USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Мати та донька. Історія бізнесу в умовах війни

12 Квітня 2024 11:46
Майже рік тому, у квітні 2023 року, в Луцьку відкрився спеціалізований магазин морепродуктів «Є.Рибка», де можна придбати не лише смачні морські делікатеси, заморожену продукцію, але й копчену, солену та в’ялену рибу власного виробництва за спеціальною рецептурою. Керують підприємством Вікторія та Олександра Мавродії, які переселилися з Донецької області ще у 2014 році. Вони створили сімейний бізнес, який, незважаючи на постійні виклики та перешкоди, розвивається та створює нові робочі місця, виступаючи важливою частиною для підтримки економіки країни.

Як розповідає власниця підприємтва Олександра Мавродій, у них з Вікторією розділені зони відповідальності.

«У нас вийшов класний симбіоз: Мама вміє гарно спілкуватися з колегами, також вона займається більш рутинними справами, такими як бухгалтерія і виробництво. Моя зона відповідальності – це юридичні питання та маркетинг. Загалом багаторічний досвід Вікторії та моє прагнення до змін і розвитку – це наша формула успіху», – розповідає пані Олександра.
Асортимент магазину «Є.Рибка»

Основна спеціалізація магазину – морепродукти і риба. В асортименті є багато видів мороженої продукції: від столової риби більш бюджетних варіантів – оселедець, скумбрія, хек – до більш дорогих видів – тунець, кінг кліп, лангустини, креветки, ікра.
• Холодне копчення: ставрида, форель балик, філе масляної, горбуша, філе лосося, черевця лосося, хвіст масляної, черевця масляної, скумбрія.
• Солена рибка: креветка в маринаді, кілька, філе лосося, оселедець, скумбрія, філе оселедця святкове.

• Гаряче копчення: окунь, рулет рибний.
• Морожена риба: мідії варено-морожені очищені, набір для ухи, акула, аргентинська креветка, горбуша, тигрова креветка, морський коктейль, стейк тунця, восьминіг цілий чищений, бейбі восьминіг, окунь червоний, креветка в панцирі, креветка в/м чищена без голови.
• В’ялена риба: корюшка, лящ патраний, плотва, судак, щука, чехонь, бичок балтійський.
«Завжди стараємося знаходити якісь нові види риб, про які навіть ми не чули раніше, адже хочеться це презентувати, показати, донести до людей культуру споживання риби і морепродуктів. Багато хто не розуміє, чому важливо регулярно їсти рибу, коли можна купити м'ясо, яке здається більш ситним. Однак риба містить важливі Омега-3 жирні кислоти, які корисні для здоров'я. Достатньо їсти рибу всього лише двічі на тиждень, щоб забезпечити організм необхідними поживними речовинами», – розповідає про користь риби Олександра.
Також у магазині представлені супутні товари до риби – можна прийти і скупитися повністю на вечерю й не чекати в чергах у супермаркеті. Це може бути, наприклад, паста з креветками і вино до неї. А віднедавна у продажу з’явилися овочі та фрукти. Продавці радо проконсультують, що можна придбати, розкажуть, як правильно приготувати рибу, аби вона була справді смачною, підберуть спеції, вино, щоб ви пішли додому з хорошим настроєм готувати.
Якість та свіжість

Сировину «Є.Рибка» купує безпосередньо в імпортерів з Норвегії, США, Іспанії – залежно від виду риби. Також великою перевагою є те, що на підприємстві налагоджене виробництво таким чином, що рибу закуповують невеликими партіями, аби не залежувалася на складах.
«Якість у нас на високому рівні за рахунок того, що ми дотримуємось усіх вимог і на етапі виробництва, і на етапі зберігання продукції. Також, якщо це копчена або солена риба, то вона у нас на прилавках не залежується, бо має презентабельний вигляд і досить швидко опиняється на столі наших клієнтів», – додає власниця підприємства.
Розвиток магазину

Своє підприємство родина відкрила у 2014 році, коли переїхала з Донецької області на Волинь. А 19 квітня 2023 року в них відкрився другий спеціалізований магазин. Шлях до такого розвитку був нелегкий, бо пандемія та повномасштабна війна внесли свої корективи.
Великою перевагою магазину є зручність та сучасність. У 2020 році в «Є.Рибки» з’явилися власна Інстаграм-сторінка та доставка продуктів. Вони стали одними з перших у своїй ніші, хто впровадив такі нововведення. Маленькими кроками, починаючи з 2021 року, планували створення сайту, інші вдосконалення, проте через війну та інші обставини ребрендинг «Є.Рибка» провела у вересні 2023 року.
Пандемія та повномасштабна війна

Обидва періоди для підприємців стали великим випробуванням. Пандемія найперше через те, що на той час у підприємства був один вектор розвитку – це оптові поставки, які значно скоротилися через закриття шкіл та садочків. А на початку повномасштабної війни підприємство й не думало призупиняти роботу, бо обслуговувало державні установи, стратегічні об’єкти, тож укладені договори потрібно було виконувати. До того ж, підводити своїх працівників, каже власниця, не в її стилі.
«Крім наших двох магазинів, ми ще обслуговуємо різні соціальні установи, як-то дитячі садочки, школи, лікарні і, відповідно, коли почалася пандемія, ці заклади закрили. І ми постали перед складним вибором – що ж робити далі, може, взагалі краще закритися. Але в мене є одна улюблена фраза: криза – це час професіоналів. І тоді ми ухвалили рішення, що, значить, це можливість, щоб знайти нові шляхи для розвитку. У травні 2020 року створили свою Інстаграм-сторінку. Також тоді у нас була доставка по місту за символічну суму, а для пенсіонерів та людей з інвалідністю вона була безплатна, незалежно від суми.

У 2021 році ми вже вийшли на доковідні показники і мали великі надії на 2022 рік. Сподівалися, що це буде проривний рік, коли ми відкриємо новий магазин, запустимо свій сайт, але війна внесла свої корективи. Це також надзвичайно складний час, бо ти продаєш не просто рибу, в першу чергу ти продаєш емоцію, адже здебільшого наша цільова аудиторія – це сім’ї, мами, які готують вечерю, тобто родини збираються за круглим столом і куштують нашу смачну продукцію. Але цей момент, коли зранку ти запускаєш якусь гарну рекламу з посилом щось придбати, а когось привезли «На щиті» або сталася чергова трагедія, то це навіть морально складно. Але зрештою українські підприємці – це ті люди, які рухають нашу економіку, підтримують країну, і мені приємно думати, що я є частиною цієї спільноти. Якщо ми не закрилися й пережили ці роки, то нам вже нічого не страшно», – розповідає про складний шлях розвитку магазину Олександра Мавродій.
Перспективи та унікальність

Саме під час пандемії коронавірусу у власниці з’явилася мрія розвиватися у напрямку роздрібної торгівлі, щоб створити потужну мережу спеціалізованих магазинів морепродуктів з власним виробництвом.
«Ми дотримуємося класичних методів, коптимо на вільховій тирсі. Крім того, наша продукція має свій неповторний смак завдяки рецептурам, що були розроблені протягом багатьох років. У нас дуже смачна продукція, і є віддані клієнти. Наш продавець нещодавно поділилася зі мною історією, що чоловік з Лища розповідав: «Я сідаю на велосипед, за годину доїжджаю до вашого магазину, купую рибу і їду додому». Думаю, це дуже хороший аргумент того, що у нас справді смачна продукція», – каже пані Олександра.
Колектив

Більшість колективу працює у «Є.Рибка» від початку його створення, тобто з 2014 року.
«У нас дуже дружна команда. Ми толерантні і привітні до людей, які були змушені переїхати й шукати іншого життя, не сидять на місці, завжди добре ставимося до ВПО, бо самі такими є. Проте зараз, звісно, я вже відчуваю себе волинянкою.

Я ціную чесність, відвертість у працівниках, вони можуть мені казати те, що їм не подобається. Звісно, у кожного на роботі є моменти, які його не влаштовують, але ми завжди дослухаємося, намагаємося зробити так, щоб усім було комфортно працювати. Звичайно, що я ціную професіоналізм, це для мене найголовніше, особливо це стосується технолога – людини, від якої залежить якість продукції.

Також я дуже ціную роботу продавця, на сьогодні, вважаю, їхня робота є недооціненою. Продавець – не касир, а людина, яка має проконсультувати, розказати, бути привітною, і це не залежить від того, з яким вона сьогодні настроєм. Людина заходить в магазин і їй мають посміхнутися, навіть якщо вона нічого не купила, має піти від нас з гарним настроєм, бо як прописано в нашому брендбуці – «Є рибка – є настрій – є все». Зараз шукаємо ще одного продавця в нашу команду, до речі, ми періодично проводимо навчання для наших працівників, дуже лояльно ставимося до гнучкого графіка, завжди йдемо назустріч», – розповідає про колектив та умови праці власниця магазину.
Адреса та доставка

М. Луцьк вул. В‘ячеслава Чорновола, 40, вул. Конякіна, 22, доставка: 050 99 13 105. Instagram: e.rybka_

*реклама
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus