USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Художній музей міста Луцька відзначає 50-річчя

3 Листопада 2023 20:45
Художній музей міста Луцька відзначає ювілей – 50-річчя від дня заснування. Музей був створений у колишньому будинку повітової канцелярії та шляхетських судів на території замку Любарта і відкрився для відвідувачів 6 листопада 1973 року.

Сьогодні, 3 листопада, з нагоди 50-ліття в музеї відбулися урочисті заходи, повідомили у міськраді.

Привітати музейників зі святом до Луцька прибули численні гості, серед яких представники Національного художнього музею України та колеги з інших міст держави. У свою чергу, колектив Художнього музею підготував насичену програму святкування ювілею. В програмі відзначення – урочиста академія, презентація виставкового проєкту «Скарбниця: художнє життя на зламі століть. Твори волинських художників із колекції Волинського краєзнавчого музею» та моновистава за мотивами творів Лесі Українки.

В урочистій академії взяла участь заступник Луцького міського голови Ірина Чебелюк. Вона привітала співробітників Художнього музею зі святом та наголосила, що в нинішні непрості часи потрібно особливо голосно говорити про наш культурний фронт, який підтримують заклади культури і, зокрема, музеї.

«Художній музей – це особливе мистецьке середовище, – зазначила Ірина Чебелюк. – У ньому кожен відвідувач відчуває світлу ауру, яку створюють працівники музею. У тому числі завдяки їхній праці наші майбутні покоління, і ми, зрештою, маємо свою національну ідентичність. Сподіваємося, що Господь допоможе нашим Збройним силам захистити нашу країну та її духовні надбання».

Ірина Чебелюк подякувала всім, хто працював і працює в Художньому музеї за самовіддану роботу, і вручила Подяку Луцького міського голови.
Під час урочистої академії присутні згадували головні віхи в історії закладу, і зокрема, перші дні війни. «22 лютого ми фактично за пів дня розібрали Художній музей, – розповіла завідувач Художнього музею, заслужений працівник культури України Зоя Навроцька. – Сльози капали, було дуже боляче. Але робили те, що мусили робити – спаковувати картини і ховати. Тоді ми ще не знали достеменно, чи буде у нас колись можливість виставляти їх знову. Однак сьогодні музей працює і з нагоди ювілею презентує роботи волинських художників, що творили на зламі ХХ –ХХІ століть».
Довідка

Художній музей міста Луцька заснований у 1973 році як відділ Волинського краєзнавчого музею. Колекція музею сформована на основі націоналізованої збірки з магнатської галереї князів Радзивілів замку в Олиці (1940 р.), творів образотворчого мистецтва, що зберігалися в музеях Луцька до 1939 року, та пізніших надходжень. В експозиції також широко представлений сучасний український живопис, графіка та скульптура, доробок волинських митців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus