USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.85 10.10

Вчені знайшли новий вид динозавра розміром з курку

16 Вересня 2023 00:22
Британські палеонтологи з Університету Бат відкрили новий вид дрібного травоїдного динозавра на острові Уайт на півдні Англії. Знахідка змусила вчених припустити, що в Європі існувало власне сімейство невеликих ящерів, не схожих на родичів з Азії та Північної Америки.

Дослідження було опубліковане в науковому журналі Cretaceous Research.

Новому виду дали назву Vectidromeus insularis. Він виявився другим представником сімейства гіпсілофодонтів. Гіпсилофодонти – група моторних двоногих травоїдних ящерів, що жили близько 125 млн років тому.

Аналіз скам’янілостей показав, що виявлений гіпсилофодонт за життя був розміром із курку, проте палеонтологи припустили, що знайшли молоду особину.

За словами керівника дослідження, доктора Ніколаса Лонгріча, динозавр з острова Уайт помітно відрізняється від схожих істот, останки яких раніше знаходили в Північній Америці, Азії та різних регіонах Південної півкулі.

Як зазначив учений, досі достеменно невідомо, як давні ящери поширилися різними материками після розпаду суперконтиненту Пангеї. Поділ суші на частини спричинив сильну ізоляцію, що призвела до посилення відмінностей між представниками колись одного виду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus