USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

«До замку підіймався 15 хвилин»: як Монатік і Терен перевіряли Луцьк на безбар'єрність

5 Травня 2024 15:21
У Луцьку днями помітили співака Дмитра Монатіка на кріслі колісному. Як з’ясувалось, у рідне місто артист приїздив не в гості до рідні, а на зйомки ютуб-шоу ветерана війни Олександра Будька з позивним Терен. Після втрати на фронті обох ніг захисник став ведучим інклюзивної програми: разом із зірками шоу-бізнесу перевіряє, наскільки українські міста пристосовані для життя людей з інвалідністю.

Чому Луцьк не пройшов перевірку й де «застряг» Монатік – у сюжеті «12 Каналу».

У центрі Луцька тривали зйомки. У головній ролі Олександр Будько, більш відомий як Терен. Він – український захисник, ветеран війни. У серпні 2022-го року на Харківщині Олександр втратив обидві ноги. З того часу його боротьба на фронті закінчилася, натомість почалася інша – з внутрішніми й зовнішніми бар’єрами.

Терен став ведучим програми «Відвал ніг або All інклюзив». Із зірками українського шоу-бізнесу перевіряє, наскільки українські міста пристосовані для життя людей з інвалідністю. У його випусках знімалися Марія Єфросиніна, Володимир Дантес, Олександра Заріцька з гурту «KAZKA» та інші. Пересуваючись на кріслах колісних, вони перевірили вже шість міст.

«На кожну програму в мене новий співведучий чи співведуча. Ми їздимо по містах, перевіряючи їх на доступність і безбар’єрність. Поки це лише, на жаль, бар’єрність. Луцьк теж не став винятком», – розповів Олександр Будько.

Читати ще: «Я не кошатник, не собачник»: блогер Антон Птушкін презентував у Луцьку свій фільм

Зірку для зйомок у Луцьку, каже військовий, обрали легко. Протягом двох днів вулицями міста на кріслах колісних він пересувався з Дмитром Монатіком.

«Він сам із Луцька. Ми заходили в «Сучасник», де він займався танцями. Сходили на його район. Така ностальгія була по місту. Гарно побули в Луцьку, приємно й затишно», – ділиться Терен.

За словами Олександра, від Луцька він очікував значно більшого. Сам військовий родом із сусіднього Рівного. В обласному центрі Волині – не вперше.

«Для мене Луцьк – це прогресивне місто, яке розвивається, оновлюється і також зберігає старі архітектурні пам’ятки. Тому я думав, що тут ситуація з інклюзивністю буде більш розкритою, але бачу, що немає розуміння безбар’єрності.

Читати ще: Артист з Луцька Монатік написав книгу для дітей

Відсутність пандусів, багато сходів, високі бордюри – це лише невеликий перелік бар’єрів, з якими щоденно зіштовхуються маломобільні люди. Те, що українські міста не пристосовані до них, за словами Олександра, відповідальність держави, влади, представників бізнесу й підприємців.

«Дмитро 15 хвилин підіймався до Луцького замку, щоби потрапити всередину. І це, скажімо так, людина без інвалідності. Тепер уявіть, як бути людям із проблемами зі здоров’ям», – обурився Терен.
Крім зовнішніх бар’єрів, військовий звертає увагу й на внутрішні. Тобто бар’єри, що існують у головах людей. Це упередження, стигми щодо осіб з інвалідністю.

Як зазначив Олександр, військові з ампутаціями не потребують жалості. Їх не треба хрестити вслід, а тим паче нав’язувати свою допомогу, не питаючи, чи потрібна вона їм.

«Людина, яка пішла на війну і яка пройшла війну, поборола поранення, прийняла себе новою, – це людина великої сили духу. Така людина ще може когось сама пожаліти», – наголосив військовий.

Читати ще: «Моя єдина амбіція – вижити!» Сергій Притула – про Луцьк, освіту, донати і відсутність цивільних цілей на території РФ

Опущених очей, відвертання голови чи жалості, каже Олександр, він не помічає. Більше – цікавість. Поміж людей військовий постійно. Він подорожує Україною, знімається в кліпах, фотосесіях, брав участь в Іграх нескорених. Медійність не заважає йому в повсякденному житті.

«Я живу своє життя, як і жив. Їм удома гречку з котлетами, зустрічаюся зі своїми друзями, яких знаю давно, будь-де. Тому для мене це не я новинкою. Коротше кажучи, я її не відчуваю», – розповів про медійність Олександр Будько.

Ютуб-шоу «Відвал ніг або All інклюзив» із Тереном та Монатіком вийде вже за два-три тижні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
дідо Показати IP 5 Травня 2024 15:55
совок ховався від тцксп.
Ася Показати IP 5 Травня 2024 18:48
Хто такий той махнатік.?
Вася Показати IP 5 Травня 2024 23:20
Та воно є ніхто
Серж Показати IP 6 Травня 2024 08:46
А що ми знаємо про Монатіка ? Підтримує неафішуючи Донатить . Ви знаєте про це ?
Івасюк Показати IP 7 Травня 2024 09:13
Хай цей на фронт валить і там показує …

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus