USD 40.90 41.20
  • USD 40.90 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.16 10.45

У Луцьку місцева журналістка презентувала книгу про багатогранність української жінки

17 Травня 2024 08:08
У Луцьку в книгарні «Є» відбулася презентація книги «Щит із неба». Її автор – Олеся Максимець, місцева журналістка, яка у вільний час цікавиться історією. Особливо, ХІХ–ХХ століттями, які для нашого народу були багатими на різні події.

«Свого часу під час одного з журналістських відряджень по області я познайомилася з літньою жінкою, спілкування з якою з робочого переросло спершу в дружнє, а згодом вона стала для мене дуже дорогою, я б сказала, рідною людиною, – розповіла присутнім Олеся Максимець. – Виявилося, що сім’ю її батьків під час операції «Вісла» вивезли з рідного краю на територію тодішньої Пруссії. Тож від неї почула розповіді про те, як жили заможні ґазди до сумнозвісної операції. Про тодішні традиції, звичаї. Про щемливі миті прощання з рідними, адже на те, що повернуться до рідної оселі, надії було мало. Дуже нелегкою і небезпечною була дорога, а згодом і життя в чужім краю. І коли моя знайома бабуся померла, мені було дуже боляче і сумно. Адже у засвіти пішла не лише дорога для мене бабуся, пішла людина, яка була свідком усіх тих подій. Тож коли в минулому році мені наклали гіпс, через який я декілька тижнів провела вдома, я почала записувати все, що чула від неї».
Так і з’явилася перша сюжетна лінія. В основі другої – історія Олесі, журналістки з Харкова, яка в перший день повномасштабного вторгнення з донечками, подругою та її дітьми їде з Харкова, який вже обстрілюють вороги, до Луцька, де живуть її батьки. Туди ж приїжджає і її сестра з сином. А далі розпочинається історія про перипетії, які чекають їх у Польщі, куди жінки їдуть заради безпеки дітей. У таборі для біженців на Ніну, сестру Олесі, нападають невідомі, згодом полька, яка їх прихистила, погрожує поліцією. Однак лише згодом виявляється, що власник готелю, який прийняв українську родину, для них зовсім не чужий.
Читати ще: «Пишемо усі разом сторінку нової розповіді», або Чому «О» – така важлива. Фоторепортаж з презентації книги історій про Луцьк від топових письменників

Оксана Поліщук, модераторка заходу, зазначила, що останнім часом в Україні з’являються і нові видавництва, і нові автори, тож з’являються книги різних жанрів та стилів. Книга «Щит із неба», на її думку, справді багатогранна. Вона і про незламність українського народу, і про багате минуле наших предків. А ще про віру в Божу допомогу, в силу молитви. Про цінність сім’ї та родини, про давні і сучасні традиції.

Під час презентації друзі та колеги авторки, які вже прочитали книгу, ділилися власними враженнями.

«На мою думку ця книга гарно розкриває сутність, багатогранність української жінки як матері, берегині, господині, – наголосила пані Лілія. – Адже і тоді, і нині, коли третій рік триває повномасштабне вторгнення ворогів, наші жінки знову і знову показують свої сильні риси характеру, свою працьовитість, свою мудрість і талановитість. А ще в книзі йдеться і про те, що завжди, в будь-якій ситуації потрібно надіятися на вищі сили. Адже всюди є місце для дива. Зокрема, такого, яке трапилося в книзі коли господиня оселі побачила ікону Олесиної бабусі. Безумовно, ця книга знайде відгук у серці кожного з нас».
Читати ще: «Скрижаль голосу»: луцький музикант випустив навчальну книгу

Гості залюбки ставили запитання авторці, купували книги, брали автографи, фотографувалися. А ще пан Володимир, місцевий житель, розповів різні цікавинки про наше місто. Зокрема, про Старе місто – ту частину Луцька, де живуть батьки головної героїні книги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus