USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Квартал майбутнього: юні архітектори з Луцька беруть участь у міжнародному конкурсі. Фото

13 Квітня 2024 11:56
Вихованці секції архітектури Волинської обласної Малої академії наук беруть участь в міжнародному конкурсі архітектурних моделей Oscar. Юні архітектори з Луцька створили макет кварталу майбутнього на тему «Жити між небом і землею». Допоміг у цьому Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», який постійно підтримує гуртки юних науковців у межах проєкту «Дитячий університет».

Oscar – це дитячий конкурс з архітектурного проєктування, який проводять під егідою Європейського будинку архітектури. Україна бере участь у ньому з 2018 року.

Цьогоріч темою міжнародного конкурсу Oscar 2023-2024 є життя між землею та небом. Oscar кинув виклик конкурсантам, аби вони уявили життя, не торкаючись до нього. За умовами конкурсу, учасники можуть використовувати різні ідеї життя між небом і землею: будівля може висіти, чіплятися за щось чи просто літати.

Читати ще: У Луцьку до Дня жінок в науці юним кліматологиням подарували обладнання для дослідів. Фото

Багатокомпонентна будівля, яку створили юні луцькі архітектори, розташована у кратері вулкана, заповненому водою. Вона повністю незалежна від джерел енергії, адже обладнана сонячними панелями, також у ній є водопостачання. Труба – це ліфт, а жовті кружечки – це вікна просторів, які існують всередині. Загалом в мікрорайоні є невеличкі житлові будівлі, офісні приміщення і громадські простори. Тобто фактично це невеличкий мікрорайон майбутнього, який створили діти, описавши у науковій роботі його будівництво, структуру та забезпечення.
Завідувачка кафедри архітектури та дизайну ЛНТУ Оксана Пасічник, яка очолює секцію архітектури, розповіла, що кожного року міжнародний конкурс Oscar має інші завдання. Цьогоріч шість вихованців секції впродовж тривалого часу створювали архітектурний макет, який має назву «Стихія води». Торік вихованці секції посіли друге місце, тож нині вони сподіваються показати не гірший результат.
Голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода розповіла, що співпраця в межах проєкту «Дитячий університет», який втілюють у ВНУ та ЛНТУ, розпочалася у вересні. Сьогодні презентують діяльність секції архітектури, яка діє на базі ЛНТУ в співпраці з Волинською обласною Малою академією наук та Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом».

«Діти, які відвідують цю секцію, працювали над масштабною науковою роботою. Те, що ми бачимо, – це лише маленька частинка роботи. Цей макет – це невеличкий мікрорайон, в якому помістилися різні будівлі. А уся будівля розташована в кратері вулкана, заповненому водою. Цю роботу подали на міжнародний конкурс наукових робіт з архітектури, який щороку відбувається у Франції. Торік наші діти з дев’ятого класу посіли друге місце. Сподіваємося, що цього року вони матимуть не гірше місце. Однак ми вже ними пишаємося, адже слухачі секції зараз – це учні 10 класу, вони вже мислять масштабно, створюють грандіозні речі, які виходять за рамки, що дуже важливо у сучасному світі.
Читати ще: У Луцьку юні науковці отримали мікроскоп для досліджень. Фото

Незважаючи на війну, потрібно розвивати потенціал дітей, адже ми бачимо, наскільки він великий. Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» радо долучається до таких проєктів, адже ми розуміємо важливість підтримки наших дітей, невпинного та безперервного процесу їхнього навчання, бо технології не стоять на місці. Було б дуже цікаво побачити, хай не в кратері вулкана, але на якомусь озері чи іншій водоймі вільної та незалежної України подібну будівлю», – зауважила Катерина Шкльода.
Своєю чергою, ректорка ЛНТУ Ірина Вахович зазначила, що університет має тісну співпрацю з Малою академією наук у різних напрямках.

«Секція архітектури – відносно нова, але вона вже показує чудові результати навіть на міжнародному рівні. Будемо розвивати цю секцію і надалі. Ми захоплюємося нашими молодими волинськими талантами, які сміливо рухаються вперед, зокрема завдяки колективу університету, який стимулює їх до цього», – резюмувала Ірина Вахович.
Фінал міжнародного конкурсу архітектурних моделей відбудеться у червні.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Отак ! Показати IP 13 Квітня 2024 12:25
Чим би дитя не бавилось, аби лиш не плакало !
Отак! Показати IP 13 Квітня 2024 20:03
Краще вже квартал майбутнього, ніж квартал95.
Ольга Показати IP 13 Квітня 2024 20:31
Молодці діти. Стараються. Взагалі українські діти найкращі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus