USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Іспанія дасть Україні ракети для Patriot

26 Квітня 2024 11:44
Іспанія передасть Україні ракети для систем Patriot на тлі того, що НАТО і ЄС вимагають від європейських країн, що мають цю систему американського виробництва, передати їх ЗСУ.

Про це повідомляє іспанське видання El Pais з посиланням на урядові джерел.

Рішення про передачу невеликої кількості ракет відбулося після відмови міноборони Іспанії передати Україні батарею, розгорнуту з 2013 року на кордоні Туреччини та Сирії.

Читати ще: Politico: США оголосять про пакет військової допомоги на $6 мільярдів

Іспанська армія має у своєму розпорядженні три батареї, кожна з яких має відповідні ракетні пускові установки, радар і станцію управління, придбані в Німеччині в 2004 і 2014 роках.

Одна з цих батарей розташована в місті Адана в Туреччині, а дві інші – на базі морської піхоти (Валенсія), і одна з них використовується для навчання українських та іспанських солдатів використанню цієї системи.

Міністерство оборони Іспанії категорично відмовилося постачати системи Україні. Відомство заявило, що системи є єдиними ефективними в разі ракетної атаки – що «було продемонстровано під час воєн в Україні та на Близькому Сході». Також там поскаржилися, що іспанські збройні сили «недостатньо укомплектовані».

Читати ще: Німеччина передасть Україні ще один Patriot і ракети до наявних систем ППО

Проте Мадрид погодився як компенсацію надати партію ракет Patriot. Однак це буде дуже обмежена кількість, оскільки іспанський військовий резерв становить близько 50 одиниць, а перехоплювачі дуже дорогі.

Раніше високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та безпеки Жозеп Боррель заявив, що країнам-членам ЄС потрібно дістати зенітні системи Patriot із ангарів, де вони стоять «про всяк випадок» і передати їх Україні.

Раніше інформували, що українські сили зможуть використовувати нещодавно поставлену бажану ракетну систему великої дальності ATACMS для більш ефективного ураження російських сил в окупованому Криму, заявили в четвер високопоставлені представники Пентагону.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus