Але враховуючи рівень Вашої фахової підготовки, і бажання принизити людей, які реально знають, розуміють та можуть зробити більше Вас ми вибачаємо Ваше зухвальство. Я прочитав Вашу "критику". Якщо я почну аналізувати всю цю маячню, що Ви написали, то мені доведеться написати ще досить багато. Що б цього уникнути я просто залишу Вас з Вашими улюбленими підручниками. P.S. Доречі хтось мудро перед Вашими "писульками" зауважив: "Если мы такие умные, то почему же мы не богатые? :)))". Хоча Вас це зауваження на справді й не стосується.
Економ Показати IP 1 Квітня 2009 11:19
"...не залишайте відкритих питань щодо понять..." - це ваша порада, якої я і дотримався (напросилися - отримали). Підручники вам подарую, оскільки вже давно їх полишив, а вам якраз пригодяться. (Вас школярі з вашою фаховістю скоро будуть критикувати). У нашій країні багатий, на жаль не обов'язково означає розумний (до речі, ви заглядали у мій карман?). У тому, що по суті не буде приведено жодних аргументів окрім узагальнення - в цьому майже сумнівів не було. "...людей, які реально знають, розуміють..." - ваше самомилування захоплює. На пам'ять: "Хвацько взгнуздано!!!"- оце якраз вас і стосується. "...ми вибачаємо Ваше зухвальство..." - "спасибо за проявленное великодушие", надіюсь на подальшу плідну розмову. З великим нетерпінням буду чекати продовження статті. Обіцяю толерантність у разі відсутності відвертих "ляпів".
Анонім Показати IP 1 Квітня 2009 12:43
"У тому, що по суті не буде приведено жодних аргументів окрім узагальнення - в цьому майже сумнівів не було." Не будьте такі самовпевнені Ви і без того написали багато дурниць. При тому, як Ви легко та зухвало критикуєте праці заможних людей Вам би слід було давно стати міліардером. Думаю, що це багато що говорить про Ваш реальний рівень підготовки, і реальну цінність Ваших підручників. Разом з тим, ми будемо чекати на Вашу критику, якщо вона справді буде конкретна, а не "віртуально-незрозумілою" - критикую, але не знаю що, і де воно знаходиться.
Степанюк Показати IP 1 Квітня 2009 12:53
Економу. P.S. Вибачте, що щойно забув підписатися під власним записом.
Економ Показати IP 1 Квітня 2009 13:21
"критикую, але не знаю що, і де воно знаходиться" - якщо для вас навіть конкретне цитування цілих фраз з вашої статті означає "не знаю де воно знаходиться", тоді читайте К.Прудкова "ежели на клетке со слоном написан буйвол - не верь глазам своим". Останній "довод королей" - ми заможні, тому пишемо що в голову взбреде. Для початку розберіться де діаграма, а де графік...
Анонім Показати IP 1 Квітня 2009 14:15
Економу респект і уважуха. Кіллєр вирішив закопати свій томагавк. А контрольний постріл буде? п.Степанюка жалко, камня на камні не залишили. Олежик, а може ти із-за амбразури виглянеш, а то радник убогенький якийсь.
Стьопа Показати IP 1 Квітня 2009 23:28
Цікаво дивитись, як два йолопи сперечаються, у кого піпі...ка довша.
Анонім Показати IP 2 Квітня 2009 23:17
Як повідомили надійні джерела, Олежик повернувся з відпочинку. Чекаємо на нові дурниці.
Анонім Показати IP 3 Квітня 2009 15:20
Це вже не цікаво і навіть не смішно, не мучайте жжжжжж....
Анонім Показати IP 5 Квітня 2009 16:52
Чекаємо на нові публікації. Прохаємо на біс!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus