USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.85 10.10

«Ціни низькі. Заробітку немає». Що вирощуватимуть цього року волинські фермери

11 Березня 2024 20:17
Уже зовсім скоро починається сезон посівної. Садитимуть усі – від великих фермерів до малих господарств і звичайних людей. Якщо не на продаж, то хоча б для себе.

Про те, що саме садитимуть волиняни цього року, йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

«Ми цього року плануємо посадити 50 соток картоплі, 20 соток кормового буряка, 20 соток моркви, 20 соток огірків, 400-500 кущів помідорів, перець… Маємо близько 50 кущів лохини і ще плануємо садити», – говорить фермерка Марія.

Господиня Катерина каже, що поки триває в країні війна, то садитиме городини більше. Жінка вирощує врожай на продаж, а частину передає на потреби армії.

Читати ще: 25 гривень за кілограм: ціни на картоплю на луцьких ринках б’ють рекорди. Що кажуть фермери?

«Треба більше садити. Люди приїжджають сюди, їсти хочуть. Так само і солдатам ми передаємо. Я закрутки роблю. Якщо є така потреба, то передаю», – наголошує Катерина.

Фермери зауважують, що цьогоріч ціни на продукцію знизилися. Насіння не подорожчало, а урожай у ціні впав.

«Вартість продукції падає. Ти вкладаєш більше, а отримуєш менше. Тут не можна вгадати. Ніколи не вгадували, наприклад, щодо моркви, цибулі чи буряка. Якщо одного року ціна на моркву в цей сезон була 20-30 гривень, то зараз – 12 гривень. У мене моркви достатньо і я не можу її продати», – зазначає Катерина.

«Так само, як торік, будемо все садити – в міру. Немає збуту, не можна продати. Ціни низькі. Немає хорошого заробітку. Тому будемо сіяти, як минулого року», – ділиться фермерка Надія.

Продавець насіння розповідає: ціни майже не зросли, попит не падає.

«Реалізація на рівні того, що й було. Якщо порівняти з іншими продуктами, то насіння практично ціну не змінило. Просте насіння того року коштувало шість гривень, а цього року – сім гривень», – каже Сергій.
Одна з проблем цьогорічної посівної – складна ситуація на кордоні з Польщею. Як розповідає заступник голови Асоціації фермерів Волині Олег Галасун, блокування української продукції та проблема закупівлі в Європі значно вплине на урожай, адже багато чого фермери закупляють за кордоном. До того ж якщо у великих виробників залишилося зерно, то й малим підприємцям його збувати нікуди.

«Мало хто говорить про те, що цього року нічим садити. Бо сортооновлення в нас ведеться за рахунок імпорту з Європи. Для того, щоб посадити гектар картоплі, треба три тонни картоплі. І якщо це буде картопля першої продукції або еліта, то її ціна буде становити приблизно 1,1 євро за кілограм. І рахуйте, скільки воно буде коштувати», – акцентує Олег Галасун.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олександр Показати IP 12 Березня 2024 00:54
БІДА ЧОРНА.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus