USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

«Україна вже перемогла». Лучанин, який відтворював історичні бої, два роки воює на справжньому фронті

5 Травня 2024 19:14
Про війну він знав і вивчав багато – про бої і Першої, і Другої світової. І не думав, що знатиме ще більше, але вже з власного досвіду.

Як колишній реконструктор воєнних дій зараз захищає Україну – в сюжеті «12 Каналу».

Волинянин Василь Войтович у мирному минулому – реконструктор військових боїв. Ще чотири роки тому він разом із однодумцями на території Музею військової техніки в Луцьку відтворювали бій армії УНР із російськими загарбниками.

«Тоді зібралися близько 50 реконструкторів», – пригадує чоловік.

Реконструкції боїв Першої світової, армії УНР, Січових стрільців, Галицької армії, Австро-Угорських військ Василь організовував по всій країні з 2010 року.

«Мабуть, для нас це була гра. А для оточення і глядачів ми намагалися показати образи, які були в ту епоху, як були вдягнуті солдати, якою була тактика боїв», – пояснює він.

Читати ще: «Найбільша проблема – ніхто не хоче помирати», – реконструктор Василь Войтович

Усе змінила велика війна. Чоловік був у ТЦК уже в перший день повномасштабного вторгнення. Хобі стало реальністю.

«Особисто в мене була впевненість, що так воно й буде. Ми готувалися, напевно, з 2015 року. Я був у резерві Збройних сил. Ми проводили тренування, вишколи, їздили на полігони, відпрацьовували свої навички. А коли почалася війна, відправив сім’ю в село і, мабуть, о 12:00 я вже був у частині», – коментує волинянин.

Близькі розуміли, що втримати його вдома не зможуть.

«Сім’я знала. Сумки, зокрема з дитячими речами, на той час уже були зібрані. Машина була заправлена. Дружина на той момент уже вміла водити машину. Вона сіла з дітьми і поїхала», – пригадує Василь.

Аналізує справжні бої. Каже, що найгостріша проблема в цій війні – нестача людей. Зброю знайти легше, ніж охочих стати до лав захисників.

«За два роки дуже багато вмотивованих хлопців перегоріли, їм треба відпочинок. Багато поранених. Багато загиблих. Треба відновлювати. Не знаю, чи є десь підрозділи, які повністю укомплектовані», – говорить Василь.

Важко воювати з тими, додає військовий, кого не підтримують родина, друзі. Особливо складно під час відпусток, коли рідні починають переконувати воїнів, що на фронті вони даремно.

«Якщо сім’я підтримує, приймає твій вибір, тоді набагато легше все переносити і з усім справлятися. А якщо немає підтримки сім’ї… Є хлопці, яким із дому подзвонили, і вони розклеїлися, в них паніка, розпач. Треба трошки часу, щоб вони знову повернулися в колію», – розповідає волинянин.
Новий закон про мобілізацію вступить у дію 18 травня, однак чи покращить він ситуацію на фронті, чи посилить військо? Василь Войтович у цьому сумнівається: «Розглядаючи цей закон… Там залишилося багато лазівок для тих, хто не бажає йти служити. Ці лазівки будуть використовувати».

Воїн упевнений, що перемога України у війні з агресором таки буде: «Мені здається, що Україна вже перемогла. Вона бореться. Це вже перемога. Вона не здалася і вже не здасться».

Чи повернеться після війни до улюбленої справи – воєнних реконструкцій? Василь вірить, що так. Однак чи зможе в майбутньому відтворювати ті бої, в яких безпосередньо бере участь зараз? «Мабуть, не готовий робити реконструкцію цієї війни. Це треба буде пережити, крізь себе пропустити, якось збоку на це поглянути», – відповідає військовослужбовець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus